Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Vervormingscorrectie

Een filter die vervormingseffecten verwijdert door de frequentiekarakteristiek te wijzigen (RIAA).

Vervormingsfactor

  • THD
  • Total Harmonic Distortion.
Alle actieve elementen in de analoge signaalverwerking 'verbuigen' min of meer de curvevorm van het signaal en veroorzaken daardoor boventonen. Zulke storingen kunnen door een gedefinieerd signaal op de ingang (meestal sinusvormig) en analyse van het uitgangssignaal meettechnisch worden geregistreerd. De vervormingsfactor wordt vaak ook als THD + N opgegeven (waarbij N = noise): vervormingsfactor plus ruis.

Virtual Dolby Surround

Poging om de ruimtelijke indruk van Dolby Surround via een koptelefoon of met slechts twee boxen te bekomen.

VOC

Creative Voice, geluidsbestand waarin SoundBlaster-kaarten geluid opslaan.

Voice control

Mogelijkheid om met de menselijke stem bepaalde commando's aan de computer te geven waarna deze ze uitvoert.

Voice Recognition

  • Stemherkenning
Software die het mogelijk maakt om de menselijke stem te herkennen en erop te reageren. Er zijn hierbij 2 mogelijkheden. Herkennen van commando's gekoppeld aan een persoon en het algemeen herkennen van commando's. Het algemeen herkennen van commando's vergt erg veel software en is erg moeilijk. Het persoonsgebonden herkennen van spraak is veel eenvoudiger, maar hiervoor moet iedereen de computer wel eerst leren (teach in).

Voicemail

E-mail met gesproken e-mail-attachments. Een e-mail waar een geluidsbestand zit bijgesloten.

Volledige modulatie

Versterkers en andere audio-apparaten kunnen maar een bepaald niveau verwerken. Apparaten die op radiobuizen zijn gebaseerd, hebben een vloeiende overgang tussen 'zuiver' en 'vervormd' (de vervormingsfactor neemt langzaam toe). Moderne componenten op basis van transistors hebben een behoorlijke scherpe overgang door het clippen van het signaal. Bij volledige modulatie is het niveau nog niet vervormd. Bij welke spanning volledige modulatie wordt bereikt, hangt af van de schakelingen in de versterker.

Voorgesampled

Geluiden die vastgelegd zijn in het ROM-geheugen van de geluidskaart.

VQF

Yamaha ontwikkelde VQF als directe concurrent van MP3. Het formaat pakt de compressie van de muziek vrijwel op dezelfde manier aan (via conceptual coding) en doet dat blijkbaar efficiënter: dezelfde muziek in VQF is ongeveer 10% kleiner dan in MP3. Muziek kan bij de omzetting naar VQF worden geblokkeerd. Ze kan dan niet meer worden bewerkt of gekopieerd. VQF was in principe gemaakt voor meer krachtige processors dan MP3; daarom verbruikt het een hogere percentage van de CPU. Meer data in een kleiner bestand heeft nu eenmaal meer CPU-kracht nodig.
VQF versus MP3.
VQF versus MP3.