Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Half duplex

Bij geluidskaarten: de geluidskaart kan opnemen en afspelen, maar niet allebei tegelijk.

HAVI

  • Home Audio/Video Interoperability
Specificatie van Sony/Philips voor de besturing van consumentenelektronica. HAVI zal moeten concurreren met Jini en UPnP. Een op Java gebaseerd systeem dat onder meer DVD-spelers, digitale camera's en stereo-installaties aan elkaar koppelt. Ontwikkeld door Philips, Sony en Matsushita.

Headset

Een koptelefoon (één of twee luidsprekertjes die op het hoofd of aan het oor worden gedragen) met meestal meerdere functies, zoals een microfoon en/of een display voor het oog (militaire headsets). Met een headset kun je tijdens het gamen alle geluiden horen en spreken met andere medespelers, zodat je als een team kan samenwerken. Doordat je gebruik maakt van een headset, heeft de omgeving geen last van het geluid. Een headset kan behalve aan een computer ook aan een telefoon, mp3-speler of zelfs via bluetooth draadloos verbonden worden met een GSM (mobiele telefoon).
Headset, handig voor bij het gamen.
Headset, handig voor bij het gamen.
Maar ook dit is een headset, wordt vaak gebruikt bij een GSM.
Maar ook dit is een headset, wordt vaak gebruikt bij een GSM.

Headsetprofiel

Bij de verbinding tussen een handheld en een headset wordt er een verschil gemaakt tussen eenvoudige profielen en een speciaal voor autogebruik ontwikkeld headsetprofiel.

Headunit

Kastje waarin de autoradio, display, voor- en naversterker en eventueel het cassettedeck en/of cd/dvd-speler zijn geïntegreerd. Het kastje wordt in de daarvoor bestemde sleuf van het dashboard gemonteerd. Verreweg de meeste headunits zijn uitgevoerd in het bekende standaard 1-DIN formaat.

Hertz

  • Hz
Een maateenheid voor frequentie. 1 Hz is gelijk aan 1 trilling per sekonde. De frequentie meet hoe vaak een gebeurtenis in een bepaalde periode plaatsvindt, zoals de manier waarop de amplitude van een golf met de tijd verandert. Eén hertz komt overeen met een trilling per seconde. De frequentie wordt vaak gemeten in kilohertz (KHz, 1000 Hz), megahertz (MHz), gigahertz (GHz, 1000 MHz) of terahertz (THz, 10.000 GHz).

HF

  • High Frequencies
  • Hoogfrequent
Aanduiding voor frequenties tussen circa 3 MHz en 30 MHz.

Hi-Cut knop

Knop op een luidspreker om de bas dieper te maken.

HIFI

  • High Fidelity
Natuurgetrouwe weergave van geluid.

HRTF

  • Head Related Transfer Function
Filters die ervoor zorgen dat het geluid klinkt alsof het uit een bepaalde richting komt.

HTPC

  • Home Theater PC
Een pc die speciaal is toegespitst op weergave van videobeelden en digitale audio. Deze computer wordt vaak binnenshuis gebruikt voor het vertonen van films. Zeker in combinatie met een beamer en een goede boxenset kan deze pc een thuisbioscoop opleveren.

Hz

  • Hertz
Een maateenheid voor frequentie. 1 Hz is gelijk aan 1 trilling per seconde.