Besturingssystemen woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssystemen woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Besturingssystemen

OHCI

  • Open Host Controller Interface
Een standaard met als doel dat software (besturingssystemen, aansturingsprogramma's en applicaties) juist kan werken met ieder geschikt type hardware. De OHCI is ontwikkeld door software- en hardwarefabrikanten, zoals Microsoft, Apple, Compaq, Intel, Sun Microsystems, National Semiconductor en Texas Instruments.

OMA

  • Object Management Architecture
Architectuur van de Object Management Group voor uitwisseling van componenten in een objectgeoriënteerd besturingssysteem. OMA definieert alleen interfaces van software, niet de eigenlijke implementatie. COBRA maakt hier een deel van uit. OMA is overgenomen door OSF (Open Software Foundation) die overdraagbare software-omgevingen ontwikkelt. Leden van de OSF: DEC, HP, HyperDesk Corporation, SunSoft.

Openstep

Een specificatie voor een besturingssysteem-onafhankelijke objectstandaard die door de industrie is overgenomen. Applicaties die onder Openstep zijn geschreven kunnen op alle Openstep-implementaties worden overgezet ongeacht de onderliggende besturingssystemen.

OS X Widget

  • Dashboard Widgets
Een OS X widget is een interactieve, virtuele hulpmiddel (tool) welke diensten levert of functionaliteit verbetert binnen het Apple besturingssysteem. De hulpmiddeltjes zijn te downloaden en te installeren op een OS X-besturingssysteem van Apple. Een widget is een kleine applicatie die een gebruiker in staat stelt om eenvoudige taken uit te voeren en informatie makkelijker te benaderen. Binnen OS X 10.3 en 10.4 worden actieve widgets op de voorgrond gebracht door een gebruikersinterface met de naam Dashboard. Zo zijn er widgets in de vorm van een klok (een of meerdere tijden), met RSS-feeds en statistieken van beurskoersen.
Widgets zijn te downloaden bij Apple.
Widgets zijn te downloaden bij Apple.
Widget met weersvoorspellingen.
Widget met weersvoorspellingen.

OS/2

OPERATING SYSTEM/2 werd ontwikkeld door IBM. Het is een besturingssysteem voor een PC. Het is volledig Multi-tasking en Multi-user. Tevens kan men onder OS/2 DOS-programma's draaien. Het is een 32-bits besturingssysteem dat net als Windows met de muis is te bedienen. Het moest de concurrent van WINDOWS worden. Men heeft er geen succes mee gehad: in de zomer van 1997 maakte IBM bekend te stoppen met de verdere ontwikkeling van OS/2.

OS/2 versie 3

De officiële naam voor OS/2 Warp. De naam Warp werd pas gekozen toen de dozen met OS/2 versie 3 dozen al gedrukt waren.

OS/400

  • Operating System/400
Besturingssysteem voor een AS/400 minicomputer van IBM.

OS/9

  • Operating System /9
Multi-Tasking operating system.