Besturingssystemen woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssystemen woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Besturingssystemen

SCO OpenServer Release 5

Een versie van het Santa Cruz Operation Unix-besturingssysteem.

SkyOS

Een freeware OS (Operating System) van Robert Szeleney (samen met meerdere ontwikkelaars), dat sinds 1996 wordt ontwikkeld voor de x86-architectuur. Hoewel een uitgebreide hardwareondersteuning ontrbeekt, biedt SkyOS wel een aantal andere features die ook aanwezig zijn in andere (non)commerciële besturingssystemen: 32-bit processing, multiprocessing, virtual memory, memory protection, multitasking, multithreading, hardware 2D acceleration, TCP/IP networking, PPP-ondersteuning en meer. Het belangrijkste onderdeel van SkyOS is de GUI (grafische user interface). De SkyOS bevat een high-performance GUI die een unieke dekstop ervaring zou moeten leveren (volgens de ontwikkelaars). De GUI bevat een aantal opvallende features: 32-bit color depth, hardware acceleration, een message passing subsysteem en OpenGL ondersteuning.
Het bureaublad van SkyOS.
Het bureaublad van SkyOS.
SkyOS in bedrijf.
SkyOS in bedrijf.

SMS

  • Service Management System
Besturingssysteem in een SMP voor het beheer van nieuwe diensten.

Solaris

Besturingssysteem van SUN.

Sun Solaris

Het Unix-besturingssysteem waarmee bedrijven hun computersysteem optimaal benutten. Een veelzijdige, netwerkgeoriënteerde, softwareomgeving die geschikt is voor meerdere hardware-platformen.

SunOS

Een UNIX-variant, specifiek voor de systemen van de computerfabrikant SUN.

SuSE

Het Duitse bedrijf, dat inmiddels is overgenomen door het Amerikaanse Novell, heeft een breed assortiment aan Linux-versies van goed ontwikkelde desktop- tot server- en firewall-versies. De positie is sterk door de integratie met de Netware-oplossingen van Novell.
Logo van SuSE.
Logo van SuSE.
Desktop van SuSE.
Desktop van SuSE.

Symbian

Een in juni 1998 opgerichte joint venture van Nokia, Motorola, Ericsson en Psion, gericht op de verdere ontwikkeling van het Epoc besturingssysteem voor de nieuwe generatie palmcomputers annex GSM-telefoons.

System 7

Besturingssysteem