Bedrijven en organisaties in de ICT - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Bedrijven en organisaties in de ICT
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Bedrijven en organisaties

IAB

 • Internet Activities Board
Een organisatie die de RFC's (Request For Change) onderhoudt voor standaarden voor het internet. De IAB geeft elk persoon en elk bedrijf het recht een RFC in te dienen of te evalueren. RFC's kunnen allerlei informatie bevatten. RFC's worden bijvoorbeeld gebruikt voor de publicatie van nieuwe voorstellen of ideeën voor standaards die de functionaliteit van het TCP/IP-protocol op enigerlei wijze kunnen verbeteren.

IAB

 • Internet Advertising Bureau
Het Internet Advertising Bureau is een sectororganisatie waarbij uitgevers, adverteerders, reclamebureau's, reclameregies, onderzoeksbureaus en technologieverschaffers in onderling overleg online advertising en - marketing stimuleren. Het IAB stelt zich tot doel on-line reclame te professionaliseren door de markt algemeen aanvaarde standaarden, duidelijke terminologie, internationale know-how, en ten slotte, kwantitatieve en kwalitatieve studies aan te reiken.

IAHC

 • Internet International Ad Hoc Committee
Tot mei 1997 heeft het Internet International Ad Hoc Committee zich gebogen over het internetprobleem: de domeinnamen raken op. Er moet nieuwe toplevel domeinen bijkomen. Hiervoor is een speciale groep opgericht met de onmogelijke naam gTLD-MoU interim Policy Oversight Committee (gTLD-MoU staat voor generic Top Level Domain Memorandum of Understanding.

IANA

 • Internet Assigned Numbers Authority
Wijst standaardpoorten of bekende poorten toe aan elk serverprotocol.

IBM

 • International Business Machines
 • Big Blue
In 1911 opgericht door Herman Hollerith om zijn rekenmachines te verkopen. De firma kreeg in 1924 haar huidige naam. Eerst verkocht men een uiteenlopend assortiment kantoorbenodigdheden. Later specialiseerde het bedrijf zich in het ontwikkelen en produceren van computers. 'Big Blue' was de grootste computerfabrikant ter wereld. IBM wil vooroplopen in het ontwikkelen en produceren van toonaangevende oplossingen op ICT-gebied. Zo leveren ze geavanceerde computersystemen van uiteenlopend formaat voor zowel bedrijven en organisaties als voor consumenten. Software varieert van besturingsprogrammatuur tot algemene en branchegerichte oplossingen op maat.
Een logo van IBM.
Een logo van IBM.

IBM Systems Agreement

Onderdeel van de IBM Availability Services. De klanten van Touch The Process apparatuur kunnen dan het systeem waar de TTP producten ingebouwd of aan gekoppeld zijn laten opnemen in de IBM Systems Agreement. De IBM-service op de TTP apparatuur bestaat dan uit het omwisselen van een defect onderdeel voor een nieuw onderdeel.

ICANN

 • Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
Het in 1998 opgerichte onafhankelijke ICANN moet een einde maken aan het monopolie dat nu nog rust bij Network Solutions (NSI) en houdt zich bezig met de registratie van top-level domeinnamen.

ICC

 • International Color Consortium
Groep van bekende bedrijven uit de grafische en IT-industrie: Apple, Adobe, Linotype (nu Heidelberg), Scitex, Kodak, Agfa, Fuji, HP, IBM. Hiermee hebben zij een 'de facto' standaard ontworpen. Stelt de standaarden voor de definitie van apparaatkarakteristieken op.

ICSA

 • International Computer Security Association
Een vooraanstaand samenwerkingsverband in de antivirus software-industrie.

ICSA Labs

Onafhankelijke divisie van Cybertrust die de norm bepaalt als het gaat om producten voor informatiebeveiliging en meer dan 95% van de antivirus- en firewallproducten certificeert.
Logo ICSA Labs.
Logo ICSA Labs.

