Casemodding woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Casemodding woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Casemodding

Screenmate

Screenmates zijn interactieve, geanimeerde bureaubladbewoners voor Windows 9x of NT/2000 computers.
Screenmate.
Screenmate.

Sidepanel

De zijkanten (panelen) van een computerkast. Casemodders willen de sidepanel wel eens aanpassen door er een venster (window) in te plaatsen en te voorzien van extra fans (ventilatoren). Sommige fabrikanten premodden de sidepanels, zodat ze standaard al voorzien zijn van een window, dezen worden dan standaard bij een computerkast geleverd of is apart te bestellen.
De sidepanel van een Antec kast.
De sidepanel van een Antec kast.

Sidewindow

Een window (venster) in de sidepanel van een computerkast. Met een sidewindow kun je de techniek in de computerkast bekijken, zonder dat je de kast hoeft te openen. Vooral casemodders en gamers willen vaak de binnenkant van de kast laten zien. Hoewel sommige fabrikanten van computerkasten de computerkast standaard voorzien van een sidewindow, is het voor een die hard casemodder een lust om het zelf te doen.
De sidepanel van een Antec kast.
De sidepanel van een Antec kast.

SM-bus

  • System Management-bus
Via deze bus wordt informatie over de gezondheid van het systeem verstuurd, bijvoorbeeld over spanning, temperatuur en werking van de ventilatoren.
Logo van SM-bus.
Logo van SM-bus.

Spiegelmod

  • Mirror mod
Een casemod waarin een spiegel is verwerkt, al dan niet met een gravure. Een spiegel draagt bij tot het bling bling gehalte van een casemod, bovendien kun je met spiegels bepaalde componenten zichtbaar maken.

Stealthen

Het verbergen van iets. Bij casemodding kun je bijvoorbeeld denken aan het stealthen van drives (drives stealthen), dit houdt in dat je niet aan de buitenkant van de computerkast kan zien dat er een drive in zit. De bezel van de drive (bijvoorbeeld cd-rom-speler) is verborgen. Een andere mogelijkheid is het stealthen van het moederbord, hierbij wordt het moederbord (zoveel mogelijk) ontrokken aan het oog (uiteraard heeft dit alleen nut wanneer de kast voorzien is van een sidewindow.

Steampunk

Type casemodding waarbij de nadruk ligt op het thema steampunk. Steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. In de wereld van steampunk wordt stoom als de belangrijkste energiebron gezien. Alle apparaten worden aangedreven door stoom, ook apparaten die in de stoomtijdperk nog niet eens bestonden, zoals computers en robots. Onder dit thema worden apparaten omgebouwd alsof ze uit de tijdperk van de Victoriaanse stijl komen, bijvoorbeeld een toetsenbord die lijkt op een typemachine, een scanner die lijkt op een boek en een notebook die lijkt op een bijzettafeltje. Behalve voor casemodding wordt het thema ook toegepast in films (Steamboy) en computerspellen (World of Warcraft en Myst).
Een werkende laptop in het thema steampunk.
Een werkende laptop in het thema steampunk.
Een toetsenbord in steampunk stijl.
Een toetsenbord in steampunk stijl.

Stressed temperature

De temperatuur die gemeten wordt wanneer de hardware druk bezig is met werken (belast). Wanneer iemand druk is met gamen is de apparatuur in een computerkast vaak heter dan wanneer de computer met niets bezig is (behalve de standaard activiteiten van het besturingssysteem). De temperatuur die gemeten wordt bij een situatie wanneer de computer met niets bezig is, noemen we idle temperature.
In de meeste fan-controllers zitten temperatuurmeters.
In de meeste fan-controllers zitten temperatuurmeters.
Een fancontroller van Coolermaster.
Een fancontroller van Coolermaster.
Middels een thermal sensor wordt de temperatuur gemeten.
Middels een thermal sensor wordt de temperatuur gemeten.