Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

A-filter

 • A-weighting filter
Dit filter zorgt ervoor dat meetresultaten met de frequentiekarakteristieken van het menselijk oor worden beoordeeld. Hoogfrequente gedeeltes worden niet zo luid waargenomen als die bij 5 kHz. Naast het A-filter bestaan er nog andere beoordelingsfilters, meestal toegesneden op speciale toepassingen.

A-time

 • Absolute time
De tijd die verlopen is gerekend vanaf het begin van een audio-cd. Deze wordt gebruikt om start- en stoptijden vast te stellen op een mixed-mode disk, aan de hand waarvan applicaties kunnen reageren.

A2B

Een relatief onbekende standaard is A2B. Het baseert zich op MPEG2, AAC Low Complexity Profile Audio Coding, en is daarmee 'een opvolger van MP3' .

A3D

 • Interactive positional 3D audio
Door Aureal ontwikkelde techniek. Met deze techniek wordt het geluidssignaal zodanig bewerkt dat de luisteraar toch de positie van een geluid kan bepalen, terwijl er maar twee luidsprekers worden gebruikt. Hiervoor is speciale hard- en software nodig. De software geeft aan de hardware het geluid en de plaatsing (of verandering daarvan) door. De hardware pakt het 'platte' geluid, bewerkt het, mixt dat met andere geluiden en stuurt dit naar de luidsprekers.
A3D-logo.
A3D-logo.

A3D interactieve audio technologie

Van Aureal. Dit systeem zorgt ervoor dat het geluid via een x-, y- en z-as beweegt; dat wil zeggen in alle richtingen en dimensies. Met vier speakers die om je heen zijn geplaatst geeft dit een 3D effect dat erg realistisch is. Ook met maar twee speakers werkt het al heel ruimtelijk.
A3D-logo.
A3D-logo.

AAC

 • Advanced Audio Codec
Bestandsformaat voor muziekbestanden. Een op AC3 (Audio Coding 3) gebaseerde codec. Aac moet de opvolger worden van mp3. Het is een belangrijk onderdeel van de mpeg4-standaard en heeft een aantal voordelen ten opzichte van mp3. Aac beschikt over een verbeterde compressietechniek wat niet alleen resulteert in betere kwaliteit, maar ook in kleinere bestanden. Verder ondersteunt aac multichannel-audio met meer dan 48 full frequency channels, kan het samplerates aan tot 96 kHz en zorgt ervoor dat de pc minder rekenkracht nodig heeft om de data te decoderen. Vooral Apple is een grote voorstander van aac en gebruikt het formaat als standaard voor zijn iTunes Music Store.

Aardingslus

De meervoudige massaverbinding in onoverzichtelijke bekabelingen leidt tot superponering van storende bromgeluiden op het bruikbare signaal.

AC-3

 • Dolby Digital
Digitale compressiemethode voor meerkanaalsaudio. Typische werkwijzen zijn 5.1 (links, midden, rechts, achter links, achter rechts en LFE) en 2.0 (stereo of Dolby Surround).
Opstelling van de 5.1 speakerssysteem.
Opstelling van de 5.1 speakerssysteem.

AC-97

 • Audio Codec 1997
De specificatie AC-97 definieert een kwalitatief hoge audio-architectuur, die de de migratie tot digitale audio benadert terwijl zij tevens de ondersteuning biedt voor analoge connecties (backward compatibility).
Chip met ingebakken AC-97 audio codec.
Chip met ingebakken AC-97 audio codec.

Accelerando

Het versnellen van bijvoorbeeld muziek.

AdLib

De AdLib-kaart van de gelijknamige Canadese firma was één van de eerste geluidskaarten voor de pc. Het was in ieder geval de eerste succesvolle geluidskaart, die meteen door de meeste makers van pc-spelletjes als standaard werd geaccepteerd. Deze standaard bestaat nog steeds en nog steeds is AdLib-compatibiliteit een must voor nieuwe geluidskaarten.
E�n van de eerste geluidskaarten.
E�n van de eerste geluidskaarten.

