Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Magnetische registratie

Deze techniek is vergelijkbaar met de manier waarop muziek wordt vastgelegd op een cassettebandje.

MCI

 • Media Control Interface
Een standaard-besturingsinterface voor multimedia-apparatuur en -bestanden. Met MCI kan een multimediatoepassing allerlei multimedia-apparaten en -bestanden besturen.MCI slaat op zowel de hardware als de software.

MD

 • Mini Disc
 • Minidisk
De minidisk is een heel andere vorm van opslag van digitale audio. Omdat het hier een disk betreft en geen tape, hoeft er niet eerst gespoeld te worden om een bepaald nummer te bereiken. De minidisk is, net als DAT en DCC, herschrijfbaar.
Logo van Mini Disc.
Logo van Mini Disc.
Een Sony Mini Disc speler.
Een Sony Mini Disc speler.
Een verpakking met 5 MD-schijfjes.
Een verpakking met 5 MD-schijfjes.

MDCT

 • Modified Discrete Cosine Transformation
Deze wordt vaak gebruikt om een signaal naar de frequentieweergave te transformeren. De MDCT heeft 50% overlapping, zodat een afzonderlijk heen en terug getransformeerd blok niet met het originele blok overeenkomt. Men moet ook het blok daarvoor en daarna er gedeeltelijk bij optellen, zodat de fouten van de transformatie gecompenseerd worden. Daarmee verdwijnt ook het hoorbare blokgrens-artefact tussen getransformeerde blokken. De MDCT kan bovendien met slechts 1 n/4 punt-FFT en enige pre- en post-rotaties van de samplepunten berekend worden.

Media Control Interface

 • MCI
Een standaard-besturingsinterface voor multimedia-apparatuur en -bestanden. Met MCI kan een multimediatoepassing allerlei multimedia-apparaten en -bestanden besturen.

Microfoongevoeligheid

De waarde hiervoor geeft aan hoeveel millivolt spanning de microfoon bij een genormaliseerde geluidsdruk van 1 Pa afgeeft. Opgave in m V/Pa.

Microfoonniveau

Omdat microfoons normaal gesproken alleen kleine spanningen afgeven (in millivolt-bereik), zijn microfooningangen en microfoonversterkingsniveaus heel gevoelig voor storingssignalen. Microfooningangen moet je dus altijd uitschakelen als je ze niet nodig hebt (ruis).

MID

 • Midi
Windows gebruikt dit bestandsformaat om Midi-informatie op te slaan. Het is een uitgeklede versie van het standaard Midi-fomaat.

MIDI

 • Musical Instrumental Digital Interface
Begin jaren tachtig stak een aantal fabrikanten van elektronische muziekinstrumenten de koppen bij elkaar om een formaat te ontwikkelen waarmee informatie kan worden uitgewisseld: MIDI. Als interface koos men voor een aangepaste RS-232 verbinding. Aanvankelijk konden slechts eenvoudige opdrachten worden gegeven, later kwamen er steeds meer geavanceerde stuurfuncties bij. Beschikt de geluidskaart over een MIDI-interface, dan is de koppeling mogelijk met een externe synthesizer of andere MIDI-apparatuur. Verder is het mogelijk een geluidskaart te besturen vanaf het MIDI-klavier.

MIDI File Format

 • MMF
Standaard MIDI-bestand dat compatible is met de meeste MIDI-apparatuur en -programma's. Dit type geluidbestand wordt ook wel gebruikt in telefoons voor polyforme ringtones.

MIDI-commando

Beschrijft een event. Dit kan het indrukken of loslaten van een toets zijn, het bewegen van een modulatiewiel, het gebruik van een pitch bend, het indrukken van het sustain pedaal of after touch.

MIDI-instelling

Specificeert het type MIDI-apparaat dat wordt gebruikt, het kanaal en de patch-instellingen die nodig zijn om MIDI-bestanden af te spelen, en de poort die het apparaat gebruikt.

MIDI-keyboard

Produceert zelf geen geluid, maar wekt wel MIDI-signalen op. U kunt het keyboard via MIDI op een externe synthesizer of module aansluiten of op een MIDI-interface in uw computer om zelf muziek op te nemen.

MIDI-modules

Dit zijn synthesizers zonder toetsenbord. Ze zien eruit als kleine kastjes met enkele knoppen, een grafische display, een geluidsuitgang en de drie 5-polige MIDI-stekkers.

MIDI-protocol

Werkt op basis van MIDI-commando's.

MIDI-sequencer

Programma of apparaat om notenreeksen vast te leggen door ze af te spelen of te noteren. Het programma of apparaat kan de reeksen (MIDI-bestanden) vervolgens zo vaak als je maar wilt afspelen op een voor MIDI geschikte synthesizer of geluidskaart.

