Windows commando lijst - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Windows commando lijst
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Windows commando's

IPCONFIG

IPCONFIG is een opdrachtregelvoorziening van Windows NT die u toegang biedt tot de meeste TCP/IP-configuratie-informatie zonder dat u gebruik hoeft te maken van het onderdeel Netwerk in het Configuratiescherm. Als u deze opdracht geeft met de parameter /all, kunt u de hostnaam, NDS-, routing- en IP-informatie afbeelden van elk geconfigureerd adapter. Met IPCONFIG kunt u dus controleren of de informatie die u opgegeven hebt tijdens de configuratie juist is. Als alles in orde lijkt te zijn, gebruikt u de opdracht PING om te controleren of de configuratie ook daadwerkelijk functioneert.

IPCONFIG parameters

Het hulpprogramma IPCONFIG kan op elke Microsoft-client worden uitgevoerd. Het biedt toegang tot waardevolle gegevens en verschaft het mechanisme om een DHCP-lease handmatig te vernieuwen of vrij te geven.

IPCONFIG verbinding controleren

U kunt het probleemoplossingsproces het best starten door de opdracht IPCONFIG uit te voeren op de host met de problemen. Met IPCONFIG kunt u de configuratie-informatie van de computer bekijken. Met deze opdrachtregelvoorziening kunt u dus handige informatie als het IP-adres, het subnetmasker en de standaardgateway verkrijgen. Als u de schakeloptie /all toevoegt aan de opdracht kunt u tevens een vrij gedetailleerd rapport afbeelden met informatie over interfaces, inclusief eventuele geconfigureerde seriële poorten. Als het probleem bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een duplicaat van een bestaand IP-adres, is het subnetmasker van het duplicaat 0.0.0.0.