Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

FastBoot BIOS

Deze nieuwe systemen slaan de lange systeemtest en het initialisatieproces over die een computer bij het opstarten doorloopt.

Fat client

  • Dikke client
PC's hebben zich de laatste jaren ontwikkeld tot dikke clients. Een standaard PC heeft minimaal een processor, harde schijf en geheugen aan boord. Het fat-client client-server concept valt slechts gedeeltelijk onder de categorie server based computing. Bij dit concept is de werkplek voorzien van een 'dikke client'; dit kan een Windows 2000/XP werkstation zijn of bijvoorbeeld een UNIX-werkstation. In zo'n geval is op de werkplek een (vaak omvangrijke of complexe) toepassing ge´┐Żnstalleerd, die via het netwerk gebruikt maakt van een applicatieserver voor het afhandelen van een deel van de bewerkingen. De client-toepassing communiceert met de bijbehorende server-toepassing via een eigen, vaak toepassingsafhankelijk netwerkprotocol. Het bekendste voorbeeld is een databasetoepassing. Op de werkplek is een databasetoepassing ge´┐Żnstalleerd die wordt gestart op het clientsysteem, en gebruikt maakt van de disk, het geheugen en de processor van dat systeem. Voor bepaalde handelingen zoals het opvragen van gegevens in de database, wordt echter verbinding gemaakt met een applicatie-server die verzoeken van de client uitvoert en de resultaten terugstuurt naar de client. De werkplek is fat omdat de toepassing een stevig beslag legt op het systeem en het netwerk.

Ferranti Mark 1

Drie jaar later dan de eerste computer, genaamd Baby, werd er pas een commerciële versie van deze computer ontwikkeld door een bedrijf dat in handen was van Sebastian de Ferranti. Fabrikant ICL bracht hem op de markt als de Ferranti Mark 1.

Flatcable

  • Platte kabel
Platte kabel voor het transport van gegevens. Wordt onder meer gebruikt om cd-romspelers en harde schijven (ide-schijven) met het moederbord te verbinden.

Flex-ATX

Kleinere formaat moederbord van Intel.

FTSA

  • Fault Tolerant Systems Architecture
Een opzet van een computer, die het toelaat dat één van de onderdelen van die computer uitvalt, zonder dat het hele systeem uitvalt. In zo'n opzet past bijvoorbeeld de RAID 5 technology.

Future I/O

Specificatie voor een snelle busstructuur op initiatief van Adaptec en gesteund door IBM, HP en Compaq, ten nadele van Intel's NGIO.

FWH

  • Firmware-Hub
Herbergt, afhankelijk van de versie, het BIOS en een Random Number Generator.