Mini-jackplug

Deze 3,5 mm stereo-stekker is het kleine broertje van de gewone 6,3 mm jackplug. Hij wordt onder andere gebruikt voor de analoge aansluiting (lijn-in, microfoon-in en lijn-uit) op de geluidskaart, maar we kennen hem ook van de walkman en sommige midisets. Verkrijgbaar in een vrouwelijke variant (stopcontact) en mannelijke tegenhanger (stekker).
Mannelijke versie van de mini-jackplug.
Mannelijke versie van de mini-jackplug.
Vrouwelijke versies van de mini-jackplug zoals ze op de achterkant van een computer te vinden zijn.
Vrouwelijke versies van de mini-jackplug zoals ze op de achterkant van een computer te vinden zijn.

Mixed-Mode Disc

 • Mixed-mode-CD
Een compact disc die zowel computerdata als audiotracks bevat.

Mixed-mode-CD

CD met computergegevens en audio-tracks. In de audio-CD-speler verschijnen de gegevens als eerste spoor (ruissignaal bij het beluisteren), de eigenlijke audiogegevens volgen vanaf spoor 2. Een betere oplossing zou CD-Extra kunnen zijn.

Mixen

De mixes in de sequenceprogramma's zijn ge´┐Żnspireerd door echte mengtafels. De sporen komen terug op kanalen in de mixer. Per kanaal vind je een equalizer, inserts (effect over het signaal, nog voordat het de mengtafel binnenkomt), sends (naar subgroepen of een effectenrack), panoramaknop en een fader voor het volume.
Mixen van muziek via de computer.
Mixen van muziek via de computer.
Mengtafel.
Mengtafel.

ML-recording

 • Multi Level-recording
Techniek van TDK. Dankzij ML-recording moet ca. 2 GB op een cd passen.

MLP

 • Meridian Lossless packing
Een methode om de audio zonder geluidsverlies te comprimeren.

MMF

 • Midi File Format
Standaard MIDI-bestand dat compatibel is met de meeste MIDI-apparatuur en -programma's. Wordt vaak gebruikt door mobiele telefoons als polyforme ringtone.

MOD

 • Module
Geïntroduceerd op de Amiga. In deze geluidsbestanden worden zowel samples (korte geluidsopnamen) als arrangementen opgeslagen. Een speciale 'MOD-player' kan deze bestanden decoderen.

Modulatiewiel

Dit wordt bij midi gebruikt voor het opwekken van een zogenoemd tremolo-effect.

Module

 • MOD
Geïntroduceerd op de Amiga. In deze geluidsbestanden worden zowel samples (korte geluidsopnamen) als arrangementen opgeslagen. Een speciale 'MOD-player' kan deze bestanden decoderen.

Moduleren

Bewerking waarbij computersignalen worden omgezet in een signaal dat lijkt op de menselijke stem.

Mono

Het geluid komt uit één richting, geen ruimtelijk effect.

Monotone ringtone

 • Monofone beltonen
 • Monotone beltonen
Beltoon van een mobiele telefoon voor een binnenkomend gesprek of SMS. Een monotone ringtone kan slechts enkele tonen bevatten.

Montagerecorder

Videorecorder met speciale functies, zoals beeld-voor-beeld weergave, jog/shuttle, HiFi-stereo geluid en de mogelijkheid tot het maken van audio- en/of video-inserts. Vaak beschikken dergelijke apparaten over ingangen voor beeld en geluid aan de voorzijde, om het aansluiten van een camcorder te vergemakkelijken.

MP Layer 3

 • MP3
Compressiebestand van geluid dat vrijwel perfecte cd-kwaliteit biedt in een formaat dat 12 tot 15 keer kleiner is dan het orgineel. Het comprimeren van een kwalitatief minder hoogstaand geluid (zoals spraak) kan zelfs nog verder worden opgevoerd tot factor 96.

MP-Man

De MP-Man uit Korea is zoiets als een walkman, alleen dan voor MP3-bestanden. Pluk muzieknummers van het Internet, plaats ze op een flashcard (een soort geheugen op creditcard-formaat) en speel ze af met dit handige apparaatje. Het grote voordeel van de MP Man is dat hij geen bewegende onderdelen bevat. Hierdoor is er geen vervorming en is overslaan, zoals bij cd's, onmogelijk. De MP Man maakt namelijk geen gebruik van diskettes of tapes. Op de flashcard is plaats voor de kleine bestanden met cd-kwaliteit. Afhankelijk van de grootte van de flashcard is er ruimte voor maximaal een uur muziek (bijna 64 MB). Je kunt nu dus je eigen (gratis) digitale muziekcollectie samenstellen en opslaan in het apparaatje. Bovendien kun je ook andere data opslaan en de MP Man dus gebruiken als portable diskdrive. Er kleven echter wel enige nadelen aan deze vinding. Het opzoeken en downloaden van de MP3-files op Internet is nog tamelijk tijdrovend. Bovendien zijn lang niet alle MP3-bestanden op Internet legaal.

