Bedrijven en organisaties in de ICT - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Bedrijven en organisaties in de ICT
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Bedrijven en organisaties

C&T

 • Chips and Technologies
Fabrikant van onder andere processors.

CA

 • Computer Associates
Amerikaans softwarebedrijf, leverancier van onder andere anti-virussoftware en beheersystemen.

CBM

 • Commodore Business Machines
Bedrijf dat zich ontwikkelde van fabrikant in rekenmachines naar producent van personal computers. Bekend van onder meer de Commodore PET, VIC-20, C-64 en de Amiga.

CCITT

 • Comité Consultatif International Télégraphique et Téléphonique
Club die gezeteld is in het Zwitserse Genève en die zich bezighoudt met standaardisatie op het gebied van telefonie en telegrafie. Het gaat om vijftien studiegroepen en elke groep bereidt aanbevelingen voor op verschillende deelgebieden. De aanbevelingen voor standaards voor het ontwerp en de werking van modems worden gezamenlijk de V-serie genoemd. Daarnaast bestaat de X-serie, die OSI-standaards dekt. De protocollen die CCITT tot stand brengt, worden toegepast op modems, netwerken en het verzenden van faxen.
Deelgebieden CCITT
Deelgebieden CCITT
V-serie
V-serie
X-serie
X-serie

CDT

 • Cambridge Display Technologies
Een kleine Britse firma, uitvinders van 'lichtgevend plastic'. Daarmee wordt een vlak, high resolution display van lichtgevende polymeren bedoeld. Als de serieproductie succesvol verloopt, zouden de plastic displays de gehele monitor- en displaymarkt kunnen veroveren. De display van CDT heeft een beelddiagonaal van twee inch en geeft beelden met een resolutie van 800 x 236 pixels weer. De aansturing van de pixels verloopt net als bij traditionele TFT-displays met thin film transistors. In tegenstelling tot deze bestaan de pixels echter niet uit vloeibare kristallen, maar uit lichtproducerende polymeren (LEP). Deze reuzenmoleculen vormen lange ketens uit identieke bouwstenen. Om ervoor te zorgen dat de polymeren licht gaan geven worden ze tussen een indium-tin-oxidelaag (ITO genaamd), en een aluminiumlaag ingebed. De thin film transistors zijn ingeleidend met de oxidelaag verbonden. Als een transistor naar geleiding schakelt, geeft de polymeerlaag licht.

CeBIT

 • Centre for Business and Information Technology
Grote Duitse computerbeurs die één maal per jaar in Hannover wordt gehouden. Waar de gemiddelde beurs in de Amsterdamse RAI in de regel slechts een deel van de hallen in beslag neemt, moet je de complete RAI met vijf vermenigvuldigen om aan het totale vloeroppervlak van de CeBIT te komen: 372.000 vierkante meter.
Cebit affiche voor het jaar 2004.
Cebit affiche voor het jaar 2004.

Centronics

Bedrijf dat ooit de standaard ontwikkelde voor het aansluiten van printers. Vandaag de dag is het in de eerste plaats een aanduiding van de parallelle poort (ook wel interface of gewoon aansluiting).

CEPT

Commissie die zich bezighoudt met het vastleggen van de videotexstandaard. Deze standaard geeft een hogere resolutie dan PRESTEL, maar is daardoor ook langzamer in zijn beeldopbouw.

CERN

 • The European Particle Physics Laboratory
 • Conseil European pour la Recherche Nucleaire
In dit Europese laboratorium voor deeltjesphysica te Genève werd het World Wide Web geboren. Hier werkte Tim Berners Lee aan de concepten van HTML en HTTP. (Oorspronkelijk was de betekenis van de afkorting: Conseil European pour la Recherche Nucleaire.)

CERT

 • ComputerEmergency Response Team
Landelijk (of binnen een instelling) opererend team dat in actie komt bij beveiligingsincidenten, in november 1988 gevormd als antwoord op problemen die het internet worm-incident heeft veroorzaakt..

