Besturingssysteem: Windows woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssysteem: Windows woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Windows

Validatie

Validatie is een proces aan de hand waarvan u kunt controleren of uw exemplaar van Windows legitiem is.

VCM

  • Version Conflict Manager
VCM vormt een onderdeel van de installatieprocedure en komt in beeld bij een upgrade. Standaard vervangt de installatieprocedure namelijk de reeds aanwezige bestanden altijd. Wat VCM doet is een backup maken van de originele, ge´┐Żnstalleerde versie van deze bestanden, zodat na afronding van de installatie deze bestanden eventueel terug te plaatsen zijn.

VDM

  • Virtual DOS Machine
Een beschermd Windows-subsysteem waarin DOS-toepassingen kunnen draaien in een terminal-venster.

Vergrootglas

  • Magnifier tool
Microsoft heeft in Windows een vergrootglasfunctie ingebouwd. Zodra dit onderdeel wordt geactiveerd, wordt het bovenste gedeelte van het scherm gereserveerd voor het uitvergroot weergeven van de plek rondom de cursor. In een instellingenscherm kan exact worden aangegeven hoeveel de vergroting moet zijn en of de vergroting in zwart-wit of in negatief moet worden afgebeeld.

Verkenner

  • Windows Verkenner
  • Explorer
  • Windows Explorer
De Windows Verkenner is een programma dat het mogelijk maakt om snel en eenvoudig alle directories - mappen - van je PC te doorzoeken.

VFAT

  • Virtual File Allocation Table
32-bits bestandssysteem van Windows en een extensie op het oudere FAT-systeem waarmee het compatibel is. Geschikt voor lange bestandsnamen.

Visual Styles

Een systeem om Windows door middel van 'skins' een andere aanblik te geven. Visual Styles doen enigszins denken aan de Themes, maar zijn uitgebreider: je kunt er alle zichtbare elementen van de desktop mee aanpassen.

Volume Mount Points

Windows kan schijven en onderliggende partities benoemen van A tot en met Z. Het blijkt in veel gevallen een te beperkende factor met een maximum van zesentwintig eenheden. In het NTFS file system van Windows 2000, NTFS 5, bestaat de mogelijkheid om met zogenaamde Volume Mount Points te werken. Een voorbeeld kan dit wat duidelijker maken. Stel: je hebt een Windows 2000 Server en een hele toren met CD-spelers en je wilt deze CD's sharen. Onder Windows NT zou je dan voor elke CD-speler een aparte drive letter en share moeten maken. In Windows 2000 kun je echter een directory creëren, bijvoorbeeld G:\cdroms en daaronder een aantal subdirectories die elk van de te delen cd-roms voorstelt. In iedere van deze subdirectories zet je nu een Volume Mount Point dat ervoor zorgt dat de bedoelde cd-rom netjes wordt gemount.

Volumelicentie

De volumelicentieprogramma's van Microsoft kunnen een uitkomst zijn voor organisaties die meerdere exemplaren van Microsoft-software nodig hebben. Via de volumelicentieprogramma's kunnen alleen upgrades van Windows Client worden aangeschaft. De volledige licentie voor het besturingssysteem moet als FPP (full package product) worden aangeschaft of door een OEM of OEM-systeembouwer worden ge´┐Żnstalleerd.

Voorgrond

Op multitasking-systemen draait iedere toepassing die schermuitvoer genereert en invoer van de gebruiker verwerkt op de voorgrond. In bijvoorbeeld Windows is de voorgrondtoepassing de toepassing die de focus heeft.

VSS

  • Volume Shadow Copy Service
Feature dat ingebouwd is in Windows 2003 Storage server. Deze feature zorgt ervoor dat van de opgevraagde bestanden een backup bewaard wordt. Als er dan onverhoopt iets verkeerd gaat met het origineel kan de backup automatisch worden teruggezet.
Optie om de Volume Shadow Copy Service aan te zetten.
Optie om de Volume Shadow Copy Service aan te zetten.

VxD

  • Virtual Device Driver
Deze verleent Windows een betere stabiliteit en zorgt ervoor dat het systeem niet langer voortdurend moet omschakelen tussen real mode en protected mode.