Besturingssysteem: Windows woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssysteem: Windows woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Windows

Taakbalk

 • Taskbar
Microsoft Windows bevat aan de onderkant een grijze balk, de zogeheten taakbalk. Deze bestaat uit 3 onderdelen:
 1. Startknop (links)
 2. Gedeelte (midden) waar actieve vensters te vinden zijn
 3. Gedeelte (rechts) waar zich actieve achtergrondapplicaties bevinden (= Tray)
In feite is het tweede gedeelte (in het midden) de daadwerkelijke taakbalk. Hier komen alle actieve taken te staan. Elke open map en applicatie in Windows heeft een eigen knop op de taakbalk. Een enkele muisklik op zo'n knop maakt de applicatie actief. In feite is de taakbalk een gewoon venster in die zin dat men het kan vergroten, verkleinen of verplaatsen.

Taakbeheer

 • Taskmanager
Onderdeel van Windows waarmee u kunt zien welke programma's/processen actief zijn.
Taakbeheer onder Windows XP.
Taakbeheer onder Windows XP.

Tahoma

Lettertype dat de standaard beeldschermfont is voor Windows XP. Tahoma is sinds Office 97 in gebruik. Voordien werd het beeldschermfont MS Sans Serif gebruikt (Windows 95 en Office 95).
Lettertype Tahoma.
Lettertype Tahoma.

Taskbar

 • Taakbalk
Microsoft Windows bevat aan de onderkant een grijze balk, de zogeheten taakbalk. Deze bestaat uit 3 onderdelen:
 1. Startknop (links)
 2. Gedeelte (midden) waar actieve vensters te vinden zijn
 3. Gedeelte (rechts) waar zich actieve achtergrondapplicaties bevinden (= Tray)
In feite is het tweede gedeelte (in het midden) de daadwerkelijke taakbalk. Hier komen alle actieve taken te staan. Elke open map en applicatie in Windows heeft een eigen knop op de taakbalk. Een enkele muisklik op zo'n knop maakt de applicatie actief. In feite is de taakbalk een gewoon venster in die zin dat men het kan vergroten, verkleinen of verplaatsen.

TechNet

Een service van Microsoft, waarop men zich kan abonneren. Een abonnement houdt in dat je om een bepaalde periode een aantal CD's krijgt toegestuurd, waarop onder andere de hele Microsoft Knowledge Base (soort FAQ met alle problemen die er ooit zijn geweest), patches, drivers, service packs staan. Er is een uitgebreider abonnementsversie beschikbaar, waarbij je ook nog de Beta-software krijgt van de professionele producten.
Logo van zowel Technet als MSDN.
Logo van zowel Technet als MSDN.

Temporary Internet Files

 • Tijdelijke internetbestanden
Map waar websites die zij bekeken tijdelijk worden bewaard, zodat ze later, wanneer de site opnieuw worden bezocht, sneller op het scherm verschijnen.
De map Temporary Internet Files.
De map Temporary Internet Files.

TGT

 • Ticket Granting Ticket
Een ticket dat uitgegeven wordt door de Kerberos Key Distribution Center (KDC) aan gebruikers ten behoeve van de beveiliging.

Thema's

 • Bureaublad thema's
 • Desktoptheme
Vanuit de beeldschermeigenschappen zijn er verschillende thema's te kiezen voor de achtergrond van het bureaublad, de screensaver, geluidsgebeurtenissen, muisaanwijzers, pictogrammen, kleuren en lettertypen. Zo is er bijvoorbeeld een baseball-thema met veel rode kleuren en een baseballveld met spelers als achtergrond.

Thin Client Concept

Er is sprake van het Thin Client Concept als op de werkplek een minimale toepassing wordt ge�nstalleerd die communiceert met een multi-user versie van Windows. De client-toepassing biedt toegang tot Windows-toepassingen die volledig op een server 'draaien' en die centraal beheerd worden. Thin betekent dat er weinig eisen worden gesteld aan de werkplek wat betreft hardware en aan het beheer van de werkplek.

Thumbs.db

Windows-bestand. Het bestand thumbs, dat inclusief extensie thumbs.db heet, is een database waarin de kleine pictogrammen staan die weergegeven worden als je een map in de miniatuurweergave bekijkt. Je kunt deze thumbs.db-bestanden gewoon verwijderen.

Ticket

Een Kerebos object dat gebruikersinformatie, toegangsrechten, een expiration time en preauthentication gegevens bevat.

Tilde

 • ~
Wordt gebruikt in de Spaanse taal, maar ook door Windows om lange bestandsnamen af te korten. Bijvoorbeeld: Program Files is in feite geregistreerd als PROGRA~1.

TKEY

TKEY wordt gebruikt wanneer een in AD ge�ntegreerde DNS-server door middel van Secure Dynamic Update een HOST-record updatet. Tussen een DNS-client en de Secure DNS-server worden security tokens uitgewisseld. Bij het afronden van een secure update begint de DNS-server met de TKEY negotiation om een 'shared secret' te verkrijgen. Daarna stuurt de DNS-client zijn update-request naar de Secure DNS-server.

TLD

 • Top Level Domain
 • Hoofd-niveau domein.
Een DNS-term die de top van de hiërarchie beschrijft. Een goed voorbeeld is het .com domain. Andere voorbeelden zijn org, edu, mil, nl, de, �

Toegangspermissies

Bij het instellen van shares in Microsoft NT Server kan toegang tot de share door middel van permissies worden bestuurd. Deze permissies controleren het soort toegang tot de share.
Soorten permissies.
Soorten permissies.