CIB

 • Commission Internationale de l'Eclairage
Een onafhankelijke organisatie die standaarden voor kleur- en lichtmetingen opstelt. De CIE heeft een aantal apparaatonafhankelijke kleurmodellen opgesteld zoals Lab, om het bereik van de zichtbare kleuren te beschrijven.
Logo van Commission Internationale de l'Eclairage.
Logo van Commission Internationale de l'Eclairage.

CIE

 • Commission Internationale de l'Eclairage
Internationale commissie die normen voor kleurmeting heeft opgesteld.
Logo van CIE.
Logo van CIE.

Cisco Systems

Cisco Systems is, met vestigingen in meer dan vijftig landen, marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor het internet. Tegenwoordig loopt vrijwel al het internetverkeer via Cisco-apparatuur. Om misverstanden te voorkomen: Cisco Sytems is geen Internet Service Provider en geen telecommunicatiebedrijf, maar levert de netwerkapparatuur en -oplossingen en consultancy op basis waarvan deze organisaties optimaal hun diensten kunnen verlenen.
Logo van Cisco Systems.
Logo van Cisco Systems.

Citrix

 • Citrix Systems, Inc
Citrix Systems is wereldwijd toonaangevend in het leveren van applicatie server software en services voor het bedrijfsleven. Citrix maakt het mogelijk elke applicatie op elke computer via elke aansluiting te gebruiken. Omdat de applicaties geïnstalleerd worden op servers in plaats van elke client, wordt applicatie-beheer minder complex, minder tijdrovend en minder arbeidsintensief. Een belangrijk product van Citrix is Citrix Metaframe. Citrix MetaFrame software maakt de toepassing van ASP technologie mogelijk, door �gehuurde� applicaties voor elke client en elk netwerk bereikbaar te maken. Met Citrix applicatie server software en services kunnen bedrijfskritische applicaties snel wereldwijd ingezet worden voor gebruikers. Daarbij wordt de beheersbaarheid, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en beveiliging gehandhaafd. Tevens kunnen ICT-kosten verlaagd worden en productiviteit in de gehele onderneming worden verhoogd.
Logo van Citrix.
Logo van Citrix.

CIX

 • Compulink Information Exchange
Britse elektronische dienst, vergelijkbaar met CompuServe. Een bedrijf dat in 1985 is begonnen en was de eerste bedrijf dat Internet diensten leverde in Europa.

Claris Corporation

Software-ontwikkelaar in het Apple-concern. Een voorbeeld van een programma was ClarisWorks. ClarisWorks was eens de belangrijkste programma van de Macintosh computers, met meer dan 20 miljoen gebruikers. Het bedrijf Claris Corporation is opgeheven in januari 1998. Het programma ClarisWorks is ondergebracht bij Apple onder de naam AppleWorks.
ClarisWorks.
ClarisWorks.

CNN

 • Cable News Network
Bekend wereldwijde televisiezender.

CODASYL

 • Conference on Data System Languages
Ontwikkelaars van Cobol, vooral bekend van hun definities met betrekking tot databanken.

Cognos

 • Cognos Inc
Een internationaal opererende aanbieder van BI-software (Business Intelligence) en 4GL tools.

COLA

 • Centre for On-Line Addiction
 • Centrum voor internetverslaafden
De COLA biedt hoop en waardevolle bronnen voor een ieder die informatie zoekt over internetverslaving
Logo Centre for On-Line Addiction.
Logo Centre for On-Line Addiction.

Comdex

 • Computer Dealers Exposition
De Comdex is de grootste IT-beurs ter wereld: 2500 standhouders, 225.000 bezoekers en 3500 journalisten (meer dan bij de super-bowl, zoals de organisatie steeds vermeldt). Ondanks het feit dat de organisatie zich zo breed mogelijk presenteert, blijft de Comdex een pc-beurs. Het is nog geen platform voor automatisering en IT in het algemeen. Pc's, allerlei draagbare computerapparatuur, Windows, muizen en harddisks voeren de boventoon. Grote pc-leveranciers demonstreren ook hun producten met betrekking tot servers, ontwikkelomgevingen, Java, internet en netwerkcomputers. De grootste stands zijn in handen van Microsoft, IBM en Toshiba. De Comdex wordt twee keer per jaar gehouden: Comdex Spring en Comdex Fall.