ICSG

 • Internet Communications Software Group
Cisco Systems heeft de ICSG opgericht, die het boegbeeld moet gaan worden van Cisco's software-strategie. De groep levert softwareplatforms, die bedrijven, service-aanbieders en softwareleveranciers in staat moeten stellen om de potentie van geconvergeerde spraak- en datanetwerken te realiseren.

ICT~Office

ICT~Office is de branchevereniging van IT-, Telecom-, Office- en Internetbedrijven in Nederland. Met een achterban die 30 miljard euro omzet en meer dan tweehonderdvijftigduizend medewerkers telt, is ICT~Office de belangenbehartiger en vertegenwoordiger van de Nederlandse ICT- en Office sector. De ICT en Office sectoren leveren een belangrijke bijdrage aan de innovatiekracht en concurrentiepositie van de Nederlandse economie. Soms is de ICT een verborgen kracht achter de dagelijkse, maatschappelijke toepassingen, zoals zorg, onderwijs, transport en veiligheid. ICT~Office heeft als doel om deze positieve ontwikkelingen te stimuleren en ICT hoog op de politieke en maatschappelijke agenda te houden.
Logo ICT~Office.
Logo ICT~Office.

IDNL

 • Internet Domein Registratie Nederland
De Stichting Internet Domein Registratie Nederland voert het beheer over de registratie van domeinnamen.

IEEE

 • Institute of Electrical and Electronic Engineers
Dit is een Amerikaanse organisatie die zich onder andere met de formulering van LAN-normen bezighoudt. Er zijn verschillende technical committees die alle met de naam IEEE beginnen.
Enkele IEEE-protocollen.
Enkele IEEE-protocollen.
IEEE-protocollen voor de fysieke laag (OSI-model).
IEEE-protocollen voor de fysieke laag (OSI-model).

IETF

 • Internet Engineering Task Force
Een overkoepelende organisatie die ijvert voor de standaardiseering van Internet-technologie. Een internationale organisatie die niet alleen zorgt voor het uitdenken, maar ook voor de praktische uitvoering van het IPv6 protocol. Sinds half 1997 experimenteert de IETF met 6Bone. ETF-specificaties worden uitgegeven in documenten die Requests for Comments (RFC's) worden genoemd.

IFA

 • Internationale Funkausstellung
Duitse beurs dat om de twee jaar wordt georganiseerd. De beurs heeft als doel de consument, fabrikanten en winkeliers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van media, informatievoorziening en entertainment te laten kennismaken.
Logo van IFA 2006.
Logo van IFA 2006.
Miss IFA 2005.
Miss IFA 2005.

IFPI

 • International Federation of the Phonographic Industry
Met 1400 platenproducenten en -distributeurs in 76 landen de vertegenwoordiger van de internationale opname-industrie.

ILOG

ILOG is een bedrijf dat softwarecomponenten ontwerpt. Onwikkelaars gebruiken de modules van ILOG om applicaties te maken voor de telecommunicatie, productie, logistiek, goederenstroom, defensie, financien en andere industriën. Het hoofdkantoor van ILOG zit in Parijs. ILOG heeft vestigingen in zeven landen en distribiteurs in 30 landen.

Ilse

Bekende zoekmachine in België en in Nederland. http://www.ilse.nl. Ilse is tevens eigenaar van Startpagina.nl.

In-Car Computing

Elf bekende ondernemingen in de auto-industrie en ICT hebben het In-Car Computing-initiatief aangekondigd. Dit heeft tot doel meer computers in de auto te krijgen door de acceptatie ervan te vergroten. Tot de groep van elf behoren BMW, Citroën, Ericsson, Intel, Microsoft, Nokia en auto-organisaties als AA, ADAC en RAC. De initiatiefnemers benadrukken dat nieuwe technologie geen gevaar mag vormen voor veilig verkeersgedrag. Ze willen meer oplossingen bieden op het gebied van spraaktechnologie, waardoor chauffeurs de handen aan het stuur kunnen houden. Het moet gemakkelijk worden om e-mails en voice mails te ontvangen en te verzenden vanuit de auto. Ook moeten de bestaande navigatiesystemen om de snelste route te vinden worden verbeterd. Intel ontwikkelt speciaal voor dit soort toepassingen een Pentium-chip die extreme temperatuurwisselingen aankan.

