Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

Kaal

  • Kale pc
Een kale PC is een PC waar niet of nauwelijks een besturingssysteem op staat. Geheel afhankelijk van koopmanschap en/of de aanbieding van de dealer, wordt een PC voor-geïnstalleerd aangeleverd. Bent u niet ingegaan op de aankoop van Windows (u heeft al een CD-ROM thuis liggen?), dan zal de degene die de PC assembleert een besturingssysteem installeren om de computer te testen. Wordt de computer goedgekeurd en werkt alles? Dan wordt Windows verwijderd, met als gevolg dat u de installatie nogmaals mag verzorgen.

Klonen

Deze computers zijn afgeleid van het PC-ontwerp van IBM. De componenten die in klonen gebruikt worden zijn vaak van wat mindere kwaliteit dan de onderdelen in PC's van een A- merk.

Klonenbouwers

Ouderwetse aanduiding voor PC-makers die niet tot de wereldwijd opererende merken behoren. De term "kloon" heeft een negatieve bijsmaak, maar zegt niets over de kwaliteit.

Kloon

Een PC van een ander fabrikaat als IBM, echter wel met dezelfde specificaties. Dit heet ook wel een IBM compatible. Het is echter soms wel zo, dat deze "namaak" PC's bepaalde extra's hebben op een echte IBM. Het gebeurt echter ook dat klonen iets anders doen dan een IBM PC.

Kloon compatible

De tegenhanger van IBM compatible. Deze kreet wordt gebezigd wanneer iets op een kloon wel mogelijk is, wat op een echte IBM niet kan. Een echte IBM PC is dus meestal niet kloon compatible.

Koude boot

  • Koude start
Het opnieuw opstarten van een computer. Bij een 'koude' boot wordt de computer uitgezet en opnieuw gestart.