CompuServe

Aanbieder van internetdiensten, met een eigen informatiedienst. CompuServe is afkomstig uit Amerika, maar ook actief in Nederland.

Computer Emergency Response Team

 • CERT
In november 1988 gevormd als antwoord op problemen die het internet worm-incident heeft opgeroepen.

CORE

 • Council of Registars
Internet domeinregistratie. De in oktober 1997 opgerichte organisatie heeft op 4 november 1997 de firma Emergent in Californië opdracht gegeven om een nieuwe centrale database te ontwerpen. Hierin worden alle domeinregistraties wereldwijd bijgehouden. Ruim honderd bedrijven worden aangewezen als registratiepunt voor deze centrale database.

COS

 • Corporation for Open Systems
Probeert interoperatibiliteit tussen fabrikanten te garanderen door standaards te ondersteunen voor ISDN en OSI.

COSE

 • Common Open Software Environment
Het doel van dit consortium van fabrikanten (IBM, HP, SunSoft en Novell) is het ontwikkelen van een algemene UNIX-desktop omgeving (CDE Common Desktop Environment).

CPSR

 • Computer Professionals for Social Responsebility
Organisatie die zich bezighoudt met de sociale gevolgen van computergebruik in het algemeen en het gebruik van het internet in het bijzonder.

CRI

Het rekencentrum van de Rijksuniversiteit Leiden.

CRI

 • Centrale Recherche Informatiedienst
Organisatie die onder meer de strijd tegen computercriminaliteit aanbindt, waaronder illegale software-cd's en hacking vallen.

CSI

 • Currency System International Inc
Een Amerikaanse producent van high volume banksorteermachines.

CTRCO

 • Calculating Tabulating and Recording Company
De vroegere naam van de firma IBM, vóór 1924.

CUC

 • Computer Uitwijk Centrum
Is gespecialiseerd in het verlenen van diensten op het gebied van continuïteit van de geautomatiseerde informatieverwerking. Primair betreft dit uitwijkvoorzieningen voor een groot aantal computersystemen; daarnaast worden gerelateerde producten en diensten aangeboden: mediatransport en -opslag, Escrow, softwarehulpmiddelen, workshops en consultancy. Het CUC is opgericht in 1981. Computer Uitwijk Centrum is later overgenomen door Getronics.

Cyber Corps

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton heeft het Congres in januari 1999 gevraagd om 1,46 miljard dollar voor de bestrijding van terreur via het internet en andere netwerken. Van het geld moet een speciale eenheid worden opgericht, het Cyber Corps, dat aanvallen op belangrijke computersystemen moet verijdelen. In een toespraak tot de nationale academie voor wetenschappen zei Clinton dat cyberterrorisme net zo gevaarlijk kan zijn als de bomaanslagen op het overheidsgebouw in Oklahoma City en de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Doelwitten zijn er volgens de president genoeg: computers kunnen worden gebruikt om de stroomvoorziening te saboteren, banken te ontregelen, de politie en brandweer lam te leggen en zelfs militaire voorzieningen in het honderd te laten lopen.

Cybercorp

Een bedrijf dat geoptimaliseerd is voor zaken doen in het digitale net-tijdperk. Het zaken doen is gebaseerd op value streams. Het bedrijf heeft controle over haar ecosysteem. Door het constant in de gaten houden van haar omgeving kan het onmiddellijk reageren. Het is dynamisch, flexibel, snel. In een wereld van Goliaths is het een David.

Cyrix

Een Amerikaanse chip-fabrikant. Cyrix was met name bekend van de 80x87-compatibele coprossesors. Moederbedrijf NSC (National Semiconductor) heeft Cyrix verkocht aan Via Tech, bekend als chipsetmaker voor x86-processors.
Chip van VIA-Cyrix.
Chip van VIA-Cyrix.