Inmarsat

 • International Maritime Satellite Organisation
De Inmarsat is in 1976 opgericht voor communicatie en veiligheid op zee (maritiem gebruik). Inmarsat-Aero is voor communicatie met vliegtuigen.
Communicatie wat Inmarsat verzorgd.
Communicatie wat Inmarsat verzorgd.
Dekking van de Inmarsat satellieten.
Dekking van de Inmarsat satellieten.

Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc

 • IEEE
Een organisatie van technische en elektrotechnische professionals. Deze organisatie ontwikkelt standaards voor elektrotechniek en informatica; op netwerkgebied onder andere bekend om de ontwikkeling van de IEEE 802.3-standaards voor de fysieke en datalink-lagen van LAN's.

Instituut Voor Internet Snelheidsmeting

 • IVIS
Het Instituut Voor Internet Snelheidsmeting, IVIS is begonnen met het meten van de snelheden op Internet. Daarbij worden ook de snelheden van verschillende internetproviders vergeleken. IVIS maakt gebruik van meetsoftware die door hostproviders en eigenaren van webpagina's aan bestaande pagina's wordt gekoppeld. De bezoeker van zo'n pagina ziet de IVIS-icoon en weet dat op dat moment de gegevens over de snelheid waarmee die pagina wordt opgevraagd naar de centrale IVIS-database worden gestuurd. Volgens de Automatisering Gids maakt IVIS ook gebruik van de tests die bezoekers van IVIS-site laten uitvoeren. Bezoekers kunnen testen hoe snel hun verbinding is. Daartoe drukken zij op een knop. Vervolgens wordt contact gezocht met een aantal providers. IVIS kijkt hoe snel dit contact tot stand komt en berekent daaruit de snelheid van de verbinding die de gebruiker heeft. De snelheid wordt uitgedrukt in de zogeheten IVIS-index. Hoe deze index precies werkt, wordt nergens goed uitgelegd. Hoe lager de index, hoe sneller de verbinding. Zoveel is duidelijk. IVIS meet de snelheid in milliseconden.

Intel

Zeer belangrijke fabrikant van processors, is tevens de uitvinder van de eerste processors. Ook de Pentium is uitgevonden door Intel.
Enkele
Enkele "oudere" processoren van Intel.

Intelsat

Het internationale non-profit consortium waarin 140 landen samenwerken biedt Internet toegang aan via zijn satellieten. Intelsat beschikt over GEO's.

Interfoon Consultancy

Adviesbureau voor telefonische communicatie. Het is speciaal in het leven geroepen om bedrijven en overheden te adviseren over mogelijkheden ter verbetering van telefonische communicatie. Tot de diensten behoren werving en selectie, telefoontrainingen en detachering.

Internationaal Platform voor Internetmarketing

Sinds eind juni 1998 is het Internationaal Platform voor Internetmarketing opengesteld. Zoals de naam al doet vermoeden, is het platform een verzamelplaats voor allerhande informatie die betrekking heeft op de theorie en praktijk van Internetmarketing.
Allereerst wordt een uitgebreid naslagwerk op de deelgebieden van Internetmarketing geboden. Op het Internationale platform zijn informatiebronnen zoals links, boeken, artikelen, nieuwsgroepen en magazines weergegeven. Er kan gekozen worden uit Engelse, Nederlandse en Duitstalige bronnen. Deze informatiebronnen behandelen onderwerpen als Direct Marketing, On-line Advertising en Business on Internet. Bovendien verschaft het platform een forum voor de uitwisseling van relevante en up-to-date informatie omtrent Internetmarketing. Studenten en onderzoekers worden uitgenodigd hun scripties en/of onderzoeksrapporten te publiceren op het platform, waarbij zij ruimte krijgen om zichzelf te presenteren. De site bevat ook een actuele agenda met congressen, seminars en cursussen. Voor iedereen is er de mogelijkheid relevante informatie toe te voegen. Het Internationaal Platform voor Internetmarketing is opgezet vanuit het besef dat Internetmarketing een sterk opkomend kennisgebied is. De site is bedoeld voor diegenen die zich bezighouden met de verschillende facetten van Internetmarketing in het kader van onderzoek of werk. Onder de doelgroep vallen onder andere studenten, onderzoekers en marketing managers.

