Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

EDSAC

 • Electronic Delay Storage Automatic Calculator
Eerste computer die digitale gegevens op kon slaan. Voltooid in 1949 in Cambridge.

EDVAC

 • Electronic Discrete Variable Automatic Computer
Eerste opgeslagen programma op een digitale computer. Concept voor de eerste digitale stored program computer. Deze opvolger van de ENIAC werd echter nooit gebouwd.

Efi

 • Extensible Firmware Interface
Een flexibel BIOS, dat de initialisatie van hardware verzorgt nog voor het opstarten van het besturingssysteem. Het systeem is processor-onafhankelijk geworden door het gebruik van een bytecode à la Java. Het kan nieuwe hardware 'leren' door bij hardware geleverde Efi-drivers toe te voegen.

EISA

 • Extended Industry Standard Architecture
Norm voor uitbreidingssleuven. Internationale standaard voor de interne structuur van een pc die het mogelijk maakt dat verschillende onderdelen van de machine sneller met elkaar kunnen samenwerken dan met de ISA-norm. De busarchitectuur is ontworpen door Compaq en enkele fabrikanten, als opvolger van ISA en als alternatief voor MCA. EISA kent bus-mastering en haalt overdrachtsnelheden tot 33 MB/s.

Elephant condom

De plastic zak die om de computers in de doos zit.

Emotie muis

Een computer die weet wat de gebruiker voelt. Amerikaanse wetenschappers hebben dit mogelijk gemaakt door een emotie-muis te ontwikkelen. De muis werkt als een leugendetector, die de lichaamstemperatuur en hartslag van de gebruiker meet. De emotie-muis zendt de metingen voortdurend naar de computer. Deze reageert meteen op de stemming van de gebruiker. Als de bediener vochtige handen en een snelle hartslag heeft, weet de computer direct dat de gebruiker gestresst is. De computer start een spelletje om de gebruiker af te laten reageren of gaat een rustig muziekje afspelen. Op den duur zal de computer de gebruiker attenderen wanneer hij zijn aandacht verliest, zal therapie aanraden bij depressieve gebruikers en zal zich zelf uitzetten wanneer de bediener geen geduld meer heeft met de computer. De techniek die nu ontwikkeld is, willen de onderzoekers ook op andere manieren gaan gebruiken. Bijvoorbeeld in de auto, die de bestuurder kan waarschuwen wanneer zijn aandacht verslapt.

Emulatie

Nabootsing van een computerfunctie door een systeem dat oorspronkelijk daarvoor niet ontworpen is.

Emuleren

 • Nabootsen
Het nabootsen van een andere omgeving. Software dat bijvoorbeeld een BBC model B computer omgeving kan nabootsen op een Windows computer.
BeebEm versie 2.1 emulator voor de Acorn BBC computer.
BeebEm versie 2.1 emulator voor de Acorn BBC computer.

Encoders

Wieltjes in een muis. Als de rollers in de muis draaien, draaien de wieltjes ook. Enkele onderdelen dat de richting van de cursor (op het beeldscherm) bepaalt.

Enhanced Industry Standard Architecture

 • EISA
Een busontwerp dat door een industrieconsortium is ontwikkeld voor x86-computers.Op de EISA bus kunnen ISA en EISA-kaarten gebruikt worden. EISA werd gespecificeerd door een consortium van negen bedrijven uit de computerindustrie (AST Research, Compaq, Epson, Hewlett-Packard, NEC, Olivetti, Tandy, Wyse en Zenith). Een EISA apparaat gebruikt kaarten die upward compatible zijn met ISA.

