Netwerk woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Netwerk woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Netwerk

Wake PC

Technologie die beheerders in de gelegenheid stelt om hardware die voldoet aan Intels Wired for Management-standaard, op afstand te starten van een centrale console.

WAN

 • Wide Area Network
Computernetwerk buiten een bedrijf (wereldwijd), meestal via telefoonlijnen of satellieten. De grote afstanden vragen om speciale technieken die ervoor zorgen dat plaatselijke netwerken aan elkaar kunnen worden geknoopt. Een methode om computers op verschillende geografische locaties met elkaar te verbinden via geschakelde telefoonlijnen, huurlijnen, optische of langeafstandskabels of via infrarood-, radio- of satelietverbindingen.

WDS

 • Wireless Distribution System
Een systeem voor een acces point, waarmee de apparaten tegelijkertijd als bridge en als access point voor draadloze clients kunnen fungeren.

WELL

 • Whole Earth 'Lectronic Link
Amerikaans netwerk gestart in 1985.

Well-fleet-router

Zorgt dat een node kan communiceren met een andere netwerk-node.

Wet van Metcalf

De waarde van een netwerk is een kwadratische afgeleide van het aantal knooppunten.

WiFi

 • Wireless Fidelity
 • IEEE 802,11b
Standaard voor draadloze netwerken, hetzij via radiogolven hetzij via infarood licht. WiFi kan interfereren met Bluetooth, maar met grotere reikwijdte en stroomgebruik. Deze standaard gebruikt dezelfde snelheid als de IEEE 802.11, maar maakt gebruik van e

WiFi keurmerk

Belangrijk bij de keuze van een draadloos netwerk is de degelijkheid van de producent en zijn commitment naar standaarden toe. Een van de garanties daarvoor is het WiFi keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat een product goed met de producten van andere fabrikanten kan communiceren.

WiFi Roaming

Standaard voor draadloze netwerken, hetzij via radiogolven hetzij via infarood licht. WiFi kan interfereren met Bluetooth, maar met grotere reikwijdte en stroomgebruik. Deze standaard gebruikt dezelfde snelheid als de IEEE 802.11, maar maakt gebruik van een andere modulatietechniek om een snelheid van 11 Mbps te kunnen realiseren.
Een Access Point.
Een Access Point.

WiMAX

Een aanvulling op WiFi en de specificaties bieden theoretische snelheden tot 70 Mbps in de 20 MHz-kanalen en een maximaal overbrugbare afstand van vijftig kilometer. Daarmee lijkt de techniek ideaal voor geibieden die niet door DSL worden afgedekt, toch van een breedbandverbinding te voorzien.

Wireless

 • Draadloos
Verzamelbegrip die gebruikt wordt om de standaarden 802.11 a, b of g (of andere toekomstige standaarden) te omschrijven die gebruikt wordt voor apparaten met een draadloos netwerk.

Wireless Gateway

Apparaat dat op de zelfde manier werkt als een hub of switch in een bekabeld netwerk. Dit appaaraat zorgt voor de gemeenschappelijke verbindingen met het internet, verbindt een draadloos netwerk met een bekabeld netwerk. Eenvoudige access points of gateways zijn echter niet geschikt om direct verbinding met het internet te maken, omdat zij geen firewall aan boord hebben.

Wireless Range Extender

Een wireless range extender kan de reikwijdte van het netwerk vergroten of een plaatselijke zwakke ontvangst verbeteren door het signaal van het access point of de router te versterken.

Wirespeed

Verbindingssnelheid van een kabel.

WLAN

 • Wireless Local Area Network
 • WL
 • Draadloos lokaal netwerk
Draadloos LAN waarbij gebruik wordt gemaakt van draadloze gegevensoverdracht via radiogolven (RF) of infrarood (IR). De meeste draadloze netwerken maken gebruik van 802.11b of 802.11g. Wanneer u eenmaal met een draadloos netwerk, kunt u net zo werken als op een vast netwerk.

WOL

 • Wake-on-LAN
Aanzetten van clients via het netwerk. Sommige nieuwere types netwerkkaarten ondersteunen dit.

Workgroup

 • Werkgroep
Een verzameling computers die zijn gegroepeerd met het doel via een LAN resources te delen zoals gegevens en randapparaten. Elke groep wordt aangeduid met een unieke naam.

WPAN

 • Wireless PAN
 • Wireless Personal Network
 • 802.15
Een klein persoonlijk netwerk met een beperkt bereik van maximaal zo'n vijftig meter. Daarbinnen kan een willekeurig aantal apparaten elkaar automatisch vinden, ad hoc met elkaar communiceren en de mogelijkheden van elk apparaat ontdekken. Onder 802.15 vallen diverse standaarden voor WPAN's. Iedere standaard kent een eigen toepassingsgebied en eigen onderscheidende kenmerken, zoals de beschikbare bandbreedte, het stroomverbruik, het bereik en het prijskaartje.

De standaarden van 802.15.
Standaard Verbinding Bereik Frequentie Licentie? Snelheid
802.15.1 Bleutooth 50 meter 2,4 GHz Nee 1 Mbit/s
802.15.3 WiMedia 50 meter 2,4 GHz Nee 11 - 55 Mbit/s
802.15.3a Ultra wideband 10 meter 1,1 - 10,7 GHz Nee 100 - 400 Mbit/s
802.15.4 Zigbee 30 meter 868 MHz en 2,4 GHz Nee 20 - 250 Kbit/s