Acroniemenlijst - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Acroniemenlijst
Home | Sitemap | Zoektips |

Acroniemenlijst

Bijna elk vakgebied kent zijn eigen jargon, waarbij een buitenstaander vaak geen idee hebben wat bepaalde begrippen betekenen. In de wereld van de computers en internet is dat niet anders, waarschijnlijk is er geen ander vakgebied die een uitgebreidere woordenschat heeft dan de ICT.

En om het nog leuker te maken: elk deelgebied binnen de ICT kent ook weer een eigen jargon. Een gamer heeft een totaal ander taalgebruik dan een hacker of een systeembeheerder, een internetmarketingspecialist, een webdesigner en een CAD/CAM-designer. De wereld van de ICT is groot, veel groter dan wat de meeste mensen denken.

Tijdens dit kleine stukje tekst heb ik al drie afkortingen genoemd (ICT, CAD en CAM). Binnen de ICT kennen we nog wel duizenden van dergelijke afkortingen. In deze woordenlijst worden de afkortingen genoemd en waar de letters voor staan. In sommige gevallen worden zelfs de definities meegenomen.

Handige links

(De links worden geopend in een nieuw venster)
  • Wikipedia - Acroniem
    Een acroniem of letterwoord is een type afkorting waarbij een uitspreekbaar woord ontstaat. Een acroniem moet om die naam te verdienen strikt genomen zijn samengesteld uit de eerste letters van andere woorden en op zich ook weer uit zijn te spreken als een woord. Niet alle afkortingen zijn dus acroniemen.
  • Wikipedia - Recursief acroniem
    Een recursief acroniem is een acroniem (soms ook een backroniem) dat naar zichzelf verwijst.
  • van Dale taalweb
    De leverancier van allerlei woordenboeken.

YouTube films

Veel gebruikte acronimen op het web

In het onderstaande filmpje wordt een groot aantal afkortingen (acroniemen) getoond, die veel gebruikt worden.

Mostly Used Acronyms

Stress door acroniemen

Wanneer u als ICT-er of als burger door het leven gaat, heeft u waarschijnlijk niet door hoeveel acroniemen (afkortingen) u dagelijks gebruikt. Dit filmpje laat zien dat er vaak een overvloed van afkortingen wordt gebruikt zonder dat mensen het door hebben.

Acronym Overload