MP3

Mp3 is de afkorting voor een techniek, die gebruikt wordt om audio op te slaan in een computerbestand. De geluidskwaliteit bij het afspelen van deze bestanden benadert die van een hifi-installatie.De ware geluidsfreak zal nu waarschijnlijk protesteren, maar wij horen het verschil met onze compact discs niet. Mp3 staat voor MPEG-1, Audio Layer 3. De naamgeving van industrie-standaarden is ondoorgrondelijk voor buitenstaanders en daarom is er dan ook de nodige verwarring over deze termen. Er bestaat ook MPEG-1 Layer 1 , MPEG-1 Layer 2 evenals MPEG-2, maar dit zijn dus andere technieken. Het grote voordeel van Mp3 ten opzichte van de compact disc is dat je er niet voor naar de winkel hoeft. Mp3-files met muziek uit allerlei genres zijn te downloaden op het Internet. Ze genieten populariteit omdat Mp3's in tegenstelling tot eerdere audio-bestandsformaten (bijvoorbeeld wav) niet absurd groot zijn. Met het downloaden van zo'n 4 megabyte heb je al een gemiddelde top 40 song in huis. Als je daar vervolgens naar wilt luisteren, heb je wel een geluidskaart en Mp3-afspeelsoftware nodig. Bijna elke PC die verkocht wordt, heeft een geluidskaart.

MP3-speler

Hardware: Apparaatje dat MP3's (gecomprimeerde muziekbestanden) kan afspelen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten:
 • MP3-spelers met los geheugen
  De MP3 spelers met een los geheugen, slaan de MP3 bestanden op Memory Cards op. Veel gebruikte memory cards zijn Secure Digitial (SD) en Multimedia Card (MMC).
 • Harde schijf spelers
  Deze spelers hebben een harde schijf ge´┐Żntegreerd waarvan de capaciteit van 1 tot tientallen GB. Dit apperaat is groter en zwaarder dan een MP3-speler met los geheugen. Je kan zo'n MP3-speler vaak ook gebruiken als een externe harde schijf voor de computer of digitale camera. Sommige modellen hebben een kleurenscherm, waarmee je ook foto's kunt bekijken.
 • Hybridische producten
  Hieronder vallen de USB MP3 sleutels. Zoals zijn naam al aangeeft, deze USB sleutel technologie laat U toe om bestanden op te slaan op een losse unit, waarvan de opslag ruimte veel meer is als een diskette. Deze apparaatjes zijn niet veel groter dan een sleutelhanger.
MP3-speler met harde schijf
MP3-speler met harde schijf
MP3-speler met MMC memory card.
MP3-speler met MMC memory card.
Een MP3-USB stick.
Een MP3-USB stick.

MP3-speler

Software voor het afspelen van MP3-geluidsbestanden op de computer. Een hele bekende MP3-speler is WinAmp van Nullsoft
WinAmp van Nullsoft.
WinAmp van Nullsoft.

MP3-techniek

De MP3-techniek is een zogenaamde 'lossy' compressie. Dit houdt in dat er gegevens worden weggelaten uit het originele audiosignaal, om zo de grootte ervan terug te brengen. De MP3-techniek baseert zich op een bijzondere eigenschap van het menselijk brein: zachte geluiden, die volgen op een hard geluid, worden niet waargenomen. Door delen uit het signaal weg te laten - conceptual coding - kan de omvang met een factor 12 (!) worden teruggebracht. Voor de luisteraar is er geen hoorbaar verschil tussen het origineel en de met MP3-compressie bewerkte versie. Het verschil in kwaliteit is wel te meten. Daarnaast lenen sommige muzieksoorten zich beter voor MP3-compressie dan andere.

MP3Pro

De opvolger van het populaire MP3-audioformaat, met als doelstelling een zo hoog mogelijke kwaliteit, gecombineerd met een zo laag mogelijke bitrate. In de praktijk betekent dit dat de kwaliteit die eerder door 128 kbps MP3-bestanden werd gehaald, nu bij 64 kbps mogelijk is. Zo'n lagere bitrate betekent uiteraard ook dat meer muziek minder MB's behoeft. Dat is ideaal voor portabele MP3-spelers die vaak maar over een beperkte hoeveelheid opslagruimte beschikken. Voordeel is ook dat de 'oudere' MP3-spelers met dit formaat overweg kunnen. De bedenker ervan is Thomson Multimedia.

MPU-401

 • MIDI Processing Unit 401
Een door Roland ontwikkelde MIDI-interface

MT32

Dit is een door Roland ontwikkelde geluidsmodule die 23-stemmig is, beschikt over dertig ritme-instrumenten en 128 instrumentklanken, die woren opgewekt door een LA-Synthese.

Multi-samples

Gelaagde samples die over elkaar worden gelegd om nieuwe geluidsprofielen te bereiken.

Multiplexing

Gewoonlijk worden video en audio afzonderlijk geëncodeerd. Beide moeten worden samengevoegd om een film afspeelbaar te maken. Tijdens het multiplexen wordt het audio- en videospoor gecombineerd tot één datastroom. De audio- en videostroom worden in elkaar 'gevlochten' en voorzien van navigatie-informatie, zodat de speler bijvoorbeeld snel voor- of achteruit kan spoelen en tevens de synchronisatie van audio/video behouden blijft.

Mwave geluidselektronica

Verwerkt midi, telefoonsignalen als spraak en data, vergelijkbaar met een 14k4 modem.