Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Noise

Ongewenste ruis.

Noise cancellation

Het buitensluiten van omgevingsgeluiden, zodat een gebruiker van bijvoorbeeld een headset kan genieten van alle klanken die uit de betreffende headset komen. Vooral muziekliefhebbers en gamers is het belangrijk dat ze alleen het geluid horen wat uit de headset hoort, in plaats van het vliegtuig, ronken van de ventalitoren van een computer of onweer. Er zijn twee soorten noise cancellation, namelijk passief en actief. Wanneer een headset aan de buitenkant is bekleed met geluidswerend materiaal, spreekt men van passieve noise cancellation. Bij actieve noise cancellation wordt een kleine microfoon in ieder oor geplaatst die het omgevingsgeluid opvangt. Een systeem analyseert vervolgens het geluid en stuurt een omgekeerd tegengeluid mee. Hierdoor wordt voorkomen dat er nog omgevingsgeluiden zijn te horen.

Nominaal niveau, analoog

Dit is de hoogte van de wisselspanning waarbij op een afzonderlijk apparaat of een reeks apparaten (mengpaneel) een modulatieverklikker van groen naar rood zou wisselen. De aanduiding is hierbij meestal 0 dB; rekenkundig: volledige modulatie minus overmodulatiereserve. Bij bijvoorbeeld een spanning van 3,1 V (= +12 dBm) is er nog geen sprake van hoorbare vervormingen; een gebruikelijke en zinvolle (maar uiteindelijk willekeurige) overmodulatiereserve is factor 2 (= 6 dB). 3.1 V /2 = 1,55 V = nominaal niveau.

Non-destructive editing

In de digitale homestudio blijft het geluid in het wave-bestand onaangetast op de harde schijf staan, terwijl de sequencer alleen aangeeft wanneer welk stukje van het wave-bestand wordt afgespeeld. De effecten in het mixergedeelte worden in realtime toegevoegd en hebben geen invloed op het oorspronkelijke bestand. Wel destructief zijn veranderingen als normalizing (de grootste piek wordt zo hard mogelijk gezet), timestretching of bewerkingen in een externe wave-editor.

Normaliseren

Normalisatie wil zeggen dat het volume naar een standaard hoogte wordt gebracht. De meeste CD's zijn naar een piek van zo'n 96-99% genormaliseerd in de fabriek. Zo wordt ruis beperkt en is de dynamiek het grootst. Sommige CD's echter hebben een veel lager volume, af en toe zelfs maar 75% van het maximum. Als je een track van zo'n CD na een normale CD draait moet meestal het volume van de versterker aangepast worden. Met normaliseren kun je de tracks dus op gelijk volume krijgen.

Nyquist theorema

  • Bemonsteringstheorema
Een wet uit de bemonsteringstheorie die stelt dat als een continu signaal met beperkte bandbreedte geen frequenties bevat die hoger zijn dan de helft van de bemonsteringsfrequentie, het oorspronkelijke signaal zonder vervorming gereconstrueerd kan worden.