ENIAC

 • Electronic Numerical Integrator Analyzer and Computer
In februari 1946 werd in Philadephia deze eerste moderne digitale computer gepresenteerd. De Eniac, een dinosauriër met veertig kasten en 18-duizend radiobuizen, had grote invloed op de verdere ontwikkeling van de computer. Journalisten en technici stonden op een winterse dag medio februari 1946 gezamenlijk in een verduisterde ruimte van Moore School, een militair onderzoekscentrum, rond een enorme in U-vorm opgestelde kastenwand. Knipperende lichtjes op panelen van de hoge kasten verrieden de duizelingwekkende rekensnelheid van deze Electronic Numerical Intergrator and Calculator, de Eniac. Twintig spannende seconden lang was de blik van de omstanders aan de zoemende machine gekluisterd. Als proeve van zijn kunnen, berekende het monster op dat moment de baan van een uit een onderzeeër afgevuurd projectiel. Programmeurs waren tot op de dag zelf met deze demo in de weer geweest en waren minstens zo gespannen als de verzamelde pers. Met de mechanische tafelrekenapparaten en differentie-analysatoren uit die tijd zou zo'n complexe berekening zo'n veertig uur hebben gekost. Onder de indruk van de prestaties van de machine kopte de Philadelphia Inquirer de volgende dag: 'Eniac lost het onoplosbare op'. De dertig ton zware, dertig meter lange machine nam aan ruimte een kleine gymzaal in beslag. Ze stond opgesteld op een verhoogde vloer langs drie wanden van een ruimte in het militaire onderzoekscentrum. De kasten met hun donkere metalen behuizing bevatten naar toenmalige maatstaven een onvoorstelbare hoeveelheid elektronica: 18.000 radiobuizen, 70.000 weerstanden, 6000 schakelaars en talloze snoeren, kabels en metertjes. Daarmee kon de Eniac vijfduizend rekenkundige basisberekeningen per seconde uitvoeren, en had vermenigvuldigingen van twee tiencijferige getallen in 0,3 milliseconde voor elkaar; duizend keer sneller dan toenmalige rekenmachines.

Enigma

Codeer- en decordeerapparaat uit de tweede wereldoorlog.

EOU

 • Ease-of-Use
Concept van Intel en Microsoft. Uitgangspunt hierbij is een pc die kleiner, stiller, eenvoudig te installeren, makkelijk uit te breiden en onmiddelijk beschikbaar is na een druk op de startknop. Belangrijk onderdeel van het concept is usb, Intel's Flex-ATX (kleiner formaat moederbord) en het verwijderen van verouderde technologieën als diskettestation, isa-sloten, parallelle en seriële poorten.

ESCD

 • Extended System Configuration Data
Bevat gegevens over de resources die de hardware nodig heeft (interrupts, DMA, I/O, geheugen). Deze lijst wordt beheerd door het PnP-BIOS en besturingssysteem. Bij het starten kijkt het BIOS wat er aan resources beschikbaar is, plaatst de oudere non-PnP-devices en configureert vervolgens de PnP-devices. Als het BIOS nieuwe of verdwenen hardware ontdekt, door de gevonden hardware te vergelijken met de Last Working Configuration in het ESCD-geheugen, wordt een nieuwe ESCD-tabel aangemaakt en opgeslagen. Daarbij verschijnt - al dan niet eenmalig - de melding 'Updating ESCD'.

Everybook

Palmtopachtig computertje voor het lezen van complete boeken. De gelijknamige fabrikant meent dat de Everybook Dedicated Reader een ervaren lezer niet afschrikt. Om de overeenkomsten met een echt boek zoveel mogelijk in stand te houden is het apparaatje uitgerust met twee (kleuren) schermen, die elk een pagina weergeven.

ExCA

 • Exchangeable Card Architecture
Uitbreidingkaarten voor portable computers. De kaarten hebben een aansluiting die gelijk is aan PCMCIA-standaard voor flash memory kaarten. Ethernet-, Fax- en Modem-kaarten zijn verkrijgbaar.

Expansion slot

 • Uitbreidingssleuf
Meestal slaat deze term op de connectoren op het moederbord waarin uitbreidingskaarten gestoken kunnen worden.

Extended Industry Standard Architecture

 • EISA
Een 32-bits busstandaard die in 1988 is geïntroduceerd door een consortium van negen bedrijven uit de computerindustrie. EISA is sneller dan, maar compatible met de voorloper ISA.

Extended Office

Benaming voor Palmtop PC's, die men zodanig kan gebruiken, dat men ze kan zien als een verlengstuk van het kantoor. Ze moeten dan wel een modem hebben.

Extern datapad

De breedte van de databus.