Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

EAX

  • Environmental Audio Extensions
Een systeem voor ruimtelijk geluid van Creative. EAX 1.0, dat in tegenstelling tot wat veel mensen denken niets met 3D-geluid te maken heeft, is niets meer en niets minder dan een verzameling presets (instellingen) voor echo- en reverb-geluidfilters (galm). Op die manier kunnen spelprogrammeurs met één regel extra code aangeven dat de spelscene moet klinken alsof je in een grote arena of juist in een kleine badkamer staat. EAX 2.0 is een uitbeiding op EAX 1.0, waarbij ondersteuning voor zogenaamde 'obstructions en occlusions' is toegevoegd. Als 3D-objecten tussen de geluidsbron en de toebehoorder staat, dan hoor je dat bij EAX 2.0.

Eerste orde-reflecties

Directe weerkaatsing van het geluid.

Endeavour

Intel PCI moederbord met ingebouwde 16 ASP Soundblaster chip. Dit houdt in dat dit specifieke moederbord een geluidschip heeft, zodat de computer niet een extra geluidskaart hoeft te hebben.

Environmental Audio

  • EA
Kreatieve variant op A3D. Echter de nadruk van Environmental Audio ligt op het natuurgetrouw nabootsen van de gewenste luisteromgeving. Die is niet echt te creëren met twee luidsprekers waarbij het geluidsbeeld alleen overkomt als je er recht in het midden zit. Op het moment dat je je hoofd draait is het juiste geluidsbeeld, en daardoor het gevoel dat je in het midden zit, verdwenen. De enige oplossing is, net als bij Prologic en AC3, meerdere luidssprekers te gebruiken. Environmental Audio kan vier luidsprekers aansturen. Als je dan je hoofd beweegt, wordt het geluidsbeeld en de beleving veel minder gestoord, maar niet iedereen heeft de ruimte, zin en mogelijkheid om vier luidsprekers rondom de computer te plaatsen. Daarom kan Environmental Audio ook met twee luidsprekers overweg.

Equalizer

Software voor toonregeling van geluid, vergelijkbaar met de toonregeling van een stereo-installatie. De software heeft vaak meer mogelijkheden dan een equalizer op een stereo-installatie.

Extended-level-synthesizer

Een synthesizer die gelijktijdig minimaal 16 tonen op negen verschillende melodische instrumenten en 16 tonen op 8 slagwerkinstrumenten kan afspelen.

Extractie

Het overzetten van muziek van een muziek-cd naar de computer (harde schijf).