Besturingssysteem: Windows woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssysteem: Windows woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Windows

Kanalenkiezer

  • Channel bar
Een extra balk in Internet Explorer Waarmee directe toegang wordt geboden tot populaire sites op het World Wide Web, die daarvoor overeenkomsten hebben gesloten met Microsoft. In de Verenigde Staten zijn 34 websites opgenomen in de kanalenkiezer, verdeeld over verschillende rubrieken; in Nederland krijgt de surfer tien sites voorgeschoteld, waaronder WebWereld. De introductie van de kanalenkiezer in IE 4.0 was het antwoord van Microsoft (Netscape bracht een eigen versie uit: Netcaster) op de stormachtige groei van de 'push'-technologie op het internet. Daarbij hoeft de surfer niet meer steeds langs zijn favoriete homepages te gaan om informatie te lezen, maar kan hij een select aantal pagina's automatisch naar zijn pc laten verzenden en deze eventueel offline bekijken.

KCC

  • Knowledge Consistency Checker
Een functie binnen Active Directory die dynamische replication connection objecten kan configureren tussen verschillende domain controllers.

KDC

  • Key Distribution Center
Een service die op elke Windows 2000 Domain Controller draait. Onderdeel van Kereberos, die de Ticket Granting Ticket (TGT) en de Session Key distribueert aan de gebruiker ten behoeve van de beveiliging.

Kernelgeheugendump

  • Kernel Memory Dump
Het is onder Windows NT/2000/XP mogelijk om bij een BSOD (vastloper) de inhoud van het geheugen te laten wegschrijven in een bestand. Dit bestand wordt een geheugendump of memory dump genoemd. Door middel van een geheugendump kan de systeembeheerder (of Microsoft) erachter komen wat er tijdens de vastloper exact is gebeurd. Het bestand kan dus voor analyse van het probleem worden gebruikt. Een Kernel Memory Dump neemt alleen het kernelgeheugen op, wat het proces van opname van informatie in een log versnelt wanneer de computer plotseling stopt. Afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid geheugen (RAM) in de computer moet er een paging file aanwezig zijn tussen de 50 MB en de 800 MB, of eenderde van de grootte van de fysieke harde schijf op de boot volume. Het dump-bestand bevat niet niet-toegewezen (unallocated) geheugen en toegewezen geheugen in de gebruikers-modus (user mode). Het bevat alleen het geheugen dat is toegewezen aan de Windows kernel en HAL (Hardware Abstraction Level), inclusief het geheugen dat is toegewezen aan de Kernel-modus aansturingsprogramma's en andere Kernel-modus programma's. Voor de meeste doeleinden is dit type crash dump het meest bruikbare, maar het bevat alleen de stukken geheugen die meestal niet de oorzaak zijn van het probleem. Het bestand van de Kernel memory dump wordt standaard weggeschreven in het %SYSTEMROOT%\MEMORY.DMP-bestand.

Key

  • Sleutel
Een wachtwoord, normaliter geëncrypt. Keys kunnen publiekelijk beschikbaar zijn.

Key Distribution Center

  • KDC
Een service die op elke Windows Domain Controller draait. Onderdeel van Kereberos, die de Ticket Granting Ticket (TGT) en de Session Key distribueert aan de gebruiker ten behoeve van de beveiliging.

Key pair

Een public en een private key, samen gebruikt in de PKI om data te en- en decrypten.

Klembord

  • Clipboard
Het Klembord is een tijdelijk opslaggebied voor gegevens. U kunt een voorwerp uit een server-toepassing op het Klembord plaatsen door het te knippen of kopiëren. Vervolgens kunt u het voorwerp in een client-toepassing plakken om een OLE-object te maken. Als u het voorwerp alleen maar kopieert en plakt, maakt u een ingesloten OLE-object. U dient de opdracht 'Plakken speciaal' te gebruiken als u een gekoppeld OLE-object wilt maken met behulp van het Klembord.

Knooppunt

  • Node
Een NetBIOS-naam bestaat uit 15 alfanumerieke tekens. Als een NetBIOS-naam minder dan 15 tekens bevat, voegt Windows een aantal nullen toe om ervoor te zorgen dat de naam alsnog uit 15 tekens bestaat. Aan elke NetBIOS-naam wordt een 16e teken (een zogenaamde knooppunt of node) toegevoegd. Dat laatste teken is een hexadecimale waarde die het type naam, service of groep aanduidt dat de NetBIOS-naam vertegenwoordigt.

Knowledge Base

Een collectie met meer dan 150.000 support documenten van Microsoft. Deze collectie is geplaatst op het Internet, zodat zoeken vergemakkelijkt wordt.