Besturingssystemen woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssystemen woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Besturingssystemen

Lindows

  • Linspire
Een modern en betaalbaar besturingssysteem voor op Pentium gebaseerde computers, dat overweg zal kunnen met zowel diverse Linux als Windows applicaties. Omdat de naam van het besturingssysteem teveel leek op Windows, werd de naam veranderd in Linspire. Voor meer info: linspire.com.
Lindows OS - Bringing choice to your computer!
Lindows OS - Bringing choice to your computer!

Linspire

Een volledig besturingssysteem, dat vergelijkbaar is met Microsoft Windows of Apple Mac OS. Het levert de stabiliteit, kracht en kostenbesparende aspecten van Linux met het gemak van een Windows omgeving. Linspire bevat de functie CNR. CNR (Click and Run) maakt het mogelijk om software eenvoudig te installeren, je selecteert het gewilde product in de CNR Warehouse, je klikt er op en vervolgens wordt het automatisch ge´┐Żnstalleerd en je kan er direct mee werken (click and run).
Bureaublad van Linspire
Bureaublad van Linspire
Met Linspire surfen op het Internet.
Met Linspire surfen op het Internet.

Linux

De freeware versie van Unix ontwikkeld door Linus Torvalds. Linux wordt ontwikkeld onder de GPL en de source code is vrij beschikbaar voor iedereen. Linux is een vrij beschikbaar bedrijfssysteem, dat terugvoert naar de lege bankrekening van de student Linus Torvalds. Hij kon geen Unix-systeem betalen en schreef er zelf één. Intussen is Linux een van de grootste software-projecten aller tijden en wordt wereldwijd door, naar schatting, 200.000 ontwikkelaars versneld en verder ontwikkeld.

Ontstaan:
Augustus 1991, een student uit Finland begon een bericht in de nieuwsgroep comp.os.minix met de woorden: "Hello everybody out there using minix - I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu)..." De student was Linus Torvalds, en de "hobby" waar hij over sprak groeide uiteindelijk uit tot Linux, een POSIX compatible besturingssysteem. Linus had interesse in Minix, een klein UNIX systeem, en besloot een systeem te bouwen dat Minix zou overtreffen. Het begon in 1991 toen hij versie 0.02 uitbracht, en werkte gestaag door tot 1994 toen versie 1.0 werd uitgebracht. Linux wordt ontwikkeld onder de GNU en de source code is vrij beschikbaar voor iedereen. Dit betekent niet dat Linux distributies altijd gratis zijn, bedrijven en ontwikkelaars mogen geld vragen zolang de bron code gratis blijft. Linux kan gebruikt worden voor netwerktoepassingen, software-ontwikkeling, en een eindgebruikers systeem. Linux wordt gezien als een fantastisch, goedkoop alternatief voor andere duurdere besturingssystemen. Door Linux's functionaliteit en beschikbaarheid, is het uitgegroeid tot een populair systeem met een groot aantal software-ontwikkelaars.

Live-CD

  • Linux Live-CD
Bootable cd waarvan een compleet functionerend Linux besturingssysteem kan worden geladen zonder dat hierbij de harde schijf gebruikt wordt. Een Linux live-cd-firewall bouwt voort op het live-cd-concept en maakt het mogelijk om een Linux-router en firewallsysteem vanaf cd te draaien. De configuratiebestanden worden op diskette opgeslagen, zodat de instellingen van de firewall bij een reboot niet verloren gaan.
Knoppix is een bekende Linux variant die vanaf CD gestart kan worden.
Knoppix is een bekende Linux variant die vanaf CD gestart kan worden.