Casemodding woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Casemodding woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Casemodding

Lappen

Het zandstralen (schuren) van de core (kern) van een CPU/chip. Doel van het schuren is dat de core optimaal verbonden kan worden met de koeler, waardoor de warmte veel beter kan weg komen. Het schuren van de heatsink is meestal bedoeld om het verflaagje eraf te krijgen, dat zorgt namelijk voor de warmteresistantie. De Intel CPU's worden tot aan het kopergedeelte (van de CPU) geschuurd om beter contact en warmteverspreiding te krijgen. Uiteraard moet dit lappen uiterst voorzichtig geschieden, want een beetje teveel schuren en de CPU kan weggegooid worden.

LED

  • Light Emitting Diode
Halfgeleider die licht afgeeft als er stroom door loopt. Deze lichtgevende diode is in feite een miniatuurlampje dat veel licht geeft op een klein oppervlakte en weinig stroom verbruikt.

Luchtkoeling

Door middel van het verplaatsen van lucht wordt in de meeste computerkasten de computeronderdelen zo koel mogelijk gehouden. De fans (ventilatoren) zorgen aan de ene kant (meestal onderaan aan de voorkant) voor de in-take, waarbij koelere lucht de kast binnenkomt. En aan de andere kant (bovenin de kast aan de acherkant) wordt de lucht weer eruit geblazen (out-take). Soms is er geen out-take, dan gaat de lucht via de vele kleine gaatjes van de computer naar buiten. De luchtstroom die daardoor wordt veroorzaakt wordt airflow genoemd. Behalve de complete computerkast, worden vaak de onderdelen zelf ook gekoeld met ventilatoren, bijvoorbeeld de processor, videokaart en de north bridge.
De optimale airflow schematisch weergegeven.
De optimale airflow schematisch weergegeven.