International Intellectual Property Alliance

Een overkoepelende organisatie die zich wereldwijd inzet voor het naleven van auteursrecht-wetgeving.

Internationale Keuringsinstituten

Deze onafhankelijke instituten testen en verifiëren de aansluitingscomponenten op Near en Crosstalk (overspraak in de kabel en de aansluitingen), frequentiebereik en demping. De instituten zijn UL (Underwriter Laboratories), Electronic Testing Laboratories USA (ETL), Telecommunications Industry Association (TIA) en Electronic Industries Association (EIA).

Internet Engineering Task Force

 • IETF
Een consortium dat procedures voor nieuwe technologie op het Internet introduceert. IETF-specificaties worden uitgegeven in documenten die Requests for Comments (RFC's) worden genoemd.

Internet Network Information Center

 • InterNIC
Een Amerikaanse instelling die de uitgifte van com-, net-, org- en andere domeinen verzorgt.

InterNIC

 • Internet Network Information Center
Een Amerikaans instituut dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van domeinnamen (.com, .edu, .mil, .org, etc). Het is een consortium van AT&T, General Atomic (bestaat niet meer) en Network Services Inc. (NSI). InterNIC heeft de registratie van alle namen die eindigen op "com", "org", "net" en "edu" van de domeinnamen op het Internet onder zijn hoede. Bovendien is InterNIC verantwoordelijk voor het toewijzen van IP-adressen aan mensen die een verbinding tussen hun netwerk en het Internet tot stand willen brengen. Doordat alle IP-adressen voor het Internet door dezelfde instelling worden toegewezen, is het gemakkelijker om ervoor te zorgen dat er geen dubbele IP-adressen worden uitgegeven. Het InterNIC kan echter niet alle IP-adressen in de gaten houden die het toewijst aan een bedrijf. In plaats daarvan gebruikt InterNIC adresklassen. Door het gebruik van adresklassen krijgt een bedrijf een netwerk-ID toegewezen dat overeenkomt met het benodigde aantal host-ID's. Het bedrijf kan de host-ID's vervolgens naar eigen goeddunken toewijzen.

Intuit

Makers van het populaire financiële pakket Quicken.

IP/ViNT

Verkennings-instituut van IP/Informatica Projectgroep. Speurt over de hele wereld naar nieuwe technologieën en ontwikkelingen op het gebied van Informatie Technologie.

IrDa

 • Infrared Data Association
Vereniging van producenten van infrarood-technologie die samenwerken aan industriestandaarden. Stanaard voor infrarood datatransmissie, kent 3 snelheiden (115 k, 1,2 Mb en 4 Mbit per seconde).

ISC

 • Information Security Compliance
 • Initiative for Software Compliance (oude naam).
Een non-profit organisatie met als doel het scheppen van standaarden om grote bedrijven door te lichten op het gebied van de legaliteit van hun software - met andere woorden: zijn alle licentiekosten betaald?! De ISC-standaard wordt toegepast door gespecialiseerde auditors, en problemen worden door de juiste systeemhuizen verholpen. Uitgangspunt hierbij was of wettelijk werd voldaan aan softwarelicenties. ISC biedt een omvangrijk 'compliance'-programma. Het copyrightgedeelte is geïncorporeerd in de Britse standaard voor informatiebeveiliging.

ISC

 • International Steering Committee
Organisatie voor het standaardiseren van een opvolger van de muziek-cd. De voorwaarden van de opvolger was dat de geluidskwaliteit omhoog moest, de copyright beter worden beschermd, meerkanaals geluid mogelijk maken en daarnaast moest de dvd backwards compatibel zijn met de cd. De ICS werd samengesteld door de drie grootste muziekorganisaties.

