Bedrijven en organisaties in de ICT - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Bedrijven en organisaties in de ICT
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Bedrijven en organisaties

AAAAA

 • American Association Against Acronym Abuse
Organisatie die zich bezighoudt met het tegengaan van misbruik van acroniemen.

AACS-consortium

Dit orgaan legt de beschermingsmechanismen vast voor toekomstige optische opslagmedia. Leden van dit orgaan zijn Microsoft, Sony, Intel, Panasonic, Toshiba en enkele filmstudio's.

ABRS

 • Automatic Book Request System
Britse bibliotheek.

ACM

 • Association for Computing Machinery
Beroemde Amerikaanse vereniging van informatici en computertechnici.
Logo van ACM.
Logo van ACM.

Adobe Systems Incorporate

Een Amerikaanse softwareproducent die in 1982 is opgericht door John Warnock en Charles Geschke. Adobe richt zich vooral op het ontwikkelen van grafische software, zoals Adobe Photoshop. Een ander bekend product van Adobe is Acrobat, waarmee PDF-bestanden gemaakt kunnen worden en gelezen kan worden door Adobe Acrobat Reader. In 2005 is Macromedia, softwareproducent van bijvoorbeeld Dreamweaver, overgenomen door Adobe.
Logo van Adobe Systems Incorporate.
Logo van Adobe Systems Incorporate.
Oprichter Adobe: Charles Geschke.
Oprichter Adobe: Charles Geschke.
Oprichter Adobe: John Warnock
Oprichter Adobe: John Warnock

Advanced Research Project Agency

 • ARPA
 • DARPA
 • Defense Advanced Research Project Agency
Het onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de voorloper van het Internet heeft ontwikkeld: het ARPANET. Dit netwerk is in de jaren '60 opgezet met de bedoeling bij een kernoorlog over de hele wereld contact te kunnen houden via computers.
DARPA logo.
DARPA logo.

AFIPS

 • American Federation of Information Processing Societies
Amerikaans verbond van verenigingen op het gebied van informatieverwerking. Het verbond AFIPS werd opgericht in mei 1961 om de kennis op het gebied van informatie-onderzoek te bevorderen en om de leden te vertegenwoordigen op internationaal niveau. De internationale promotietaken werden ondergebracht in de IFIP (International Federation for Information Processing. De drie oprichters zijn de Association for Computing Machenery, het American Institute of Electrical Engineers en het Institute of Radio Engineers (de laatste twee leden zijn samengegaan in het Institute of Electrical and Electronic Engineers).

AIIM

 • Association for Information and Image Management
Amerikaanse vereniging voor beeldinformatieverwerking.

AKO

 • Army Knowledge Online
Het basis intranet van de Amerikaanse defensie, welke bekend staat als de grootste bedrijfsintranet ter wereld. Het intranet is benaderbaar door de publieke website van de Amerikaanse defensie, onder de naam AKO, welke tevens gebruikt wordt voor het ronselen van personeel en bevat publieke informatie. De AKO website bevat tevens een meer gesloten intranet met geheime informatie. De algemene AKO intranet heeft meer dan 1,8 miljoen geregistreerde gebruikers, inclusief actieve en gepensioneerde personeel (met familieleden), levert meer dan 300 applicaties en diensten. Behalve AKO bestaat er nog een NKO (Navy Knowledge-based Organization voor de marine) en een US Force portaal (luchtmacht).

Allaire Corporation

Softwarebedrijf voor internet- en e-commerceproducten. Dit bedrijf heeft onder andere de volgende producten op de markt gebracht: ColdFusion, Spectra, HomeSite en Forums. Het bedrijf Allaire Corporation is gefusseerd (in 2001) met Macromedia (bekend van Flash en Dreamweaver).

AltaVista

Een bekende zoekmachine op het internet. Met AltaVista kun je (via trefwoorden) zowel zoeken op het internet als in de Usenet-nieuwsgroepen. Altavista was ooit de grootste, maar is van de troon gestoten door Google. Zie http://www.altavista.com.
De zoekmachine Altavista.
De zoekmachine Altavista.

Amazon.com

Elektronische boekverkoper, doet ook in cd's en video's. Amazon.com omvat alleen een website: een database met titels, geen winkels, geen voorraden. De klanten dienen online te betalen, er is geen sprake van papieren facturen en het bedrijf loopt geen kredietrisico. In de begindagen dacht iedereen dat zo'n boekverkoper alle 'brick-and-mortal' boekwinkels zou verdringen, maar deze voorspelling is niet uitgekomen. Amazon.com kent net zo goed moelijke tijden en de 'stenen' boekhandels zijn niet in groten getale failliet gegaan.
Logo van Amazon.com.
Logo van Amazon.com.

