Licentie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Licentie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Licenties

License

  • Licentie
Het recht om een bepaalde technologie te mogen gebruiken, bijvoorbeeld software draaien.

License Agreement

  • Licentie-overeenkomst
De overeenkomst die je moet accepteren voordat je een softwarepakket kunt installeren. Tijdens het installeren van een programma moet je vaak eerst een overeenkomst lezen en daarmee akkoord gaan voordat het mogelijk is om het programma te installeren.
Pas na het plaatsen van een vinkje kan Office XP doorgaan met installeren.
Pas na het plaatsen van een vinkje kan Office XP doorgaan met installeren.

Licentiëring Windows 2000

Licentiëring onder Windows 2000 bestaat uit twee aspecten: u betaalt voor het lokale besturingssysteem en u betaalt voor gebruikerstoegang. Dit betekent dat als u Windows 2000 Server gebruikt als uw server en Windows 2000 Professional en Windows 98 voor uw clients, u voor het besturingssysteem op elke afzonderlijke computer de juiste licentie moet aanschaffen. U betaalt ook voor het gebruiksrecht van netwerkservers. Windows 2000 Server ondersteunt twee types licenties, namelijk: Per Server-licentiëring en Per Seat-licentiëring.

Licentie

Licentiëring is bedoeld om de kosten te dekken van de ontwikkeling van een softwarepakket en uiteraard om winst te maken. Voor ieder softwarepakket dat u koopt betaalt u een prijs, waarbij u het recht krijgt dit softwarepakket te installeren op één computer en te gebruiken (tenzij anders aangegeven binnen de licentie-voorwaarden). Meestal heeft u ook het recht om een backup te maken van de gekochte software, maar alleen voor eigen gebruik!

Licentiegroep

Licentiegroepen tonen een relatie (oftewel toewijzing) tussen gebruikers en computers. Een licentiegroep bestaat uit een beschrijvende naam voor de groep, een opgegeven aantal Per Seat-licenties dat aan de groep is toegekend en een specifieke lijst met gebruikers die lid zijn van de groep.

Licentiemisbruik

Vorm van illegaal softwaregebruik. Een licentie wordt illegaal gebruikt als software wordt gedistribueerd of gebruikt op een manier waarin de licentie niet voorziet. Bijvoorbeeld wanneer upgrades worden verkocht als volwaardige producten.

Logische bom

  • Logic bomb
Constructie in een software programma, die ervoor zorgt dat de software alleen draait als aan alle licentieverplichtingen is voldaan. Vaak gebruikt door erg dure software, waarvoor jaarlijks moet worden betaald. Als er niet betaald is voor de verlenging, gaat de bom af en loopt de software niet meer. Het is meestal een niet destructieve manier van beveiliging. Meestal is dus het enige gevolg dat het programma gewoon niet meer loopt.