Novell woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Novell woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Novell

LAN Protect

Anti Virus programma van Novell. Deze software is speciaal ontworpen om als VAP of een NLM op een server te worden geïnstalleerd en op een server alle diskactiviteiten te controleren. Als in een programma een virus wordt ontdekt, dan wordt het programma niet uitgevoerd en kan dus het virus niet actief worden.

LANtrail

LANtrail is een netwerkrapportage-programma voor Novell NetWare. Het biedt de supervisor de mogelijkheid het netwerk met betrekking tot bestand en programmatuurgebruik te bewaken en daarvan gedetailleerde gebruikersrapporten te produceren.

LDAP

  • Lightweight Directory Access Protocol
Stel u hebt een bedrijf met duizend werknemers; die hebben allemaal een e-mailadres, doorkiesnummer en uiteraard een voor- en achternaam. Nu moet u voor al die gebruikers mailboxen creëren. Vervolgens installeert u een proxy- en een FTP-server, en daar moeten dezelfde gebruikers nog eens op worden herkend. Gaat u dit allemaal handmatig invoeren? Vroeger moest dit, omdat uitwisseling van gebruikersgegevens onmogelijk was, of te ingewikkeld. Daarom is LDAP ontwikkeld. Dit protocol is ontwikkeld op de X.500-standaard. Dit is een standaard voor directory services (database over gebruikersinformatie). Met LDAP is het mogelijk om op een relatief eenvoudige manier gegevens over gebruikers over het Internet te versturen. Novell gebruikt LDAP bijvoorbeeld om alle instellingen van gebruikers op een logische manier op te slaan. Dit protocol wordt onder ander toegepast om de Active Directory van Windows te lezen, te veranderen en te doorzoeken. LDAP is gedefinieerd in de volgende RFC's: 1777, 1778, 1959, 1960, 2255, 1823 en 2254.

Lightweight Directory Access Protocol

  • LDAP
Een Internet-protocol dat wordt gebruikt voor de toegang van clients tot een op X.500 gebaseerde directory. Dit protocol wordt onder ander gebruikt om een bedrijf met duizend werknemers; die hebben allemaal een e-mailadres, doorkiesnummer en uiteraard een voor- en achternaam. Nu moet u voor al die gebruikers mailboxen creëren. Vervolgens installeert u een proxy- en een FTP-server, en daar moeten dezelfde gebruikers nog eens op worden herkend. Gaat u dit allemaal handmatig invoeren? Vroeger moest dit, omdat uitwisseling van gebruikersgegevens onmogelijk was, of te ingewikkeld. Daarom is LDAP ontwikkeld. Dit protocol is ontwikkeld op de X.500-standaard. Dit is een standaard voor directory services (database over gebruikersinformatie). Met LDAP is het mogelijk om op een relatief eenvoudige manier gegevens over gebruikers over het Internet te versturen. Novell gebruikt LDAP bijvoorbeeld om alle instellingen van gebruikers op een logische manier op te slaan. Dit protocol wordt onder ander toegepast om de Active Directory van Windows 2000 te lezen, te veranderen en te doorzoeken.

Login script

(Bij Novell netwerken) Is niet meer en niet minder dan een wegwijzer en een boodschappendienst binnen het netwerk. Het besturingssysteem maakt gebruik van deze routebeschrijvingen, zodat iedere gebruiker op de snelst mogelijke manier toegang krijgt tot de in het login script opgenomen directories en bestanden. De in het login script opgenomen opdrachten worden door het systeem uitgevoerd.