Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

WAV

  • Wave-bestand
  • Waveform
Geluidsbestand. Wordt veel gebruikt door Windows. Wordt samengesteld uit een header met de formaat-parameters (onder andere het aantal samples per seconde overeenkomstig de samplingsfrequentie, de bit-diepte, de overdrachtsmodus zoals stereo, en de bestandslengte in samples) alsmede de direct aansluitende golfvormgegevens.

Wave-bestand

Bestandsformaat voor het transporteren van korte muziekfragmenten. Wordt samengesteld uit een header met de formaat-parameters, alsmede de direct aansluitende golfvormgegevens.
De formaatparameters zijn onder andere het aantal samples per seconde overeenkomstig de samplingfrequentie, de bitdiepte, de overdrachtsmodus zoals stereo en de bestandslengte in samples.

Wavetable

  • Wavetabel
Een hoeveelheid geheugen op de geluidskaart, die bijvoorbeeld de geluiden van alle muziekinstrumenten kan bevatten. Een wavetable zorgt voor een hogere geluidskwaliteit. Tegenwoordig zijn software wavetables in zwang, omdat ze goedkoper zijn. Een hardware wavetable blijft echter beter.

Wavetable Synthesizer

Bij wavetable-synthese wordt een oorspronkelijke opname van een instrument als basis gebruikt voor de klank. Dit betekent dat er altijd veel geheugen wordt gereserveerd voor instrumenten, meestal aangebracht op de geluidskaart als ROM (read only memory, een chip met in de fabriek geprogrammeerde inhoud). Deze techniek stelt kaarten in staat om een natuurlijker geluid te produceren dan mogelijk is met FM-synthesizer chips, door gebruik te maken van gedigitaliseerde samples van het echte geluid.

Wavetracing

Ge´┐Żntroduceerd in A3D versie 2.0 van Aureal. Een systeem waarbij alle 'eerste orde-reflecties' (directe weerkaatsing van het geluid) worden berekend en uiteraard ook zijn te horen. De geluidskwaliteit van 3D-spellen die A3D 2.0 ondersteunen is ongekend realistisch, omdat de extra reflecties een zeer ruimtelijk geluidsbeeld vormen. De berekeningen kosten vrij veel processorkracht.

Wearable electronics

Kleding met elektronische snufjes, zoals een jas met mp3-speler.

Windows Wave

  • .WAV
Audioformaat. Ontwikkeld door Microsoft Corporation en International Business Machines (IBM). Op zich een zeer krachtige opslagmethode: onder andere een willekeurige samplingfrequentie en samplingresolutie kunnen worden opgegeven.

WMA

  • Windows Media Audio
Alternatief voor de MP3-bestanden ontwikkeld door Microsoft. Kwalitatief vergelijkbaar met MP3 en te beveiligen. Die beveiliging werkt heel simpel. De mediaspeler van Microsoft, Windows Media Player, kan audio-cd's omzetten naar WMA-formaat. Tijdens de conversie plaatst het programma een sleutel op de pc die nodig is om de WMA-muziek af te spelen. Is de sleutel niet aanwezig, dan wordt de muziek niet afgespeeld, maar start de browser op en gaat naar een webpagina van Microsoft waar wordt uitgelegd waarom de muziek niet is te beluisteren. Wat Windows Media Player kan, kunnen online winkels ook. Een koper downloadt het bestand waar vooralsnog niets mee gedaan kan worden. Pas als de licentie is aangeschaft, kan de muziek worden beluisterd. Een WMA-bestand kan op meerdere manieren worden beveiligd, bijvoorbeeld dat het één keer mag worden afgespeeld, alleen op één computer of een beperkte tijd bruikbaar is.

WMF

  • Windows Media Format
  • Windows Metafile Format.
Bestandsformaat voor audio en video, inclusief compressie en versleuteling.