Modems woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Modems woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Modem

G.711

ITU standaard die beschrijft hoe geluid is gecodeerd. Werkt met een eenvoudige pulsecode-modulatietechniek om een audio-bandbreedte tot 3 KHz te kunnen bereiken.

G.722

Een protocol dat werkt volgens een two-band adaptive differential PCM en geluid tot 7 kHz stuurt met een bandbreedte van 48 tot 64 kbps. ITU standaard die beschrijft hoe geluid is gecodeerd.

G.728

Protocol dat low-delay code-exited linair prediction gebruikt en werkt ook tot 3 KHz, maar dan met een bandbreedte van 16 kbps. ITU standaard die beschrijft hoe geluid is gecodeerd.

G.Lite

Subset van de standaardnorm T1.413 (ADSL). Maximaal 1,5 Mbps downstream.

Gegevensblok

Bij de meeste vormen van modemcommunicatie worden gegevens niet teken voor teken verstuurd, maar in een blok van meerdere tekens tegelijk. Meestal wordt zo'n blok voorzien van een checksum om te controleren of er geen fouten zijn opgetreden tijdens de bestandsoverdracht.

Gegevensuitwisseling

Het uitwisselen van gegevens tussen twee computers, die bijvoorbeeld via een telefoonkabel en modem met elkaar verbonden zijn. Een dergelijke verbinding is onder meer nodig voor het inbellen bij een internetprovider.

Groupcoding

Dankzij groupcoding kan bij een modem een bepaalde frequentie meer dan een bit bevatten. Voor de overdracht van 1200 bits per seconde worden de signalen eigenlijk met een snelheid van 600 baud verzonden, maar met drie verschillende frequenties kunnen drie verschillende bitparen worden aangeduid: 0 en 0, 0 en 1, 1 en 1.