Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

T-DAB

 • Terrestrial Digital Audio Broadcasting
Signaal in de ether voor het verzenden van radio-signalen.

TAB

Extensie van een Guitar Tablature bestand. TAB of tablature is een manier van noteren van muziek die gespeeld moet worden op een (bas)gitaar. In plaats van noten, zoals in een standaard muziekblad, wordt hier gebruik gemaakt van ordinaire ASCII karakters en nummers.

TAD

Interne aansluiting op een geluidskaart waarop een modem aangesloten kan worden die dezelfde aansluiting heeft.

TAO

 • Track-at-Once
Een methode die fysieke tracks in 1 keer opneemt door aan het begin ruimte voor de lead-in vrij te houden, eerst de datatrack te schrijven en vervolgens de lead-in in te voegen en de lead-out erachter te zetten. Deze methode wordt bij multisessie CD's het meest gebruikt. Bij de fabricatie van audio-CD's wordt met TAO het schrijven van 1 track gevolgd door het beëindigen van het schrijven mogelijk gemaakt, zodat ondertussen een nieuwe audio-track kan worden ingelezen. Daarna gaat het schrijven verder met die volgende track. Een nadeel van deze methode is dat er geen PQ-editing mogelijk is en dat de pauze tussen de tracks door de hardware op twee seconden wordt vastgelegd. De TAO-mogelijkheid van een brander is voor multisessie een absolute vereiste.

THD

 • Total Harmonic Distortion
 • Vervormingsfactor.
Maateenheid uitgedrukt in percentages. De mate van vervorming van geluid door toevoeging van ongewenste boventonen. Alle actieve elementen in de analoge signaalsverwerking 'verbuigen' min of meer de curvevorm van het signaal en veroorzaken daardoor boventonen. Zulke storingen kunnen door een gedefinieerd signaal op de ingang (meestal sinusvormig) en analyse van het uitgangssignaal meettechnisch worden geregistreerd.

THD+N

 • Total Harmonic Distortion + Noise
Vervormingsfactor dat becijfert niet alleen pure boventonen, maar wordt ook rekening gehouden met ruis, brom en nadere vreemde geluiden, wat er kan toe leiden dat de meet-waarde helemaal geen echte vervorming weergeeft, maar alleen bijgeluidjes.

THX Surround EX

Een uitbreiding op de Dolby Digital-standaard, waarbij er een extra signaal gecreëerd wordt, voor één of twee extra surround-luidsprekers. Hierdoor is het mogelijk om 6.1- of 7.1-geluid te genereren.
Opstelling voor 6.1-geluid.
Opstelling voor 6.1-geluid.
Opstelling voor 7.1-geluid.
Opstelling voor 7.1-geluid.
Logo van Lucasfilm THX Surround EX
Logo van Lucasfilm THX Surround EX

Tijdcorrectie

 • Timestretching
Verandert op rekenkundige wijze de duur van digitaal audio-materiaal zonder toonhoogte of klankkarakteristiek aan te passen.

TOC

 • Table of Contents
 • Inhoudstabel.
De eerste track op een CD, waar de directory- en bestandsinformatie wordt weggeschreven. De Table of Contents wordt pas weggeschreven als alle data zijn gekopieerd. Aan het begin van iedere CD en van iedere sessie op een CD-R staat een directory met inhoud. De inhoud ervan is niet noodzakelijkerwijs correct. De TOC van een audio-CD kan bijvoorbeeld een totale speeltijd van 88 minuten tonen (die door een audiospeler dan ook wordt weergegeven), hoewel de CD daadwerkelijk maar 74 minuten muziek bevat.

Toonhoogte-verschuiving

 • Pitch shift
De pitch shift wijzigt rekenkundig de toonhoogte van audiomateriaal in digitale vorm, zonder de lengte te veranderen. Met geschikte filters blijft het klankkarakter behouden; meestal ligt echter het 'Smurfen-effect' op de loer.

Toslink

Glasvezelvariant van S/P-DIF.
Toslink kabels.
Toslink kabels.

Track by track

 • Track-at-Once
Net zoals een audio-CD uit meerdere tracks (nummers) bestaat met stilte ertussen, kun je CD's ook track voor track branden.

Tulpstekker

 • Tulpaansluiting
De tulpstekker is al jaren de standaard voor analoge audio. De standaard dankt zijn naam aan de vorm van de stekker. Tegenwoordig worden veel van deze stekkers verguld om oxidatie, waardoor de signaalkwaliteit verslechtert, te voorkomen.