Besturingssystemen woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssystemen woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Besturingssystemen

Mac OS 8.1

Besturingssysteem voor de Macintosh Apple-computers. De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van het opmerkelijke succesvolle Mac OS 8 betreffen het file system, de snelheid en Java-compatibiliteit.
Het Extended Volume Format (ook bekend als HFS+) kan overweg met veel grotere schijven en bestanden dan ooit tevoren en lost bovendien het bekende probleem op dat op grote harde schijven kleine bestanden toch veel ruimte innemen.
Dankzij een verbeterd virtueel memory- en cache-mechanisme is Mac OS 8.1 een stuk sneller dan zijn voorganger. Vooral het starten van toepassingen, het kopiëren van bestanden en het netwerkverkeer profiteren van dergelijke aanpassingen. Ook Java-programma's draaien sneller en wel omdat de Mac OS Runtime for Java 2.0 (MRJ) verrijkt is met onder meer een Just-in-Time compiler.

Mac OS X

 • OS X
De tiende versie van het Apple Macintosh besturingssysteem. OS X is, wat door Apple zelf is omschreven, de eerste complete revisie van de vorige versie OS 9 en biedt ondersteuning voor op Unix-gebaseerde applicaties en natuurlijk de applicaties die voor Macintosh zijn gemaakt. Het besturingssysteem is modulair ontwikkeld, zodat toekomstige veranderingen eenvoudiger kunnen worden toegevoegd. Een zichtbaar verschil in OS X met de vorige versies is een bureaublad met een 3D-interface. OS X biedt de mogelijkheid om Quicktime films in de vorm van icoontjes af te spelen en een snelle ontwaak capaciteit voor notebooks. OS X is verkrijgbaar in zowel een desktop- als een server-versie. Met de OS X Family Pack is het mogelijk om één exemplaar te installeren op maximaal vijf Macintosh computers.
De verpakking van het OS X besturingssysteem.
De verpakking van het OS X besturingssysteem.
De desktop van Mac OS X is bekend onder de naam Aqua.
De desktop van Mac OS X is bekend onder de naam Aqua.

Mandrake

 • MandrakeLinux
Linux-distributie. Het Franse Mandrake richt zicht voornamelijk op de Linux-gemeenschap en heeft daar letterlijk een club omheen gebouwd. De zakelijke versies liggen dicht bij de open source versies en bevatten veel recente technologie.
Desktop van Mandrake Linux.
Desktop van Mandrake Linux.

Memphis

De codenaam van het besturingssysteem dat de opvolger is geworden van Windows 95. Het belangrijkste voordeel van Memphis is dat het systeem de beheerkosten verlaagt, doordat een aantal zaken centraal via de server wordt geregeld.

Microsoft Windows 95

 • Windows 95
 • W95
Besturingssysteem, met oa. Plug-and-Play, 32-bits processing, uitgebreide faciliteiten voor networking en een geheel vernieuwde, suprieure grafische gebruikersinterface.

Microsoft Windows NT

 • Windows NT
 • NT
 • WNT
Besturingssysteem voor netwerk-omgevingen.

Microsoft Windows XP

 • Windows Experience
 • Windows XP
 • XP
De naam van het besturingssyteem van Microsoft wat voortkomt uit de codenaam Whistler. Het is een besturingssysteem voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. Windows XP draait op de kernel van Windows NT/2000. DOS behoort daarmee definitief tot het verleden.

MMOSA

 • Microsoft Multimedia Operating System Architecture
 • Multimedia Operating System Architecture
Besturingssysteem van Microsoft voor set-top boxes, de opzetkastjes die nodig zijn om tv geschikt te maken voor interactief gebruik.

Modesto

Codenaam van Novell NetWare 5. Dit platform zal Intels IA-64 processor-architectuur ondersteunen en tevens achterwaarts compatibel blijven met huidige applicaties. Modesto implementeert een virtuele machine die in 64-bit-omgeving processor-intensieve taken afhandelt en daardoor volgens Novell in staat is een uiterst krachtige performance te bieden. De compatibiliteit met bestaande applicaties moet een probleemloos migratiepad opleveren naar dit 64-bit platform.

Modular Windows

Besturingssysteem van Microsoft voor consumentenelektronica.

MOS

 • Modem Operating System
Operating systeem voor een modem. Er zijn al modems verkrijgbaar, die eigenlijk een dedicated PC zijn. Hierdoor kan een dergelijk apparaat functioneren als een intelligent modem, fax en/of mailbox.

MS-DOS

 • DOS
 • Microsoft - Disk Operating System (Microsoft)
De moeder van de populaire besturingssystemen van vandaag. Ontstaan in de jaren zeventig en nog steeds populair. In MS DOS (of gewoon DOS) kunnen we nog niet met de muis werken, maar moeten we middels het toetsenbord commando's ingeven.

Multi-user besturingssysteem

Een besturingssysteem waarbij meerdere gebruikers gelijktijdig kunnen inloggen en een beschikbaar gestelde toepassing kunnen gebruiken. Hierbij moet de multi-user omgeving zo gemaakt zijn, dat gebruikers geen last van elkaar hebben, ook niet als ze allemaal dezelfde toepassing gebruiken.