Telecommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Telecommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Telecommunicatie

D-kanaal

Een ISDN-aansluiting heeft B-kanalen en een D-kanaal. Dit D-kanaal dient voor het versturen van administratieve informatie, zoals het aanvragen van een verbinding of het meesturen van beller-gegevens. Verbindingen worden hierdoor veel sneller tot stand gebracht dan bij een analoge telefoonmodem.

Databroadcasting

Het via de ether verzenden van gegevens- of tekstbestanden. Een bekend voorbeeld is de SMS-service voor de gsm of het horloge met nieuwsontvangst.

Datanet 1

Landelijk netwerk van KPN Telecom, gebaseerd op het X.25 protocol. De doorvoersnelheid bedraagt maximaal 64 Kbps.

DCE

  • Data Carrier Equipment
Gegevenscommunicatieapparatuur, bijvoorbeeld de modem of ISDN-terminal-adapter.

DCE_NOT_READY

ISDN Backup Unit conditie. De poort houdt het NTE indicate-circuit in de gaten: als het indicate-circuit wegblijft maakt de WISDM Backup-Unit een verbinding over ISDN.

DCS1800

Opvolger van het gsm-netwerk. DCS1800 maakt gebruik van een hogere zendfrequentie (1800 MegaHertz) dan gsm. Dit heeft tot gevolg dat de celgrootte veel kleiner is. Dit vereist op zijn beurt weer meer BTS'en (Base Transceiver Stations), maar heeft als voor

DDD

  • Direct Distance Dialing
Een telefoondienst in Noord-Amerika waarbij een abonnee andere abonnees buiten het telefoondistrict kan bellen zonder tussenkomst van een operator.

DDS

  • Dataphone Digital Service
Een communicatiedienst van AT&T waarbij data niet analoog maar digitaal wordt verzonden.

DECT

  • Digital Enhanced Cordless Telecommunications
De Europese standaard voor de digitale overdracht van spraak en data in de draadloze telefonie. Deze techniek zorgt voor een perfecte ruisvrije verbindingen en is optimaal beveiligd tegen afluisteren. DECT komt overeen met Amerikaanse CT3 norm. Alle DECT-producten zijn gebaseerd op de overkoepelende GAP-standaard. De voormalige afkorting DECT betekende Digital European Cordless Telecommunications, omdat het ontwikkeld was door Europese bedrijven. De naamsverandering moest een meer wereldwijdse uitstraling meebrengen, zodat deze makkelijker geaccepteerd werd.

Dial-back procedure

Een procedure waarbij iemand die contact zoekt met een systeem wordt teruggebeld en pas daarna toegang krijgt tot het systeem.

Dial-up

Het leggen van een verbinding tussen twee computers met behulp van een telefoonlijn en een modem (bijvoorbeeld bij een normaal inbel-abonnement bij een Internet-aanbieder).

Digitale looptest

Een test voor een ISDN aansluiting.

DPI

  • Digital Phone Interface
Een externe adapter of PC-Card (DPI-modem) die zorgt voor conversie van een digitaal signaal van een PBX (digitale telefooncentrale, veel gebruikt in bijvoorbeeld hotels) naar een analoog signaal. Hiermee kan een hotelgast met een laptop via een modem en
DPI-apparaat wat tussen een analoge modem en een digitale aansluiting wordt geplaatst.
DPI-apparaat wat tussen een analoge modem en een digitale aansluiting wordt geplaatst.
PC-Card met DPI-functionaliteit.
PC-Card met DPI-functionaliteit.

DSS1

ISDN-protocol voor het D-kanaal dat in Europa het meest gebruikt wordt.

DTMF

  • Dual Tone Multifrequency
De frequentie van audiosignaal bij telefoons met druktoetsen (touch-tone).

DTMF

  • Dual Tone Multiple Frequency
Pieptoontjes die tijdens een telefoongesprek geproduceerd kunnen worden om bijvoorbeeld door een computermenu te navigeren.

Dual band

Dual Band betekent dat uw toestel op twee verschillende GSM-netwerken kan bellen. Op dit moment hebben we in Nederland twee GSM 900-netwerken: die van Libertel en KPN. De nieuwe aanbieders Telfort, Dutchtone enBen hebben een DCS 1800-netwerk. Het principe van het netwerk is hetzelfde, maar het werkt op een andere frequentie. Met de meeste oudere toestellen kunt u alleen maar op het 900-netwerk bellen. Er zijn ook (nieuwe) single band-toestellen die het alleen maar op het 1800-netwerk doen. Dual band-telefoons kunnen wel op beide netwerken bellen. Zij kunnen zelfs overschakelen van het ene netwerk op het andere, zonder dat u daar zelf iets van merkt.

Dual band-telefoon

Een mobiele telefoon die zowel kan werken op 900 MHz (oud) als op 1800 MHz gsm-netwerken. Dit kan vooral in het buitenland handig zijn, omdat niet alle landen een hypermodern gsm-netwerk hebben.

Dualphone

Een draadloze DECT-telefoon, waarmee zowel via het Internet kan worden gebeld als via het vaste telefoonnetwerk. Vaak kan een Dualphone niet alleen verbonden zijn aan een normale telefoonlijn, maar heeft het apparaat ook een aansluitingsmogelijkheid voor de computer (via USB).
Met deze telefoon kunt u bellen via Skype (internet) als via de vaste telefoonlijn.
Met deze telefoon kunt u bellen via Skype (internet) als via de vaste telefoonlijn.

Duogesprek

  • EasySwitch
  • Wisselgesprek
Wanneer er een tweede gesprek binnenkomt, hoort u een korte toon waarna u twee mogelijkheden heeft: het bestaande gesprek in de wacht zetten en het tweede telefoontje aannemen, of het bestaande gesprek direct verbreken om het tweede telefoontje aan te nemen. Het Mobiele Netwerk van de PTT Telecom noemt dit "EasySwitch"en Libertel noemt dit "Duogesprek".