ADPCM

 • Adaptive Differential Pulse Code Modulation
Opslagformaat voor audio, wordt onder meer gebruikt in de MiniDisc. Compressie van geluidsgegevens, onderdeel van CD-ROM/XA.

ADPCM

 • Adaptive Delta Pulse Code Modulation
Een combinatie van analoog/digitaal-omzetting en spraakcodering.

ADSR

 • Attack, Decay, Sustain, Release
Hiermee kan het gedrag van een muziekinstrument aardig worden nagebootst.

After touch

Hiermee is de toon door drukwisseling op de toetsen te beïnvloeden. MIDI-muziek.

AGC

 • Automatic Gain Control
Signaalversterking voor cd-recordables. Basisschakeling om lage tonen in alle volumestanden weer te geven. Op die manier kan de gebruiker, zonder dat er vervorming ontstaat, genieten van een diepe bas bij muziek en kan hij extra lage tonen toevoegen bij games.

AIFF

 • Audio Interchange File Format
Opslagformaat van Apple voor audio (geluidsbestand). Aiff is het formaat dat Apple als standaard gebruikt voor niet gecomprimeerd geluid. Aiff ondersteunt net als het bekende wav-formaat een aantal bitrates, samplerates en audiochannels. Aiff wordt gebruikt in heel wat professionele software en de meeste programma's ondersteunen het formaat.

Akoestiek

De wijze waarop geluid door een ruimte wordt verbreid en voorplant.

ALC

 • Adaptive Linear Coding
Een techniek voor spraakcompressie. Wordt ondermeer bij INMARSAT-B toegepast.

Alias

Een verkeerde lage frequentie veroorzaakt door te lage sample-frequentie.

Aliasing

Een vervorming van geluid die op de volgende wijze ontstaat. Dezelfde waarde is op meerdere plaatsen opgeslagen of uit meerdere verschillende databases te bepalen. Ook storingen die optreden door aftasting van een signaal dat frequentiecomponenten boven de halve aftast-snelheid bevat, schaart men onder aliasing. De veroorzaakte storende geluiden worden aliasing-effecten genoemd.

Ambience

 • Spatialization
Het ruimtelijk effect in muziek als het van meerdere kanten komt.

Amplitude

Een golfvorm van een bepaalde grootte, welke door een osciloscoop wordt weergegeven.
Een trilling wordt in een osciloscoop weergegeven als een golfvorm.
Een trilling wordt in een osciloscoop weergegeven als een golfvorm.

Analoog signaal

Een signaal dat elke willekeurige waarde kan aannemen. Een audio- of een videosignaal is een voorbeeld van een analoog signaal.
Weergave van een analoog signaal
Weergave van een analoog signaal

APE

Met dit audioformaat kunt u muziek comprimeren tot ongeveer 50 procent van het origineel, zonder verlies van kwaliteit. Als u APE terug converteert naar wav hebt u het oorspronkelijke bestand weer terug. APE is een gratis codec.
Het gratis programma Monkey's Audio maakt gebruik van de codec APE.
Het gratis programma Monkey's Audio maakt gebruik van de codec APE.

Apple Lossless

 • Ale
Bestandsformaat voor muziekbestanden. Apple heeft naast aiff - dat muziekbestanden niet comprimeerd - ook een eigen lossless formaat dat wel gecomprimeerd wordt. Apple Lossless behoudt alle data - en dus ook de kwaliteit van de muziek - maar slaagt er toch in om de bestandsomvang met de helft terug te brengen. Belangrijk minpunt is wel dat het formaat niet breed wordt ondersteund. Apple Lossless wordt voornamelijk ondersteund door iTunes en Quicktime (Mac en PC).

ASC

 • Apple Sound Chip
Schakeling van Apple voor stereo audio in Macintosh II computers.
Logo van Apple.
Logo van Apple.

ASP

 • Advanced Signal Processor
De ASP-chip wordt gebruikt in sommige geluidskaarten (Soundblaster). Hij is verwerkt in de DSP-chip en zorgt tijdens het opnemen van geluid voor de compressie van het bestand. Verder wordt hij gebruikt om het geluid met een bepaald filter te bewerken.