ISO

 • International Organization for Standardization
Deze organisatie geeft internationale normen uit, de zogenoemde International Standards (IS), onder andere op het gebied van netwerken en datacommunicatie. Ook het bekende 7 lagen tellende OSI-model (Open Systems Interconnection) is door de ISO geformuleerd (IS7498). De ISO zal na het gereedkomen van de laatste ANSI-norm voor FDDI, deze norm goedkeuren en een eigen nummer geven.
 • Internationale organisatie van lidstaten die in Parijs is gevestigd
 • Elk land wordt vertegenwoordigd door de belangrijkste organisatie van het land die standaards ontwikkelt.
 • Andere organisaties:
  • Overheidslichamen
  • Bedrijven
  • Opleidingsinstituten
  • Onderzoeksinstellingen
  • CCITT
 • Totstandkoming van internationale standaards voor alle diensten en producten die worden gefabriceerd.
 • Doel van ISO op computergebied is wereldwijde standaards voor communicatie en gegevensuitwisseling tot stand brengen.
 • Belangrijke standaard: OSI-model
Niveaus van normalisatie.
Niveaus van normalisatie.

ISOC

 • Internet society
De non-profit organisatie waarin zowel de wetenschappelijke wereld als het bedrijfsleven zitting heeft. Deze organisatie heeft als missie: het promoten van het Internet en het ontwikkelen van Internet-technologie.
Logo van de ISOC - Internet Society.
Logo van de ISOC - Internet Society.

ITU-T

 • International Telecommunications Union-Telecommunications
Een internationale organisatie die de standaarden voor telegrafie- en telefoonuitrusting definieert. Voorbeeld: de Bell 212A standaard voor 1200 bps communicatie in Noord-Amerika wordt internationaal als de ITU-T V.22 beschouwd. Voor 2400 bps communicatie nemen de meeste Amerikaanse producenten de V.22bis in acht. De initialen ITU-T geven de Franse naam weer; in het Engels luidt de naam International Telegraph and Telephone Consultative Committee.
ITU-moduemstandaarden.
ITU-moduemstandaarden.
ITU-TSS faxgroep-standaarden.
ITU-TSS faxgroep-standaarden.

ITU-TSS

 • International Telegraphic Union - Telecommunications Standards Sector
Organisatie die in de plaats van de CCITT is gekomen (CCITT staat voor: Comité Consultatif International Télégraphique et Téléphonique).
Logo van ITU-TSS.
Logo van ITU-TSS.

IVIR

Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, een documentatiecentrum, dat naast rechtsbronnen op papier ook steeds meer aandacht besteedt aan elektronische media.

IVIS

 • Instituut Voor Internet Snelheidsmeting
IVIS is begonnen met het meten van de snelheden op Internet. Daarbij worden ook de snelheden van verschillende internetproviders vergeleken. IVIS maakt gebruik van meetsoftware die door hostproviders en eigenaren van webpagina's aan bestaande pagina's wordt gekoppeld. De bezoeker van zo'n pagina ziet de IVIS-icoon en weet dat op dat moment de gegevens over de snelheid waarmee die pagina wordt opgevraagd naar de centrale IVIS-database worden gestuurd. Dit klinkt duidelijk. Volgens de Automatisering Gids maakt IVIS ook gebruik van de tests die bezoekers van IVIS-site laten uitvoeren. Bezoekers kunnen testen hoe snel hun verbinding is. Daartoe drukken zij op een knop. Vervolgens wordt contact gezocht met een aantal providers. IVIS kijkt hoe snel dit contact tot stand komt en berekent daaruit de snelheid van de gebruiker. De snelheid wordt uitgedrukt in de zogeheten IVIS-index. Hoe deze index precies werkt, wordt nergens goed uitgelegd. Hoe lager de index, hoe sneller de verbinding, zoveel is duidelijk. IVIS meet de snelheid in milliseconden.