AMD

 • Advanced Micro Devices
Producent van microprocessors, gevestigd in Sunnyvale (Californië). Het bedrijf is de grootste concurrent van Intel.
Logo van AMD.
Logo van AMD.

America Online

 • AOL
Een van de grootste internet access providers ter wereld.
Logo van AOL
Logo van AOL

American National Standards Institute

 • ANSI
Het American National Standards Institute, ANSI, is het Amerikaanse normalisatie- en standaardisatie-instituut dat actief is op diverse gebieden, waaronder de standaardisatie van programmeertalen (bijvoorbeeld C). Binnen de International Organization for Standardization (ISO) is ANSI de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten.
Logo van ANSI.
Logo van ANSI.

ANSI

 • American National Standards Institute
Het American National Standards Institute, ANSI, is het Amerikaanse normalisatie- en standaardisatie-instituut dat actief is op diverse gebieden, waaronder de standaardisatie van programmeertalen (bijvoorbeeld C). Binnen de International Organization for Standardization (ISO) is ANSI de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten.
ANSI
ANSI
Logo van ANSI.
Logo van ANSI.

Anti-Phishing Working Group

Een industrie-associatie die phising bestrijdt. Phising-mailtjes zijn misleidende mailtjes om aan private informatie te komen, zoals bankrekeningnummers en pincodes.

AOL

 • America Online
Grootste Amerikaanse online-dienst.

APC

 • Association for Progressive Communications
Een samenwerkingsverband tussen een aantal progressieve internationale elektronische netwerken, in Nederland vertegenwoordigd door Stichting Antenna. Stichting Antenne is een van de oudste internet providers in Nederland, speciaal opgericht in 1986 voor maatschappelijke organisaties. In Nederland zijn honderden organisaties bij Antenna aangesloten op terreinen als Ontwikkelingssamenwerking en Noodhulp, Milieu, Ecologie en Energie en Media, Kunst en Cultuur. Daarnaast zijn ongeveer 750 scholen aangesloten. Antenna fungeert als Nederlands platform voor maatschappelijke organisaties binnen Internet.
Logo van Stichting Antenne.
Logo van Stichting Antenne.

Apple

 • Apple Computer
Computermerk, gekenmerkt door het besturingssysteem MAC-OS. De Apple computer wordt vooral in de grafische wereld gebruikt. Apple is in 1976 opgericht door Steve Jobs en Stephen Wozniak in de garage van Jobs zijn ouders.
Logo van Apple.
Logo van Apple.
Jobs en Wozniak op de foto met een Apple computer.
Jobs en Wozniak op de foto met een Apple computer.

Apple Inc.

Amerikaans bedrijf dat bekend is om de Macintosh computers, iPhone (mobiel communicatieapparaat), iPod (muziekspeler) en iTunes (on-line muziekwinkel). Het bedrijf ontwikkelt ook software voor het besturingssysteem Mac OS (welke natuurlijk op een Apple computer is geïnstalleerd), maar ook voor Windows. Eén van de ontwikkelingen van Apple, de grafische gebruikersinterface, is overgenomen door Microsoft. Apple Inc. Is opgericht door Steve Jobs (Apple's gezicht naar de buitenwereld), Ronald Wayne en Steve Wozniak op 1 april 1976. Het bedrijf is gevestigd in Californië (Cupertino).
Steve Jobs, CEO van Apple.
Steve Jobs, CEO van Apple.
Mac Pro computer.
Mac Pro computer.

APTC

 • Apple Publishing Technology Centre
Dit is een centrum dat training geeft in digitale pre-press. U kunt er onder andere terecht voor fotografie, webpublishing, grafisch design en real-time interactive modelling.

Arbodienst

Een private en onafhankelijke dienstverlenende organisatie die de werkgever en werknemers deskundige ondersteuning biedt bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, volgens bepaalde kwaliteitsnormen. Elke arbodienst heeft minimaal een bedrijfsarts, een veiligheidsdeskundige, een arbeidshygiënist en een arbeids- en organisatiedeskundige in huis om te adviseren over de specifieke arbeidsomstandigheden in een bepaald bedrijf. Hiermee kunnen ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid worden teruggedrongen. Werkgevers zijn zelf verantwoordelijk voor het ziekteverzuim in hun bedrijf, dus ook voor de organisatorische en financiële gevolgen daarvan.

Artisoft

Software-makers van bijvoorbeeld Lantastic voor peer-to-peer netwerken. Tegenwoordig houdt Artisoft zich bezig met het ontwikkelen van op standaards gebasseerde communicatieproducten, zoals telefooncentrales.
Logo van Artisoft.
Logo van Artisoft.

