Acroniemenlijst - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Acroniemenlijst
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Acroniemenlijst


WoordBetekenis
LAA
Locally Administrated Address
LADDR
Layered Device Driver Architecture
LALL
Longest Allowed Lobe Length
LAN
Local Area Network
Computernetwerk binnen een gebouw of een bedrijf. Toch kan een LAN meer dan alleen een kantoorgebouw beslaan. De LAN-techniek maakt netwerken met een reikwijdte van 10 km mogelijk. Via kabels verbonden personal computers kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke resources als vaste schijven, printers, databases, modem en verbindingen met andere netwerken en mainframes. LAN's zijn te onderscheiden naar de volgende criteria:
  • transmissiemedium;
  • topologie;
  • signaleringstechniek;
  • toegangsmethode.
LANACS
Local Area Network Asynchronous Connection Server
LANE
LAN Emulation
Een ATM-switch is vrij duur in vergelijking met ethernet-switches. Omdat het heel kostbaar en ook niet nodig is om alle computers in een netwerk van ATM te voorzien, is compatibiliteit met bestaande netwerken nodig. In ATM wordt dit geregeld door LANE. Binnen het ATM-netwerk kan een LAN worden nagebootst, waaraan verschillende LEC's (LAN Emulation Clients) kunnen deelnemen. LANE geeft aan applicaties niet de mogelijkheid een bepaalde QoS aan te vragen. Daarvoor is het nodig dat ook protocollen op een hoger niveau worden aangepast. Classical IP is zo'n aangepast protocol, behalve dat het geen broadcast-functionaliteit heeft en er QoS-mogelijkheden aan toegevoegd zijn.
LAP
Link Access Procedure
Datalink-protocol van CCITT gebaseerd op HDLC en gebruikt in de X.25 netwerk-interface.
LAPB
Link Access Procedure Balanced
Protocol voor foutcontrole toegepast bij X.25 en sommige geavanceerde modems.
LAPD
Link Access Procedure Direct (protocol)
LAR
Load Access Rights
LART
Luser Attitude Readjustment Tool
Krachtige afstraffing.
LAST
Local Area System Transport
Layer voor PCSA en/of DecNet.
LASTport
Local Area Storage Transport
LAT
Local Access Terminal
LATA-s
Local Acces Transport Areas
LAU
Lobe Access Unit
LAVC
Local Area VAX Cluster
LAWN
Local Area Wireless Network
LB
Left Button
Knop van een muis.
LBA
Logical Block Addressing
Techniek om Enhanced IDE-schijven groter dan 528 MB te kunnen gebruiken op een PC. Dit is de wijze waarop bij moderne grote harde schijven uw bestanden op de schijf worden terug gevonden.
LBL
Label
LBX
Local Bus Accelerator
LCA
Lotus Communications Architecture
LCC
Leadless Chip Carrier
Chipverpakking.
LCD
Lowest Common Denominator
LCD
Liquid Crystal Display
Bij dit soort beeldschermen wordt het beeld geproduceerd door vloeibare kristallen. Deze bevinden zich tussen twee glasplaten. Als er een elektrische spanning wordt aangesloten, worden de kristallen plaatselijk troebel gemaakt. Het licht dat hierop valt wordt dan teruggekaatst.
LCF
Low Cost Fiber
LCK
Library Construction Kit
LCP
Link Control Protocol
Dat deel van het PPP-protocol dat de verbinding opzet en afsluit, en onderhandelt over de opties.
LCS
Liquid Crystal Shutter
LCSP
Limited CSP
LDA
Logical Device Address
LDA
Linc Design Assistant
LDA
Local Data Area
LDAP
Lightweight Directory Access Protocol
Stel u hebt een bedrijf met duizend werknemers; die hebben allemaal een e-mailadres, doorkiesnummer en uiteraard een voor- en achternaam. Nu moet u voor al die gebruikers mailboxen creëren. Vervolgens installeert u een proxy- en een FTP-server, en daar moeten dezelfde gebruikers nog eens op worden herkend. Gaat u dit allemaal handmatig invoeren? Vroeger moest dit, omdat uitwisseling van gebruikersgegevens onmogelijk was, of te ingewikkeld. Daarom is LDAP ontwikkeld. Dit protocol is ontwikkeld op de X.500-standaard. Dit is een standaard voor directory services (database over gebruikersinformatie). Met LDAP is het mogelijk om op een relatief eenvoudige manier gegevens over gebruikers over het Internet te versturen. Novell gebruikt LDAP bijvoorbeeld om alle instellingen van gebruikers op een logische manier op te slaan. Dit protocol wordt onder ander toegepast om de Active Directory van Windows te lezen, te veranderen en te doorzoeken. LDAP is gedefinieerd in de volgende RFC's: 1777, 1778, 1959, 1960, 2255, 1823 en 2254.