Modems woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Modems woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Modem

K56Flex

Modemprotocol van Lucent Technologies en Rockwell. Het protocol maakt gebruik van pulse code modulatie. Haalt downloadsnelheden tot 56 kbit/sec en 33.6 kbit/sec bij upload.
K56Flex is niet compatibel met zijn tegenhanger X2.

K56flex-protocol

Protocol bedacht door Rockwell voor een 56kbps modem. Het protocol maakt gebruik van pulse code modulatie. Haalt downloadsnelheden tot 56 kbit/sec en 33.6 kbit/sec bij upload.
K56Flex is niet compatibel met zijn tegenhanger X2.

Kabelaansluiting

Aansluiting op een kabelmodem. Dit apparaat maakt het mogelijk om een Internetverbinding via het televisiekabelnetwerk te maken. Meestal bestaat de verbinding tussen de PC en het kabelmodem uit een ethernet LAN. Hoewel de taak van een kabelmodem overeenkomt met een telefoonmodem zijn zij technisch verschillend.

Kabelmodem

Een modem waarmee gebruik kan worden gemaakt van het televisiekabelnetwerk als infrastructuur. In principe staat de doorgifte van data los van de kabels waar ze doorheen moeten. Vereiste is dat aan beide zijde de mogelijkheid bestaat om zowl te ontvangen en te zenden als te coderen en decoderen. Een kabelmodem die aangesloten is op het Internet - een aansluiting dat door de kabelmaatschappij dient te worden gerealiseerd - kan net als een telefoonnetwerkmodem, data verzenden en ontvangen en coderen en decoderen. De ontwikkeling van snelheid in verzenden en ontvangen van data van kabelmodems is inmiddels die van de telefoonnetwerkmodems voorbij. In Wageningen is gestart door de Vecai met het aansluiten van particuliere huishoudens op het Internet, met behulp van een kabelmodem. De iets hogere abonnementskosten worden ruimschoots gecompenseerd door het achterwege blijven van telefoonkosten (over het algemeen de adder onder het gras voor de meeste gebruikers van het Internet).
Kabelmodems kunnen tot 36 Mbit/s doorsturen. De huidige modellen worden via Ethernet Interface 10BaseT aan de computer aangesloten. De maximale capaciteit daarvan is 10Mbit/s. USB haalt tot 12 Mbit/s. FireWire zelfs tot 600 Mbit/s. Beide specificaties hebben nog een pluspunt: Door middel van een speciale Plug&Play techniek kan randapparatuur zonder veel moeite aan de computer worden aangesloten.