ATRAC

 • Adaptive Transform Acoustic Coding
Bestandsformaat voor muziekbestanden. Atrac is in 1991 door Sony ontwikkeld voor de Minidisc. Het maakt gebruik van een eigen compressietechniek. Later volgden het nog meer geavanceerde atrac3 en atrac3plus. Atrac3 ondersteunt bitrates van 66 Kbit/s, 105 Kbit/s en 132 Kbit/s, terwijl atrac3plus gebruik maakt van bitrates van 48 Kbit/s, 64 Kbit/s en 256 Kbit/s. Sony slaagt er ook in om de bestanden klein te houden. Een nummer van 4 inuten in cd-kwaliteit wordt zesmaal kleiner in 256 Kbit/s en bijna twintigmaal kleiner in 64 Kbit/s. Belangrijk minpunt is echter dat het formaat alleen door Sony zelf wordt gebruikt.

ATRAC3

Coderingsformaat voor MiniDisc van Sony voor de draagbare digitale muziekspelers. Dit bestandsformaat kan worden beveiligd tegen het illegaal kopiëren.

Attack

Filter dat de stijgtijd van een muziekinstrument kan nabootsen.

Audio

Een hoorbaar signaal dat een mens kan opvangen. Afhankelijk van de leeftijd kan een mens een toonhoogte tussen de 14 en 20 hertz opvangen.

Audio bestand

 • Audio file
Bestand met digitale geluiden. In Windows hebben audio-bestanden standaard een '*.wav'-extensie.

Audio dubbing

Het toevoegen van geluid (gesproken tekst of muziek) aan een bestaande opname.

Audio IFF

Een redelijk compact bestandsformaat, ontwikkeld door Apple Computer, dat geluid van goede kwaliteit bevat.

Audio in/uit

Standaardaansluiting voor geluids-input en -output. Hiermee kan bijvoorbeeld een microfoon of een stereo-installatie worden aangesloten op de geluidskaart. Sommige kaarten bieden aparte aansluitingen voor speakers en een audio-cd-signaal, bij andere is het een kwestie van kiezen. Over het algemeen zijn de signalen die uit een geluidskaart komen versterkt, zodat er ook rechtstreeks een koptelefoon kan worden aangesloten.

Audio-cd

Een audio-cd bevat alleen muziek. Dit schijfje is gestandaardiseerd, wat betekent dat iedere cd die je koopt, ook kan worden afgespeeld op ieder merk audio-cd-speler. Ook de mini-cd's passen in deze apparatuur.

Audio-uitgang

Contact waardoor geluidssignalen een apparaat - in dit geval een kaart - verlaten.

Audiosignaal

 • Geluidsignaal
Een hoorbaar signaal.

Authoring

Het samenstellen van de inhoud van een cd.

Auto reverse

Het automatisch om draaien van de afspeelrichting in een cassettedeck. Wanneer de muziekcassette aan het eind van de tape is, wordt automatisch de geluidskop in de cassettedeck omgedraaid. De gebruiker hoeft dus niet eerst de muziektape te draaien om deze verder af te luisteren.
Cassettedeck welke gekoppeld kan worden met een pc om de audio op tape om te zetten naar bijvoorbeeld mp3.
Cassettedeck welke gekoppeld kan worden met een pc om de audio op tape om te zetten naar bijvoorbeeld mp3.
Een muziekcassette waar vroeger muziek op werd verkocht.
Een muziekcassette waar vroeger muziek op werd verkocht.

Aux

 • Auxiliary
Een kanaal op een audio-apparaat, zoals een versterker, waarop audio-apparaten, zoals luidsprekers en dvd-spelers, op aangesloten kan worden.
Aansluitingen op een versterker voor bijvoorbeeld luidsprekers.
Aansluitingen op een versterker voor bijvoorbeeld luidsprekers.

AV

 • Audio-Visueel
 • Audiovisual
Betreft het horen en het zien.