Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

Banaanplug

Een verbindingsstekker waarmee de luidspreker met een luidsprekerkabel verbonden kan worden.
Banaanplug.
Banaanplug.
Een banaanplug wordt in een banaanchassis gestoken.
Een banaanplug wordt in een banaanchassis gestoken.
Banaanplug voor proffesionele luidsprekers.
Banaanplug voor proffesionele luidsprekers.

Base-level-synthesizer

Een synthesizer die gelijktijdig minimaal drie tonen op drie melodische instrumenten en drie tonen op drie slaginstrumenten kan afspelen.

Basicode

Systeem om BASIC-programma's te coderen in audiosignalen, voor opslag op geluidscassettes. Het systeem laat ook het verdelen van programma's toe via radio-uitzendingen.

Basisruis

Iedere elektronische component genereert een eigen ruisspanning, een complexe schakeling ruist met de som van de afzonderlijke delen. De basisruis wordt als spanning op de uitgang van de schakeling gemeten. Fouten in het schakelontwerp vallen met name op bij voorversterkers voor de microfoon en de vervormingscorrectie RIAA.

Basmanagement

Niet alleen het LFE-kanaal, maar ook de subwoofer-aandelen van alle luidsprekers worden via de basluidsprekers weergegeven.

Bass reflex

Een diepere bass die haalbaar is door de specifieke bouw van de luidsprekerbehuizing van gelijke afmetingen.

Baud

  • Bits of AUdio Data
Het aantal frequentiewisselingen gedurende een seconde. Deze term is ouderwets en is vervangen door de eenheid 'bits per seconde' (bps). Baud is een maat voor de snelheid van datatransmissie, genoemd naar de Franse ingenieur en telegrafist Jean Maurice Emile Baudot. Het heeft betrekking op de snelheid van de oscillatie van de geluidsgolf waarop een gegevensbit over telefoonlijnen wordt gedragen. Oorspronkelijk gebruikt om de transmissiesnelheid van telegraafapparatuur te meten; soms verwijst de term naar de data-transmissiesnelheid van een modem. De modems van tegenwoordig kunnen echter met een hogere snelheid dan een bit per oscillatie zenden, dus is de baud vervangen door het nauwkeuriger bps.

Bemonsteren

Op gezette tijden wordt het geluidsniveau (sterkte, hoogte) van de geluidskaart gemeten, oftewel gedigitaliseerd.

Bemonsteringssnelheid

Het aantal keren dat een (geluids)signaal per seconde wordt geregistreerd door een geluidskaart. Een geluidskaart ondersteunt gewoonlijk 11.025 kHz, 22.05 kHz of 44.1 kHz.

Bi-amping luidsprekers

Luidsprekers waarmee het mogelijk is om afzonderlijk de hoge- en lage-tonen aan te sturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee versterkers.

Binaural geluid

Je krijgt het gevoel dat het geluid driedimensioneel is.

BPM

  • Beats Per Minute
  • Slagen per minuut
Aanduiding voor het ritme van een liedje.

Breakoutbox

Kastje buiten de computer of een panel aan de voorkant van de computer. Extra module bij een geluidskaart, welke zowel extern bij als intern in een computerkast kan worden geplaatst. De breakout-box bevat extra aansluitingen voor audio en/of video.
Panel van een breakoutbox die aan de voorzijde van de computer kan worden gemonteerd.
Panel van een breakoutbox die aan de voorzijde van de computer kan worden gemonteerd.

Brick wall-filter

Brick wall-filters laten audiosignalen onder bepaalde frequenties door en boven bepaalde frequenties tegen om de juiste pcm-code (pulse coded modulation) te bewerkstelligen.

Brom

Storend geluid van 50 Hz of 100 Hz (USA: 60 Hz). Wordt meestal veroorzaakt door capacitieve of magnetische interferentie van netspanning direct in het apparaat of door een aardlus in de bekabeling.