Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

LAME-codec

Codec voor het omzetten van audio-cd (wav) naar mp3. Deze codec is gratis en levert prima kwaliteit. Mp3 is af te spelen op iedere mp3-speler.

LF

  • Laagfrequent
Frequentie tussen de 20 Hz en de 20 kHz.

LFE

  • Low Frequency Effect
  • .1-kanaal
Het LFE is een speciaal kanaal voor lage tonen, welke gebruikt wordt door Dolby Digital en DTS. Omdat het kanaal alleen lage tonen weergeeft wordt er gesproken over een .1 kanaal. Bij Dolby Digital 5.1 zijn er vijf gewone kanalen en één LFE-kanaal (.1).

Limiter

Een semi-automatische volumeregelaar: afhankelijk van de hoogte van het ingangssignaal wordt de versterkingsfactor automatisch zo ingesteld dat een bepaald niveau op de uitgang niet wordt overschreden. Een limiter voorkomt op betrouwbare wijze het oversturen van de aangesloten apparaten, maar voegt onder bepaalde omstandigheden wel storende effecten toe (pompende en ruisende geluiden).

Line-ingang

  • Line-in en Line-out
Gestandaardiseerde analoge in- en uitgang, spanningsniveau tussen de 0,5V en 1,5V.
Hoe de Radeon-videokaart verbinding heeft met de ingangen van de geluidskaart.
Hoe de Radeon-videokaart verbinding heeft met de ingangen van de geluidskaart.

Line-niveau

Het niveau dat altijd voldoende zou moeten zijn voor het aansturen van andere audio-apparaten (bereik 100 mV � 1V; op amateur-hifi-gebied niet genormeerd).

Linear-PCM

Een techniek die sterk verwant is aan de standaard voor audio-cd's, volgens de Red Book specificaties. Maar bij een audio-cd is de maximale frequentie 44,1 KHz, terwijl PCM met een frequentie van 48 of zelfs 96 KHz kan werken. Ook het aantal bits per sample is hoger dan bij de audio-cd. Een audio-cd werkt namelijk met 160 bits, terwijl PCM met 16, 20 of 24 bits werkt. Hierdoor kunnen er allerlei speciale effecten aan het geluid worden toegevoegd en kan de synchronisatie met het videosignaal worden gerealiseerd.

Liquid Audio

De digitale muziek van Liquid Audio kan in tegenstelling tot een 'open formaat' zoals MP3 niet zonder meer op de harde schijf bewaard worden. Dit is voorbehouden aan degenen die betaald hebben voor de muziek. Het formaat van Liquid Audio zorgt zelfs voor een 'digitaal watermerk' zodat later achterhaald kan worden wie eigenaar is van het muziekstuk en wie betaald heeft voor het beluisteren hiervan. Dit digitale watermerk zou zelfs nog te achterhalen zijn als de muziek gekopieerd wordt naar analoge media zoals cassettebandjes. Dit alles wordt bovendien nog eens gecombineerd met data-encryptie zodat hackers niets hebben aan data die onderschept worden.

LPCM

  • Linear Pulse Code Modulation
Conventionele, ongebruikelijke digitale geluidsopname.