Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Rca-stekker

  • Tulpstekker
De standaard voor analoge audiosignaaloverdracht bij middenklasse-elektronica.
Drie mannelijke en twee vrouwelijke tulpstekkers.
Drie mannelijke en twee vrouwelijke tulpstekkers.

RDS

  • Radio Data System
Systeem waarmee gegevens zoals zendernaam, verkeersinformatie en nieuwsberichten met een (bestaand) FM-omroepsignaai worden meegezonden. Ook geschikt voor semafonie.

Real Audio

Benaming van een plug-in en een technologie om beeld en geluid rechtstreeks over het internet te verzenden. Real Audio gebruikt een streaming-techniek die het bestand leest en uitzendt zodra het ontvangen wordt.
RealPlayer.
RealPlayer.

Red Book

De verzameling van normen voor de audio-CD-standaard. (CD-DA, Compact Disc-Digital Audio).

Release

Deze filter kan het uitsterven van een muziekinstrument nabootsen.

Resampling

Verandering van de samplingfrequentie, zonder de duur of de toonhoogte van het digitale audiomateriaal te be�nvloeden. Wordt toegepast om bijvoorbeeld op 48 KHz met de DAT-recorder gemaakte opnamen aan te passen voor CD-weergave op 44,1 KHz.

Reverb

  • Nagalm
Geluidseffect dat een sfeer van een omgeving kan nabootsen, zo klinkt een geluid in een kerk veel holler dan wanneer hetzelfde geluid wordt afgespeeld in een woonkamer. Hiermee wordt aan het geluid een illusie van diepte meegegeven.

RIAA-karakteristiek

  • Recording Industry Association of Amerca karakteristiek
Om op elpees (langspeelplaten) grote slingeringen in de groeven bij lage tonen te vermijden (hetgeen de opnameduur verlaagt) en ruisproblemen tijdens de weergave te reduceren, werden master-elpees met gedefinieerde snijkarakteristiek (of gewoon een bijzondere frequentiekarakteristiek) gesneden: lage tonen werden met 20 dB verlaagd en hoge tonen met 20 dB verhoogd. De voorversterker voor de zogenaamde vervormingscorrectie gebruikt de tegenovergestelde karakteristiek om deze maatregel te compenseren. Iedere hifi-versterker met een phono-ingang bevat een ge�ntegreerde voorversterkeringang met deze vervormingscorrectie.

Ripper

Software waarmee muziek-cd's kunnen worden overgezet naar bestanden op de computer. Dergelijke bestanden worden vaak in MP3- of WMA-formaat opgeslagen, zodat ze weer afspeelbaar zijn op een digitale muziekspeler (mp3-speler of I-Pod).

Ritenuto

Het vertragen van bijvoorbeeld muziek.

RMS

  • Root Mean Square
Een veelgebruikte aanduiding om de kracht van de versterker weer te geven. In tegenstelling tot de PMPO-waarde is de RMS-waarde een goede indicatie van de prestaties.
Een luidspreker.
Een luidspreker.

Rommelen

  • Rumble
Typisch storend geluid bij het afspelen van elpees, veroorzaakt door overdracht van contactgeluiden van de aandrijfmotor op de pick-up. Het zijn overwegend laagfrequente signalen (kleiner dan 50 Hz).

RSX

  • Realistic Sound Extensions
De technologie van Intel voor hifi-geluid op internet.

Ruisspanningsafstand

Het verschil tussen volledige modulatie en ruisspanning bij een afgesloten ingang, opgegeven in dB.