Toegankelijkheidsopties

 • Accessibility tools
Via het onderdeel Toegankelijkheidsopties kunt u Windows zo aanpassen dat ook slechthorende en/of slechtsziende prettig met de computer kunnen werken. Zo kunt u onder meer de grootte van de lettertype aanapssen, gebruik maken van plaktoetsen als u met één hand typt en de muis besturen met het numerieke gedeelte van het toetsenbord. Het instellen kunt u handmatig doen, maar u kunt ook gebruik maken van de bijgeleverde wizard.
Toegankelijkheidsopties zijn te vinden in het configuratiescherm.
Toegankelijkheidsopties zijn te vinden in het configuratiescherm.

Toolbar

Een knoppenbalk boven een programma met een aantal snelle functies erop. Deze functies kunnen worden geactiveerd door een druk op de knop met een muis of een ander aanwijsapparaat. De knoppen kunnen allerlei functies bevatten, zoals vette of cursieve letters in een tekstverwerker.

Toplevel domein

Een domein in de eerste laag van de DNS-naamsruimte, direct onder de onbenoemde root ".". Voorbeelden zijn .com, .nl en .de.

Transactive trust

Een trust tussen Windows 2000 domains die referals tussen deze domains mogelijk maakt.

Transitive trusts

Transitive trusts onder Windows 2000 vereenvoudigen het delen van hulpbronnen en maken een eind aan het probleem van configuratie en beheer van grote aantallen eenrichtingsrelaties zoals die onder Windows NT 3.x en 4.0 bekend waren. Standaard vertrouwen alle domeinen elkaar in dezelfde tree.

Trash bin

 • Prullenbak
 • Trashcan
 • Vuilnisbak
Locatie waar alle verwijderde bestanden en directories in eerste instantie worden opgeslagen. Op het moment dat de prullenbak wordt geleegd, worden de bestanden definitief verwijderd. Bestanden in de prullenbak kunnen worden hersteld, zonder dat deze beschadigd.

Tray

 • System tray
Het kleine stukje taakbalk waarin het klokje zit. Hierin worden icoontjes van programma's gezet die op het moment actief zijn.
System Tray.
System Tray.

Tree

Een hiërarchie van Windows 2000-domeinen die samen een doorlopende naamsruimte (namespace) configuratie, schema en global catalog gebruiken. De naam van een tree is altijd de DNS naam van de root van de tree, bijvoorbeeld bedrijf.nl.

Trust

 • Trust-relatie
 • Trust relationship
Een administratieve koppeling die twee of meer domeinen verbindt. Met een trust-relatie hebben gebruikers toegang tot resources in een ander domein als zij over de juiste privileges beschikken, zelfs als zij geen gebruikersaccount in het resourcedomein hebben. De trust relatie wordt door middel van een pijl aangegeven.

Domein A ---> Domein B
Domein A vertrouwt Domein B
Domein A heeft in dit geval de resources, zoals printers en harde schijf ruimte en Domein B de gebruikers accounts. Iemand in domein B kan dus gebruik maken van de resources van domein A.

Trust Level

Een numerieke waarde die aan een object is toegekend en wordt gebruikt om te bepalen of dat object naar een andere locatie, bijvoorbeeld een foreign directory, moet worden gerepliceerd.

Trustee

Een gebruiker die binnen een directory rechten heeft.

TSAC

 • Microsoft Terminal Services Advanced Client
Met TSAC kunnen gebruikers een ActiveX-enabled webbrowser gebruiken (bijvoorbeeld Internet Explorer) om Terminal Services te benaderen, waarmee het gemakkelijker wordt om over het web Terminal Services-functionaliteit te bieden.

TSIG

 • Transaction Signature
TSIG wordt gebruikt wanneer een in AD ge�ntegreerde DNS-server door middel van Secure Dynamic Update een HOST-record updatet. Tussen een DNS-client en de Secure DNS-server worden security tokens uitgewisseld. Een update-request van een DNS-client wordt ondertekend met een TSIG resource record, waarop de Secure DNS-server de ontvangst ervan aan de DNS-client bevestigt. De Microsoft DNS Server ondersteunt GSS-TSIG, een dialect van TSIG. Een client die gebruik maakt van GSS-TSIG ontvangt een TSIG-sleutel van de Kerebos-server, deze wordt gebruikt voor de dynamische update. Het gebruik van GSS (de Generic Security Server) om deze sleutel te ontvangen, betekent dat systeembeheerders geen hardcoded sleutel hoeven aan te maken voor deze clients. Omdat de naam van de TSIG-sleutel die de client gebruikt om de update te bewerkstelligen alleen maar de naam is van deze client, kan de naamserver verzekeren dat ook alleen maar deze client de naam weer uit de ruimte kan verwijderen. Alleen een update met dezelfde TSIG-sleutel wordt toegelaten om de record te verwijderen.

TTF

 • TrueType Fonts
Lettertypes voor Windowsprogramma's, proportioneel.

TXT-record

 • Text Record
DNS-record. Een record om eventuele andere gegevens in te zetten, zoals contactpersoon, telefoon, fax of adresgegevens van een bedrijf.