Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Objectpakket

Een pictogram dat een ingesloten of gekoppeld object voorstelt. Via dubbelklikken op het pictogram wordt de toepassing waarin het object is gemaakt, geactiveerd en wordt het object afgespeeld (bij een geluidsbestand) of geopend en weergegeven.

OGG

  • Ogg vorbis
Bestandsformaat voor muziekbestanden. Ogg vorbis is een combinatie van vorbis-compressietechniek en het ogg-bestandsformaat. Beide werden ontwikkeld met de bedoeling op termijn alle gepatenteerde audioformaten te vervangen. Ogg vorbis is open source-software en is dus gratis voor iedereen. Kwalitatief scoort ogg goed. Positief is ook dat het gebruikt kan worden op het Windows-, Mac- en Linux-platform. Daardoor kiest vooral de gamesindustrie voor ogg en wordt ook steeds meer ondersteunt door muziekspelers (met of zonder een firmware upgrade).

Ogg Vorbis

Ogg Vorbis is een open, pantent-vrij, professioneel audio encoding en streaming technologie met alle voordelen van Open Source. De bestanden van Ogg Vorbis hebben de extensie .OGG. OGG-bestanden zijn te vergelijken met andere muziekbestanden, zoals MP3, VQF en ACC. Het grootste verschil met deze bestanden is dat de OGG-compressie gratis, patent-vrij en compleet open is.
WinAmp is een bekende MP3-player die ook OGG-bestanden kan afspelen.
WinAmp is een bekende MP3-player die ook OGG-bestanden kan afspelen.

OGM

  • Ogg Media
De naam van de Ogg-containerimplementatie van Tobias Waldvogel en tevens de naam van een videocontainer. OGM kan worden gebruikt als alternatief voor de AVI-container en het kan Ogg Vorbis, MP3- en AC3-audio, verschillende videoformaten, informatie over hoofdstukken (chapters) en ondertitels bevatten.

Ontplugger

Nieuwe functie binnen de muziekindustrie. Een ontplugger probeert te voorkomen dat muziek via internet te beluisteren is. Het is het tegenovergestelde van een plugger, die juist probeert de muziek via de radio aan zoveel mogelijk mensen te laten horen.

OpenMG

Codering voor muziekbestanden. De muziekbestanden dragen een versleutelde code bij zich, die bewijst dat de muziek afkomstig is van je eigen pc. Het is niet mogelijk om de muziek die je zelf hebt opgenomen op een ander apparaat af te spelen. OpenMG is Sony's poging om het auteursrecht van digitale bestanden te beschermen en illegaal kopiëren tegen te gaan.

Overmodulatie

Overschrijding van het maximale niveau dat door een analoge schakeling kan worden verwerkt. Dit leidt tot sterke en duidelijk hoorbare verhoging van de vervormingsfactor.

Overmodulatiereserve

  • Headroom
Het vrij te kiezen niveaubereik tussen het nominale niveau en de daadwerkelijke overmodulatie. Zinvol is de factor 2 tussen nominaal niveau en overmodulatie.

Oversampling

Bij het wijzigen van een analoog signaal in een digitale datastroom beperkt de samplingfrequentie de kwaliteit van het resultaat (onder andere de bandbreedte en de signaalvorm bij hoge frequenties). Voor een hogere kwaliteit na conversie wordt de AD-convertor vaak met een meervoudig verhoogde samplingfrequentie aangestuurd: het resultaat van deze conversie wordt vervolgens naar de daadwerkelijk benodigde datastroom omgerekend.