Licentie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Licentie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Licenties

Patent

Juridische bescherming voor een uitvinding tegen mogelijke technologiediefstal.

Per Seat-licentiëring

Licentiemethode bij Microsoft Server-besturingssystemen, zoals Windows 2000 Server. Per Seat-licentiëring houdt in dat elke client een eigen licentie heeft en dat elke client net zoveel servers kan benaderen als nodig is. Als de gebruikers meer dan één server bezoeken, moet u Per Seat-licenties aanschaffen. Stel, u hebt tien gebruikers en twee servers met Per Seat-licenties, dan hoeft u alleen tien clientlicenties aan te schaffen, de zogenoemde Client Access Licenses (CALs). Als u in dit geval Per Server-licenties zou gebruiken, zou u voor elke server tien licenties moeten aanschaffen.

Per Server-licentiëring

Licentiemethode bij Microsoft Server-besturingssystemen, zoals Windows 2000 Server. Met Per Server-licentiëring specificeert u het totale aantal netwerkverbindingen dat met de server kan worden gemaakt. U kiest voor Per Server-licentiëring als uw gebruikers slechts één server tegelijk benaderen. Als u bijvoorbeeld een netwerk hebt met tien gebruikers en één server, is een Per Server-licentiëring voordeliger dan Per Seat-licentiëring.

Personal Use licentie

Licentie waarmee het recht verkregen wordt om software op een netwerk te installeren. Dit moet echter wel zodanig gebeuren dat er nooit meer dan één persoon tegelijkertijd van de software gebruik kan maken.

Pickup & Return garantie

Het defecte computeronderdeel wordt bij u opgehaald en weer teruggebracht.

Productcode

Uniek serienummer om een software product zoals Microsoft Windows of Office te kunnen gebruiken.

PTK

  • Platform Transition Kit
Een mogelijkheid om een "verouderd" product te kopen, waarbij je zowel een oude versie van het product als een nieuwe versie ontvangt. Je kunt dan in een later stadium de migratie naar het nieuwere product uitvoeren.

Public Domain

Aanduiding voor programmatuur die vrij gebruikt mag worden.

Public Domain Software

Software die vrij verkrijgbaar en kopieerbaar is. Let wel, dit wil niet altijd zeggen dat die software ook vrij te gebruiken is.