Computer woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Computer woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Computers

DDC

  • Direct Digital Control
Procesregeling met behulp van een computer, waarbij de in- en uitgangen van het proces rechtstreeks aan de computer zijn gekoppeld.

Deep Blue

Supercomputer van IBM, die in 1997 wereldkampioen schaken Gary Kasparov versloeg. Hij kon 200.000 zetten per seconden berekenen, de opvolger 1 miljoen. Een gemiddelde RS/6000 kost 1 miljoen euro. Het aantal processors kan worden uitgebouwd tot 512. Deze werken allemaal met een snelheid van 333MHz. De doelgroep was (natuurlijk) de server-markt.

Derde golf

De periodes van automatisering worden vaak beschreven als golven. De komst van de pc begin jaren tachtig vormde de aanzet tot de derde golf. Enige tijd later werden deze pc's met elkaar verbonden in de vorm van een pc-netwerk.

Die horribly

  • Crash and burn
Een crash waarbij de computer tot zijn einde is gekomen.

Digiboard

Over het algemeen geassocieerd met een seriële expansiekaart waarop meerdere seriële aansluitingen zitten (vier, acht of zelfs zestien). Bij een normale computer zijn er slechts twee aanwezig. Deze kaart wordt over het algemeen gebruikt in Windows NT Servers voor RAS-connecties (Remote Access Services). Kan natuurlijk ook worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals Terminal Servers. De kaart wordt geleverd door Digiboard (de fabrikant).

Dinosaur

Naam voor de eerste computers die ongeveer de grootte hadden van een huiskamer, en waarbi een aparte generator de stroomvoorziening moest zorgen. Het rekenvermogen was ongeveer dat van een moderne rekenmachine.

Dipswitch

Kleine schakelaartjes die doorgaans in een reeks zijn gemonteerd. Door combinaties van instellingen van individuele schakelaartjes kan men bepaalde instellingen vastleggen. Dipswitches worden vooral gebruikt bij oudere insteekkaarten en printers.

DMOS

  • Double-diffused Metal Oxide Semiconductor
Techniek waarmee het mogelijk is om in IC's grotere spanningen te verwerken. Veelal gebruikt in power IC's.

DOA

  • Death On Arrival
Wanneer een apparaat direct (of vrijwel direct) na levering niet werkt.

Docking

Het plaatsen van een draagbare computer in een basiseenheid.

Domotica

Term voor intelligente elektronische systemen en producten die gericht zijn op het verhogen van het comfort in de woning.

Downtime

De tijd dat een computer-systeem of de verbonden hardware niet functioneert. Dat kan ten gevolge van een storing zijn, maar ook gepland vanwege onderhoud.

Dozenschuiver

Computerleverancier die computers voor een lage prijs de deur uit doet, meestal op computerbeurzen.

Draagbaar

  • Portable
Een computer van een dusdanig compact formaat dat deze eenvoudig mee te nemen is, bijvoorbeeld een notebook, laptop of een zakcomputer. Vaak zijn draagbare computers voorzien van een accu, zodat ze enige tijd zonder het lichtnet kunnen.
Een draagbare computer (notebook).
Een draagbare computer (notebook).

Dusty deck

Een computer die is uitgerust met zeer verouderd software.