Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Fase-lineariteit

Bij het filteren van audiosignalen of bij het verschillend bewerken van twee stereokanalen ontstaan fase-verschuivingen, tijdafwijkingen ten opzichte van het oorspronkelijke signaal. Als gevolg daarvan worden sterke effecten of veranderingen van de richtinsinformatie (stereobeeld) hoorbaar. Fase-lineaire filters werken zonder deze en andere ongewenste effecten.

Filter

Schakeling voor het wijzigen van de frequentiekarakteristiek. Hierdoor wordt een bepaald frequentiebereik versterkt of verzwakt met als doel ruis te bestrijden.

Filterbank

Component die het audiosignaal in frequentiebereiken opdeelt.

FLAC

  • Free lossless audio codec
Bestandsformaat voor muziekbestanden. Flac is een codec die bestanden comprimeert zonder daarbij iets uit de oorspronkelijke data te verwijderen. Het grootste verschil met andere compressiemethoden is dat flac specifiek is ontwikkeld is voor audio en dus audiobestanden nog beter comprimeert. De pluspunten van flac ten opzichte van andere formaten: het is open source, het is bruikbaar op meerdere platformen, het kan gestreamd worden en de tijd om te decoderen is onafhankelijk van de gebruikte compressie.

Flange

Flange is een leuk ruimtelijk effect (bij muzieksoftware) dat werkt met een combinatie van chorus en reverb (galm).

FM

  • Frequentiemodulatie
  • Frequency modulatie
Een methode om geluid te produceren middels eenvoudige golfvormen.

FM-antenne

Antenne voor het ontvangen van radio signalen uit de ether.
Een FM antenne voor het ontvangen van radiosignalen.
Een FM antenne voor het ontvangen van radiosignalen.

FM-Synthesizer

De eenvoudigste manier om elektronisch (synthetisch) geluid te maken. Wordt toegepast in de meeste goepkope geluidskaarten, maar ook duurdere kaarten kunnen er meestal mee overweg. De Ad Lib en Sound Blaster werkten met een FM-synthesizer. De meeste spelletjes ondersteunen nog steeds de Sound Blaster-kaart. De instrumenten klinken absoluut niet natuurgetrouw en zijn soms nauwelijks te herkennen. Voor natuurgetrouwe geluidskaarten heeft men een Wavetable-synthesizer nodig.

Foneem

Geluidseenheid. Meerdere fonemen kunnen een gesproken woord vormen. Fonemen worden gebruikt voor het analyseren van spraak, het herkennen van woorden of het produceren van spraak door het afspelen van een reeks fonemen.

Frequentie

Als een wisselspanning bijvoorbeeld duizend keer per seconde een positieve maximale waarde behaalt, heeft hij een frequentie van 1000 Hz (=1 KHz). Als deze wisselspanning in een luidspreker in luchtdrukschommeling wordt omgezet, ontstaat hieruit een hoorbare toon. De meeste mensen kunnen tonen in het bereik tussen 30 Hz en 16 Hz waarnemen.

Frequentiekarakteristiek

Niet iedere audioversterker draagt alle frequenties van het hoorbare spectrum (30 Hz tot 16 KHz) met hetzelfde volume over. De frequentiekarakteristiek tootn met een niveauregistratie per frequentie hoe groot de afwijkingen ten opzichte van de normfrequentie van 1000 Hz zijn. Interessant zijn meestal de bereiken helemaal onderaan of helemaal bovenaan. Ongeoefende oren kunnen echter pas afwijkingen vanaf ongeveer 3 dB waarnemen.

Full duplex geluidskaarten

Dergelijke geluidskaarten kunnen tegelijkertijd analoog geluid in digitaal geluid converteren en omgekeerd.