Besturingssystemen woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssystemen woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Besturingssystemen

Kernel

De kernel is het essentiële centrum van het besturingssysteem van de computer, de basis die de standaard diensten levert aan alle andere onderdelen van het besturingssysteem. Een kernel kan samenwerken met de shell, de buitenste gedeelte van het besturingssysteem die reageert op de commando's van de gebruiker. Kernel en shell zijn termen die veel gebruikt worden in UNIX en sommige andere besturingssystemen. De kernel (of andere gelijkende, centrale onderdelen van een besturingssysteem) bevat een interrupt handler, een scheduler en een supervisor. Een kernel kan ook een manager (beheerder) van de geheugenplaatsen in het geheugen of opslagmedium aanstellen. De diensten van de kernel worden aangevraagd door andere onderdelen van het besturingssysteem of door een applicatie door middel van een set programma interfaces (system calls). Omdat de code van de kernel continu wordt gebruikt, wordt het normaal geladen in een beschermde deel van het geheugen, zodat er geen andere onderdelen van het besturingssysteem deze geheugenruimte kan gebruiken.

Knoppix

Knoppix is een Linux-variant, gebasseerd op Debian GNU/Linux, die u op een cd/dvd brandt. Vervolgens kunt u van deze cd booten (met de cd in de cd-speler opstarten) en op die wijze kennis maken met Linux. Knoppix kan volledig vanaf de cd draaien, zonder daarbij gebruik te maken van de harde schijf. De Knoppix cd/dvd bevat een aantal representatieve applicaties die onder GNU/Linux vallen, bovendien maakt Knoppix gebruik van hardware detectie en ondersteunt verschillende typen video- en geluidskaarten, SCSI- en USB-apparaten. Knoppix kan gebruikt worden als een werkende Linux distributie voor een computer, herstel systeem en voor demo van commerciele producten. Uiteraard is Knoppix, zoals alle open source projecten, gratis te gebruiken en te veranderen.
Logo van Knoppix.
Logo van Knoppix.

Korte naam

Een geldige MS-DOS- of OS/2 8.3-bestandsnaam (met maximaal acht tekens, gevolgd door een punt en een extensie van drie tekens) die een computer met Windows NT Server voor elke Macintosh-mapnaam of bestandsnaam op de server maakt. Pc-gebruikers gebruiken de korte naam voor de bestanden op de server. Macintosh-gebruikers hanteren de lange namen.