Bedrijven en organisaties in de ICT - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Bedrijven en organisaties in de ICT
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Bedrijven en organisaties

S3

Een van de toonaangevende producenten van grafische controllers.

SAG

 • SQL Access Group
 • Consortium van 39 bedrijven
 • 1989
 • Opgericht door:
  • HP
  • Digital
  • Oracle Corporation
  • Sun Microsystems
 • Het recht om samen te werken met de ISO om standaards te ontwikkelen die van toepassing zijn op de interoperability van front-end en back-end systemen.
 • Doel: De bevordering van interoperability tussen Structured Query Language (SQL) standaards zodat afzonderlijke SQL relationele databases en tools kunnen samenwerken in een multivendor database-omgeving.
Technische specificaties.
Technische specificaties.

SAI

 • Stichting Aanpak Interferentie
Stichting voor aanpak van mogelijke inteferentie bij de introductie van DVB-T en T-DAB.
Logo van de Stichting Aanpak Interferentie.
Logo van de Stichting Aanpak Interferentie.

SANS institute

 • Sysadmin, Audit, Network, Security
SANS is een bekende organisatie op het gebied van computerbeveiliging. Een bekende dienst van SANS is het bijhouden van alle mogelijke beveilingslekken. Systeembeheerders maken gebruik van de databanken van SANS om achter alle beveilingslekken te komen en ze natuurlijk te dichten, hiervoor gebruikt een systeembeheerder hulpmiddelen die het netwerk/computersysteem scannen. De SANS werd in 1989 opgericht als een onderzoeks en opleidingscentrum.

SAP

Duitse fabrikant van een bekende ERP-pakket (Enterprise Resource Program).

Scala Computer Television

Wereldwijd producent van consumenten multi-media oplossingen, professionele InfoChannel In-house en kabelkrantsystemen, en niet in de laatste plaats 'fast moving' op het gebied van interactieve televisie.

SCAM

 • Stichting Classificatie Audiovisuele Media
Het hart van deze stichting is een onafhankelijke, wetenschappelijke adviescommissie, bestaande uit toppsychologen, media-experts, opvoedings- en communicatiedeskundigen. Dit forum van wijze mannen en vrouwen moet richtlijnen opstellen en uitspraken doen over wat wel en niet schadelijk is in films, video en computerspellen. Met dit advies in de hand moeten producenten van films, televisieprogramma's, video's en computerspellen vervolgens zelf hun product van een bepaalde adviesleeftijd voorzien.

Scientology Kerk

Sekte die zijn geloof baseert op de gedachte dat de techniek de menselijke geest verruimt.

SCO

 • Santa Cruz Operation
Firma vooral gekend voor zijn UnixWare besturingssysteem, een Unix-versie voor PC's.

SDMI

 • Secure Digital Music Initiative
Dit consortium van platenfirma's en technologiebedrijven ontwikkelt een methode voor de veilige uitwisseling en verkoop van muziekstukken op het Internet. Die moet de technische voorwaarden scheppen waarmee digitale muziek tegen onrechtmatig kopiëren kan worden beschemd. SDMI specificeert daarvoor een raamwerk, een opeenvolging van interfaces, functies en eigenschappen, maar de realisatie wordt overgelaten aan de fabrikanten van concrete producten. Zo legt SDMI bijvoorbeeld niet eens het te gebruiken audioformaat vast.

SENA

Sena is een organisatie in Nederland die de 'naburige rechten' regelt van de makers van muziek. Dit betekent dat elke uitvoerend kunstenaar en platenproducent recht heeft op een vergoeding wanneer zijn of haar werk via radio en/of televisie wordt uitgezonden. Hieronder valt ook muziek die via de telefoon (wachtstand) en bijvoorbeeld in een lift te horen is. De Sena in Nederland is ook aangewezen om internetstations in de regio Europa, Midden-Oosten & Afrika een wereldwijde licentie te verstrekken.

SIDN

 • Stichting Internet Domeinregistratie Nederland
De stichting die voor registratie van de domeinen met extensie .nl zorg draagt.

SIG

 • Special Interest Group
De Khronos Special Interest Group is een samenwerkingsverband van ontwikkelaars van spellen, grafische kaarten, grafische chips en computers, waarin onder meer 3dfx, 3Dlabs, ATI, Compaq, IBM, Intel, S3 en SGI zitten. Doel is een open standaard uit te werken voor de ontwikkeling van spelsoftware die nagenoeg onafhankelijk is van de gebruikte hardware of besturingssysteem. De samenwerking moet als resultaat een API opleveren die naar de naam OpenML luistert.

SilverStream

SilverStream Software Inc, een toonaangevend leverancier van software en diensten voor het maken, ontwikkelen en beheren van grote schaal Internet, e-commerce, business-to-business, bedrijfs portalen en intranet applicaties. SilverStream bevordert de consumenten successen door diverse bedrijfsachtige aanbiedingen. Een toonaangevend product in deze genre is de SilverStream Application Server die consumenten een bewezen, schaalbaar en betrouwbare platform biedt met ondersteuning voor de J2EE standaard (Java 2 Enterprise Edition), plus waardevolle toevoegingen voor snelle applicatie ontwikkeling en ontplooiing.

Sinclair

Britse fabrikant van homecomputers uit de jaren 1980-1986. Produceerde ondermeer de ZX-80, ZX-81, Spectrum en de Sinclair QL. Concurreerde met succes tegen Atari, Commodore en Tandy.