ASCAP

 • American Society of Composers, Authors and Publishers
Amerikaanse auteursrechtenorganisatie. Bij deze organisatie zitten meer dan 180.000 componisten, songwriters, dichters en muziekproducenten van elk type muziek. Dankzij de samenwerking met andere internationale auteursrechtenorganisaties, ASCAP vertegenwoordigt ook honderdduizenden muziekmakers over de gehele wereld. ASCAP is de enige auteursrechtenorganisatie in Amerika, die in opdracht van de componisten, songwriters en muziekproducenten werkt met een raad van bestuur die democratisch gekozen is. ASCAP beschermt de rechten van de leden door het verlenen van licenties en het uitgeven van royalties voor de geleverde diensten.
Logo van ASCAP.
Logo van ASCAP.

ASCI-project

 • Accelerated Strategic Computing Initiative
Om de veiligheid van de natie te waarborgen, riep de United States Department of Energy het zogenoemde ASCI-project in het leven. Het doel hiervan is de ontwikkeling op het gebied van supercomputers zo te bespoedigen dat atoomtests voldoende nauwkeurig gesimuleerd kunnen worden.

ASP

 • Association of Shareware Professionals
Amerikaanse belangenvereniging van shareware programmeurs.

ASP Forum Nederland

De vereniging het ASP Forum Nederland is in december 2000 opgericht door Jerry Boulogne (van Boulogne Programma Management) in samenwerking met Compaq, Deloitte & Touche, Energis, Mitopics, Multrix en Progress Software. Het doel van de vereniging is om de ASP-markt in Nederland te stimuleren. Meer dan 100 bedrijven en instellingen, waaronder 15 brancheverenigingen, hebben reeds belangstelling getoond en diverse kennisinstituten hebben hun medewerking toegezegd aan het Forum. Op korte termijn worden in overleg met MKB Nederland de relevante Brancheverenigingen nader geïnformeerd. Het lidmaatschap van het ASP Forum staat open voor brancheverenigingen en individuele bedrijven. Bedrijven uit de ICT-branche kunnen zich aansluiten als lid of sponsor.
Logo van het ASP Forum Nederland.
Logo van het ASP Forum Nederland.

ASP Industry Consortium

Het ASP Industry Consortium, opgericht in mei 1999 door 25 vooraanstaande ondernemingen uit de IT branche, is de wereldwijd opererende vereniging die zich bezighoudt met het bevorderen van de application service provider industrie. Dit gebeurt onder andere door het sponsoren van onderzoek en het articuleren van strategische en meetbare voordelen van dit service model. Het ASP Industry Consortium telt meer dan 700 leden in 30 landen, verspreid over vijf continenten.
ASP Industry Consortium logo.
ASP Industry Consortium logo.

Asus

Een gespecialiseerd bedrijf dat moederborden, notebooks, dvd- en cd-romspelers en VGA-kaarten produceert.
Logo van Asus.
Logo van Asus.

AT&T

 • American Telephone & Telegraph
Amerikaans telecombedrijf.
Logo van AT&T.
Logo van AT&T.

Atari

Een Amerikaanse spelcomputerfabrikant dat in 1972 werd opgericht door Nolan Bushnell. Atari is de maker van het arcade spel Pong, spelcomputers als de Atari 2600 en de Lynx. Inmiddels is de naam Atari overgenomen door Infogrames.
De Atari 2600 spelcomputer.
De Atari 2600 spelcomputer.
Oprichter Nolan Bushnell naast het eerste arcadespel Pong.
Oprichter Nolan Bushnell naast het eerste arcadespel Pong.

ATM-forum

Om ATM zoveel mogelijk tot een standaard te maken is het ATM-forum opgericht, waarin alle ATM-fabrikanten zitting hebben. Dit forum ontwikkelt standaarden die het goed samenwerken van switches van verschillende fabrikanten moeten garanderen. Deze standaarden definiëren onder meer de signalering tussen een computer en een switch en de signaleringen tussen de switches onderling.

Aureal

Een bedrijf dat geluidschips en -technieken ontwikkelt om echte 3D-weergave op de pc mogelijk te maken.

Autodesk

Bedrijf dat gespecialiseerd is in tools voor digitaal ontwerp en visualistatie in de maakindustrie, bouw en utiliteitsbouw, en in software voor visuele effecten in film, televisie en gaming. Een platformtechnologiedivisie ontwikkelt de gemeenschappelijke basis van de meeste Autodesk-oplossingen en levert onder meer AutoCAD voor ontwerp en Buzzsaw voor samenwerking tussen ontwerpers en ontwerpteams.
Logo van Autodesk.
Logo van Autodesk.
AutoCAD 2006.
AutoCAD 2006.