Licentie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Licentie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Licenties

VA 1.0

  • Volume Activation 1.0
Een licentiemodel van Microsoft waarin bijvoorbeeld het gebruik van VLK's (Volume License Key) is omschreven.

VA 2.0

  • Volume Activation 2.0
Een licentiemodel van Microsoft. Sinds Windows Vista heeft Microsoft een andere manier van licenseren geïntroduceert, namelijk VA 2.0. Volume Activation 2.0 maakt gebruik van twee verschillende types van Volume License Keys, namelijk MAK (Multiple Activation Key) en KMS (Key Management Service).

Versiemoeheid

Het fenomeen dat steeds minder klanten meegaan met de nieuwe versies van de software die ze gebruiken.

Versienummer

  • Version number
Een nummer dat aan een product wordt gegeven, waar een gebruiker/ontwikkelaar kan zien om welke versie van het product het gaat. Aan een versienummer kan worden afgeleid of het om een nieuwe versie gaat, of dat het een upgrade (klein/minor of groot/major). Het versienummer bestaat meestal uit drie delen, gescheiden door een punt. Versie 5.2.1 staat voor versienummer.major upgrade.minor upgrade. Wanneer het nummer verandert naar 6, dan kan is het product drastisch gewijzigd of zelfs opnieuw herschreven ten opzichte van versie 5. De interface (uiterlijk) en bediening kan totaal gewijzigd zijn. Versienummers van software zijn te vinden onder About (te vinden onder Help).
Firefox versie 1.0.6.
Firefox versie 1.0.6.

VLK

  • Volume License Key
Een licentiecode voor een bepaalde Microsoft product voor meerdere installaties. Met deze code kan een bedrijf met een Select-licentie meerdere installaties van een product uitvoeren zonder deze elke keer te moeten activeren bij Microsoft. Het bedrijf sluit bij het aangaan van een Select-Agreement af voor hoeveel computers het gaat. Deze vorm is bijzonder handig voor het maken van unattended installaties, waarbij de licentiecode direct meegenomen wordt in de installatie. Zo kun je als bedrijf ervoor zorgen dat alle computers min of meer gelijk ingericht zijn. Nadeel van deze manier van licenseren is wanneer de code bekend wordt bij hackers, deze dan zonder beperkingen kunnen gebruiken voor illegale distributies. Hoogstens kan de licentie van het oorspronkelijke bedrijf worden ingetrokken, wanneer Microsoft op de hoogte is van de illegale activiteiten. Het gebruik van VLK's wordt beschreven in VA 1.0 (Volume Activation 1.0).

Volumelicentie

De volumelicentieprogramma's van Microsoft kunnen een uitkomst zijn voor organisaties die meerdere exemplaren van Microsoft-software nodig hebben. Via de volumelicentieprogramma's kunnen alleen upgrades van Windows Client worden aangeschaft. De volledige licentie voor het besturingssysteem moet als FPP (full package product) worden aangeschaft of door een OEM of OEM-systeembouwer worden ge´┐Żnstalleerd.