Modems woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Modems woordenboek
Home | Sitemap | Zoektips |

Modem

Wat is een modem?

Een modem (MOdulator/DEModulator) is een apparaat welke intern in de computer is ingebouwd of extern aan de computer wordt gekoppeld om met een andere computer te kunnen communiceren over de analoge telefoonlijn. Een modem zet de data, die verzonden moet worden, om naar analoge signalen. De ontvangende data wordt door de modem weer omgezet naar door de computer begrijpbare data (digitaal). In andere woorden: de modem maakt data gereed voor verzending en maakt bij het ontvangen van data deze weer leesbaar voor de computer.

In het verleden werden modems alleen gebruikt in combinatie met de telefoonlijn, tegenwoordig wordt de modem ook gebruikt voor het verzenden en ontvangen van data over de kabel (kabelmodem). Ook een adsl-modem is een modem, welke computerdata omzet naar analoge signalen. De snelheid van een adsl-modem is wel tien keer sneller dan een standaard modem, een adsl-modem gebruikt een andere techniek voor het verzenden/ontvangen van data.

Wat is de Hayes AT-commandoset?

Bijna alle modems werken met de Hayes AT-commandoset. Bijna alle commando's die naar het modem worden gestuurd, beginnen met AT. Deze commando's kunnen worden ingegeven in het terminal gedeelte van bijvoorbeeld Terminal of Hyperterminal voor Windows. Een commando begint altijd met AT. Daarna wordt het daadwerkelijke commando ingegeven.

Wat zijn de S-registers?

Om een instelling van de modem te wijzigen met een Hayes AT-commando moet u het ATSr=n commando gebruiken. Met het commando ATS worden de S-registers van de modem aangesproken, in de S-registers worden alle instellingen (settings) bewaard. Bij het commando ATSr=n is de r het register en de n een decimale waarde tussen 0 en 255.

Waar kan ik een lijst met de Hayes AT-commando's en de bijbehorende S-registers vinden?

U kunt op de site van Computerwoorden.nl een lijst met de Hayes AT-commando's en S-registers. De lijst kunt u hieronder (onder Documentatie) downloaden in pdf- of odt-formaat.

Handige links

(De links worden geopend in een nieuw venster)

Documentatie

PDF- en ODT-documenten zijn gemaakt met OpenOffice.org. OpenOffice.org is een complete office suite, welke gratis is te gebruiken. OpenOffice.org is hier te downloaden. PDF-documenten kunnen gelezen worden met Adobe Acrobat Reader.