Modems woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Modems woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Modem

Call back

Modemnorm. Nadat er op de 1428E-XTRA is ingebeld en een wachtwoord en telefoonnummer achtergelaten is, belt de 1428E-XTRA automatisch terug. Optimale beveiliging!

Capturefile

  • Logfile
Het bestand waarin de computer opslaat wat er tijdens de verbinding met een andere machine op je scherm verschijnt. Zo kun je berichten nog na het verbreken van de verbinding lezen, wat scheelt in verbindingstijd en dus telefoonkosten.

Carrier

  • Draaggolf
De draaggolf die over de telefoonlijn van modem naar modem wordt gestuurd om het signaal te verzenden. Elke modem kan testen op de aanwezigheid van de carrier. Op de RS232-C poort gaat dan het signaal DCD op actief.

CAS

  • Communications Application Specification
Standaard voor modems en faxkaarten.

CD

  • Carrier Detect
Modemsignaal wanneer een draaggolf aanwezig is. Indicator op de modem wanneer er een verbinding is gemaakt.

Characters Per Second

  • CPS
Een datasnelheid die algemeen berekend wordt aan de hand van de bit rate en de lengte van het teken. Bij 2400 bps bijvoorbeeld worden 8-bits karakters met start- en stopbits (met dus in totaal tien bits per teken) doorgestuurd met een snelheid van ongeveer 240 karakters per seconde (cps). Sommige protocollen, waaronder foutcontroleprotocollen, gebruiken geavanceerde technieken - zoals langere transmissie-frames en gegevenscompressie - om de cps te vergroten.

Class 1

Commandoset voor faxverkeer. Is wat eenvoudiger dan Class 2, maar werkt in de praktijk stabieler. Een Amerikaanse aanvulling op de ITU-TSS Groep III-faxstandaard. Ze omvatten een reeks AT-opdrachten die het faxdeel van een faxmodem besturen. Het faxprogramma zorgt zowel voor het leggen van de verbinding als voor de foutcorrectie en de eigenlijke binaire faxdatatransmissie. De precieze mogelijkheden hangen bij Class 1 volledig af van het gebruikte faxprogramma en bij Class 2 van de faxmodem zelf. Dit verklaart waarom WinFax Pro bijvoorbeeld zoveel meer mogelijkheden biedt in combinatie met Class 1 faxmodems dan met Class 2. Kies indien mogelijk voor ondersteuning van Class 1; dat geeft de meest uitgebreide mogelijkheden.

Class 1 and 2.0

Internationale standaarden die gebruikt worden tussen faxtoepassingsprogramma's en faxmodems om faxen te versturen en te ontvangen.

Class 1 faxmodem

In 1990 werden enkele Hayes AT commando's goedgekeurd om een faxkaart te laten communiceren met een pc. Een Class 1 faxmodem maakt een verbinding en verzorgt de transmissie. Het rasteren en decoderen moet via de pc gebeuren, waardoor dit apparaat nogal zwaar belast wordt.

Class 1/2

Modemnorm; twee principes voor het afhandelen van een faxopdracht. Beide zijn een standaard in de faxwereld.

Class 2

Commandoset voor faxverkeer. Is uitgebreider dan Class 1 en biedt dus ook meer mogelijkheden.

Class 2 faxmodem

Bij deze standaard gebeurt ook het coderen en decoderen van het beeld, de foutcorrectie en lijnopvolging door de faxmodem, waardoor de pc vrijwel niet meer belast wordt.

Communicatieprogramma

  • Terminalprogramma
Software die een modem bestuurt. Bevat standaard allerlei functies: minimaal de mogelijkheid zelf een lijst telefoonnummers in te voeren, alle tekst die over je beeldscherm loopt op te slaan, te kiezen uit een scala aan protocollen voor up- en downloaden, en vensters met hulpinformatie terwijl je bezig bent.

CONNECT

Melding van de ene naar de andere modem over een succesvol tot stand gebrachte verbinding.

CPS-rate

  • Characters per second
De snelheid waarmee data via de modem verstuurd wordt, meestal wordt echter de eenheid bps (bits per seconde) gehanteerd.

CS

Modemlampje.
Modemlampje: CS.
Modemlampje: CS.