Licentie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Licentie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Licenties

SA

  • Software Assurance Program
Licentiebeleid van Microsoft. Microsoft heeft per 1 oktober de bestaande 'upgrade policies' vervangen door SA.

Serial

  • Serienummer
Om het illegaal kopiëren van software tegen te gaan, wordt veel programmatuur met een serienummer uitgeleverd. Dit nummer dient tijdens de installatie te worden opgegeven en als het ontbreekt of fout wordt overgetypt, dan stopt de setup. Een dergelijk serienummer wordt vaak apart bijgeleverd, bijvoorbeeld als 'hologram' of in een niet te (foto)kopiëren kleurstelling.

Shareware

Software die na een proefperiode, indien de software bevalt, gekocht moet worden. Dit is dus wezenlijk iets anders dan Public Domain Software. Programma's die u voor een korte periode mag uitproberen. Besluit u een shareware programma te blijven gebruiken, dan bent u een bedrag verschuldigd aan de maker van het programma. Deze kunt u vaak vinden in de text files. U mag shareware alleen voor privédoeleinden gebruiken, niet veranderen en niet met commercieel oogmerk doorverkopen aan derden.

Site license

  • Site licentie
Softwareovereenkomst waarbij je meerdere exemplaren van een programma mag gebruiken. Heel wat goedkoper dan hetzelfde aantal aparte licenties.

SN

  • Serial Number
  • Serienummer.
Nummer dat vaak op een licentie of op de verpakking van software staat. Dit nummer heb je nodig om een programma aan de praat te krijgen, het kan zijn dat bij het installeren (soms zelfs bij het gebruiken) van het programma om dit serienummer gevraagd wordt. Het is dus heel belangrijk dat dit nummer zeer goed bewaard wordt.

Software Metering

Het meten van het aantal gebruikers dat (dynamisch of statisch) actief is in bepaalde programma's - met een koppeling naar het aantal gekochte licenties. Worden er meer applicaties gestart dan er licenties zijn, dan grijp Software Metering in en blokkeert het de applicatie.