Smart Home

Twee bedrijven in de Verenigde Staten - Broadcom en Tut Systems - hebben een technologie ontwikkeld die het zogenaamde Smart Home dichterbij moet brengen. In dit concept zijn allerlei huishoudelijke apparaten als broodroosters, stereo's of computers op een thuisnetwerkje aangesloten. De nieuwe techniek van Broadcom, dat chips ontwikkelt voor kabeltelevisies, en Tut Systems (specialist in koperkabels) maakt het mogelijk om data op zeer hoge snelheid door de aloude koperlijn te jagen: 10 megabits per seconde. In 2000 moet dat zelfs zijn opgelopen tot 60 Mb per seconde. De twee bedrijven zien een glorieuze toekomst voor het Smart Home. Tegen 2002 moeten 30 miljoen huishoudelijke apparaten op een netwerk zijn aangesloten. Ze denken hierbij aan de belichting van een huis of broodroosters.

Software Publisher Association

De belangenclub van software-ontwikkelaars.

SONT

 • Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding
De Nederlandse auteurswet stelt dat een auteursrechthebbende mag bepalen hoe met zijn werk wordt omgegaan. Het was bij het bepalen van de wet niet mogelijk (wenselijk) om dit recht in de prive-sfeer dit te handhaven. De wet kent daarom een uitzonderingsbepaling voor het maken van een thuiskopie. De auteursrechthebbende moet hier voor worden gecompenseerd met een 'billijke vergoeding'. Dit gebeurt door middel van een heffing op iedere voorwerp dat bestemd is om een werk ten gehore te brengen, te vertonen of weer te geven. De SONT is de organisatie die de hoogte van de heffingen vaststelt die op blanco beeld- en geluidsdragers voor het maken van een thuiskopie. In de SONT hebben zowel de Stichting de Thuiskopie als Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers zitting.

SPA

 • Software Publisher Association
Club van software-leveranciers die optreden tegen illegaal kopiëren van software.

Spacebel Informatique

Ontwikkelt software voor de ruimtevaart.

SPC

 • Standards and Practices Committee
Onderdeel van het IAB Belgium. Dit comité heeft als doel algemeen aanvaarde richtlijnen en bruikbare standaarden te ontwikkelen voor reclame op het internet. Het verenigt advertentieregieën, mediacentrales en adverteerders zodat de uitgevaardigde standaarden en definities de steun van de volledige online advertising markt genieten.

SPEC

 • Systems Performance Evaluation Cooperative
Non-profit organisatie, opgezet door alle belangrijke computerfabrikanten, om de prestaties van computersystemen te vergelijken. Hiervoor ontwikkelden ze de SPEC-suite benchmark.

SPOT

 • Stichting Promotie Televisiereclame
Een organisatie van verkoopmaatschappijen van de Nederlandse televisiezenders. SPOT houdt zich bezig met het promoten van televisiereclame in het algemeen en met de effectiviteit van televisiereclame in het bijzonder.
Logo van SPOT.
Logo van SPOT.

Stanford Research Center

Uitvinders van de muis.

Stichting 4 d Nwe Taal

Stichting 4 d Nwe Taal (Stichting voor de nieuwe taal) zet zich in voor acceptatie van de sms- en MSN-taal in Nederland. "Het is handig, snel, besparend, maakt meer contact mogelijk en is é´n en al creativiteit."
Logo Stichting 4 d Nwe Taal.
Logo Stichting 4 d Nwe Taal.

Stichting de Thuiskopie

Stichting de Thuiskopie int auteursrechtelijke vergoedingen voor het thuiskopiëren van beschermd materiaal op moderne gegevensdragers. Voorbeelden hiervan zijn het kopiëren van een film op een videoband, een liedje op een cd of artikelen op een dvd. Voor iedere blanco gegevensdrager die voor privégebruik is bestemd, wordt een toeslag betaald, de thuiskopievergoeding. De auteursrechthebbenden lopen veel inkomsten mis doordat hun werk door consumenten massaal gekopieerd wordt. De Thuiskopievergoeding beoogt de rechthebbenden gedeeltelijk te compenseren voor deze inkomstenderving.
Logo van stichting de Thuiskopie.
Logo van stichting de Thuiskopie.

STOBI

 • Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers
De belangenorganisatie van fabrikanten en importeurs van informatiedragers. Samen met de Stichting de Thuiskopie moeten zij vaststellen wat een billijke vergoeding is voor een auteur, wiens werk middels thuiskopie wordt vermenigvuldigd.

Subgenius Police, Usenet Tactical Units, Mobile

 • SPUTUM, Mobile
Een actiegroep die zich onder meer richt tegen spammers op het internet.

SUN

 • Sun Microsystems, Inc
Computerfabrikant

SUNET

 • Sweden University Network
Zweeds onderdeel van het internet.

SuSE

Het Duitse bedrijf, dat inmiddels is overgenomen door het Amerikaanse Novell, heeft een breed assortiment aan Linux-versies van goed ontwikkelde desktop- tot server- en firewall-versies. De positie is sterk door de integratie met de Netware-oplossingen van Novell.
Logo van SuSE.
Logo van SuSE.
Desktop van SuSE.
Desktop van SuSE.

Sysinternals

Bedrijf dat gratis hulpprogramma's ter beschikking stelt. Systinternals is bekend onder systeembeheerders dankzij programma's zoals Regmon en Filemon. Regmon kun je gebruiken om gedurende installatie van toepassingen of het gebruik van applicaties de ontwikkelingen in de registry te kunnen volgen. Met Filemon kun je de gebruikte, gelezen, aangemaakte, verwijderde en/of gewijzigde bestanden monitoren.