Netwerk woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Netwerk woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Netwerk

Jabber

Term die gebruikt wordt bij netwerken. Een jabber is ieder apparaat dat verkeerd om gaat met elektrische signalen. Meestal heeft dit nare gevolgen voor de rest van het netwerk. In een Ethernet-netwerk, waarin apparaten moeten concurreren om gebruik te kunnen maken van de lijn, wordt geprobeerd om een signaal te verzenden. Wanneer dit niet lukt omdat een ander apparaat het tegelijkertijd probeert, wordt een nieuwe poging gedaan. Een jabber kan bijvoorbeeld een apparaat zijn dat constant probeert te verzenden, waardoor het netwerk niet meer kan functioneren. Een jabber is meestal het resultaat van een kapotte netwerkkaart of van een elektrische storing van buitenaf (cross-talk).

Jam-signaal

Dit signaal heeft tot doel alle restanten van het packet te verminken en wordt daarnaast gebruikt om de andere stations te vertellen dat er een collision is geweest. Het signaal bestaat uit 32 bits

JANET

  • Joint Academic Network
Brits computernetwerk uit 1984.

Jini

Een technologie die is gebaseerd op Java.Jini stelt een hele reeks elektronische apparaten in staat met elkaar te 'communiceren' binnen een netwerk, geheel onafhankelijk van het besturingssysteem dat ze meetorsen. Een voor de hand liggend voorbeeld is bijvoorbeeld een digitale fotocamera, waarbij Jini zorgt dat de computer hem herkend zodra het toestel wordt aangesloten om bijvoorbeeld opnamen over te zetten naar de PC.
Sun voorziet ook dat op termijn videorecorders, vaatwassers, draagbare telefoons en palmcomputers informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Deze apparaten kunnen dan ook via het Internet worden bediend. De broncode voor Jini (de naam is gebaseerd op een woordspeling: 'genie' staat voor de geest uit de fles uit Arabische sprookjes) is vrij beschikbaar op het Internet. Ontwikkelaars kunnen er kostenloos mee aan de slag gaan: alleen voor commercieel gebruik moet een licentie bij Sun worden aangevraagd.

Jitter

Instabiliteit in de vorm van een signaalgolf in de tijd; kan worden veroorzaakt door signaalstoring of een onevenwichtige ring in FDDI- of Token Ring-omgevingen.

JTM

  • Job Transfer and Manipulation
Het starten van en sturing geven aan toepassingen op computers elders in een netwerk.

JUNET

  • Japanese Unix Network
Japans computernetwerk uit 1984.