Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Cd-a

  • CD-Audio
Standaardformaat voor muziek-cd's.

CD-DA

  • Compact Disc Digital Audio
Deze cd bestaat uit meerdere tracks. De nieuwere typen cd-spelers kunnen deze gewoon lezen, de oudere echter niet. Wel kunnen de oudere typen cd-rom-spelers de verwijzingen van een audio-cd lezen (track01.cda, track02.cda, etc), en dus wel de muziek afspelen. Later vastgelegd in de Red Book standaard.

CD-Text

Door Philips en Sony in 1997 voorgestelde uitbreiding voor de audio-cd. Daarbij wordt in de subcode informatie over de disk en de tracks opgeslagen, die in het display van bijpassende spelers kan worden weergegeven; bijvoorbeeld (zoals bij de MiniDisc) de titel van een nummer.

CDA

Muziekgedeelte op een muziek-cd.

CDS

  • Cactus Data Shield
Een techniek tegen het illegaal kopiëren van audio-cd's. De protectie werkt als volgt: de muziekdata die op de cd staat geschreven bevat muziekcode en besturingsinformatie. Wanneer een cd met deze beveiliging illegaal wordt gekopieerd, zullen expres een aantal foutieve elementen aan de besturingsdata worden toegevoegd. Dit leidt tot een sterk waarneembare ruis tussen de muziek door. Er doen zelfs geruchten de ronde dat deze ruis de luidspekers waarop deze muziek wordt afgespeeld beschadigen.
Logo van Cactus Data Shield.
Logo van Cactus Data Shield.

Channel

Een methode om ieder instrument in een MIDI-orkest te identificeren. Een MIDI-bestand kent 16 channels en aan iedere channel kan een instrument worden gekoppeld.

Cinch-stekker

  • Tulp-stekker
Een stekker dat vooral gebruikt wordt voor het doorgeven van audio-signalen. De geelgekleurde varianten zijn bedoeld voor composiet-video, de oranje en zwarte varianten voor digitale audio (SPDIF).
Drie mannelijke en twee vrouwelijke tulpstekkers
Drie mannelijke en twee vrouwelijke tulpstekkers

Clipping

  • Clippen
Als het uitgangssignaal van een versterker wordt overstuurd, dus als de maximale uitsturing wordt overschreden, worden de pieken van een signaal afgetopt, ofwel geclipt. De vorm van een oorspronkelijk zuiver sinussignaal wordt steeds meer tot een rechthoek verbogen. Effect: een externe en duidelijke stijging van de vervormingsfactor, het ontstaan van kunstmatige, veel te luide boventonen en daardoor gevaar voor de hogetoon-luidsprekers in de boxen.

CMSS

  • Creative Multi Speaker Surround
Creative's eigen technologie om tweekanaals muziek om te zetten naar een vierkanaals omgeving.

CNR

  • Carrier to Noise Ratio
Dit is een verhouding in dB's tussen het signaal en de (systeem) ruis. Hoe beter de verhouding (ruisgetal F), hoe beter en duurder de apparatuur. Bij analoge signalen dient het ontvangen signaal 12dB hoger te zijn dan het c/n getal, en voor digitale signalen is dit 9dB. De verhouding v/d (gewenste) signaalsterkte tot de (ongewenste en onvermijdelijke) aanwezige storende ruiscomponent.

Coaxiaal

  • Coax
Audio-verbinding voor digitale audiogegevens, die in tegenstelling tot de optische verbinding met een eenaderige afgeschermde kabel en een overeenkomstige stekker wordt vervaardigd.

Compander

Een combi-apparaat, bestaande uit een compressor en een expander, wordt voor de overdracht van hoogwaardige signalen op gestoorde lijnen ingezet (bijvoorbeeld Dolby en DBX).

Compressor

Een versterker die automatisch en met een instelbare karakteristiek zijn versterkingsfactor verlaagt als het niveau op de ingang stijgt. Het dynamisch bereik wordt weliswaar gereduceerd, maar het overmoduleren van volgende apparaten en geluidsschommelingen worden verminderd.

Creative Voice

  • VOC
Geluidsbestand waarin SoundBlaster-kaarten geluid opslaan.