Game woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Game woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Game

Same time

Modus die volgens de regels van een bordspel werkt. Hierbij worden de individuele beurten overboord gegooid en de resultaten van verschillende spelers tegelijkertijd uitgewerkt.

Sandboxes

Lege vlakte in Second Life (virtuele wereld op het Internet) waarin u ongestoord objecten kunt bouwen die u in Second Life wil gebruiken of verhandelen.

Second Life

  • SL
Een virtuele wereld die draait op een grid, een grote verzameling computers in beheer van Linden Lab, de makers van Second Life. Deze computers houden samen de hele virtuele wereld draaiende. Mensen kunnen er door middel van een avatar (een virtuele versie van uzelf) met andere mensen praten (chatten). Verder kunt u het land verkennen, objecten vervaardigen (zoals kleding voor uw avatar of complete villa's) en grond kopen om er naar hartelust op te bouwen. Second Life is geen spel waarbij levels worden gespeeld of een score wordt bijgehouden. U kunt net als in het normale leven doen waar u zin in hebt (uiteraard rekening houden met de regels).
Altijd al eens een luxe zeilboot willen hebben?
Altijd al eens een luxe zeilboot willen hebben?
Of een luxe villa.
Of een luxe villa.
Deze avatar zou je 's nachts niet tegen willen komen.
Deze avatar zou je 's nachts niet tegen willen komen.

Sega Dreamcast

  • Dreamcast
Gameconsole van Sega. Opvolger van de Saturn. Voor deze 128-bit spelcomputer zijn er fantastische spellen, zoals Soul Calibur en Crazy Taxi. Ook zijn diverse leuke accessoires uitgebracht, waaronder infrarood pistolen en stuurwielen. Het porten van pc-games naar de Dreamcast wordt vereenvoudigd door het feit dat de machine is voorzien van een Windows CE-compatibel besturingssysteem.

Shoot out

Duel, tweestrijd.

Shootout game

Spel waarbij je moet richten met de muis en vervolgens moet klikken om te schieten. De meeste First Person Shooters zijn shootout games. Voordeel van dergelijke spellen is dat je in principe maar weinig toetsen hoeft te gebruiken om het spel te kunnen spelen.

Side-scrolling

Een spel-beeld dat groter is dan 1 beeld, waarbij het beeld gewoon met de hoofdrolspeler mee beweegt.

Siege

Speltype. Het ene team moet in de aanval gaan terwijl de andere team moet verdedigen. Zodra een bepaalde schakelaar in de basis door de aanvallers wordt omgezet, wisselen de teams van zijde.

Sim

  • Simulation
  • Simulatie
Een term voor een spel waarbij de speler vaak een rijk moet besturen of een beschaving moet opbouwen.

Sims

De familie Sim, een virtueel gezinnetje uit het spel The Sims. Soort simulatie spel om een gezin te onderhouden, inclusief huisraad en woning. Interactieve soap.

Simulator

Een spel of les waarin zo echt mogelijk een bestaande of fantasie-omgeving wordt nagespeeld.

Single-player

Enkele speler. Een singleplayer spel is een spel dat je in je eentje speelt.

Singleplayer spel

Een singleplayer spel is een spel dat je in je eentje speelt.

Skin

Digitale outfit van een spelfiguur tijdens een game.

Skirmish

Een multiplayer versie van een spel waarbij de tegenspelers AI-spelers (gespeeld door de computer) zijn.

Sonic

  • Sonic the Hedgehog
Hoofdfiguur van de spellen van Sega. In 1990 had Hayao Nakayama (directeur van Sega toendertijd) besloten om een mascotte voor Sega te hebben, zoals Mickey Mouse het is voor Disney. Yuji Naka, een getalenteerde game ontwikkelaar, werd hiervoor gevraagd. Samen met de artiest Naoto Ohshima hadden ze de karakter Sonic bedacht. Het originele concept hield in dat deze karakter moest kunnen rennen en door dingen te gooien naar vijanden zodat zij werden vernietigd. Echter hiervoor waren teveel processen nodig, dus moest het een stuk simpeler, waarmee het rollend aanvallen idee was geboren. Omdat een rollende bal niet bijzonder gevaarlijk uitzag hebben ze hier een figuur voor ontwikkeld met de naam Sonic the Hedgehog. De impact van Sonic op de videospellen was groter dan Sega had verwacht.

Naam: Sonic The Hedgehog
Leeftijd: 16
Werk: Held van Mobius
Kleur: Blauw
Geboorteplaats: Christmas Island (niet bevestigd)
Vrienden: Tails, Cream, Amy, Big, Sally en Knuckles
Vijanden: Shadow, Dr. Eggman en Rouge.
Sonic the Hedgehog.
Sonic the Hedgehog.
Knuckles the Echinda, vriend van Sonic.
Knuckles the Echinda, vriend van Sonic.
Doctor Eggman, vijand van Sonic.
Doctor Eggman, vijand van Sonic.

Soundtrack

De muziek die bij een spel hoort (net zoals de soundtrack van een film). Vroeger was deze meestal in MIDI-formaat. De laatste nieuwe spellen maken gebruik van MP3.

Space arcade action flight game

Een vliegspel dat zich in de verre toekomst afspeelt en veel ruimtegevechten kent. Voorbeelden zijn:
  • X-Wing
  • Descent Freespace
  • Wing Commander

Spawnen

Het opnieuw tot leven komen als je bent gedood in een shootergame. Niet enkel van toepassing op personen, maar ook op wapens en ammunitie.

Spawnplaats

De plaats in een shootergame waar iemand weer tot leven komt nadat hij is gedood.

Spel

  • Game
Een bezigheid die mensen met plezier doen. Ontspanning.

Splitscreen

  • Gesplitst beeldscherm
Het opdelen van het beeldscherm in twee of meer gedeeltes, zodat ieder deel afzonderlijk kan worden bewerkt of aangestuurd. In veel computerspellen op consoles wordt vaak van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, zodat je met één beeldscherm toch nog een multi player game (met meerdere personen tegelijkertijd) kunt spelen.
Het spel Rayman 3 in splitscreen: met twee personen tegelijk spelen.
Het spel Rayman 3 in splitscreen: met twee personen tegelijk spelen.

Sprite

Bewegend element op een grafisch scherm, zoals de objecten van een videospelletje.

Sprite

Een plaatje dat in een spel wordt gebruikt, het spel Mario Bros bevat vele sprites: voor elke beweging van hoofdrolspeler Mario is een aparte sprite aanwezig.
Een sprite-sheet van Mario.
Een sprite-sheet van Mario.

Sprite-sheet

Een blad met plaatjes die binnen een spel, zoals Mario Bros, gebruikt worden. Een sprite-sheet bevat een serie plaatjes die door het spel aangeroepen, het spel geeft dan de posities op welk plaatje gebruikt wordt (x- en y-coördinaten). Het aanroepen van meerdere sprites acherelkaar levert een bewegend plaatje op.
Een sprite-sheet van Mario.
Een sprite-sheet van Mario.

Steelpad

Een muismat dat optimaal gebruikt wordt voor precisie werk, zoals gaming. De mat komt met twee verschillende zijden, een ruwe (voor opticale muis) en een harde kant (voor een balmuis). Voor een nog optimaler effect kun je gebruik maken van mouse tape, waardoor de muis nog gladder over het oppervlak van de steelpad kan worden bewogen.
Een steelpad.
Een steelpad.

Stressed temperature

De temperatuur die gemeten wordt wanneer de hardware druk bezig is met werken (belast). Wanneer iemand druk is met gamen is de apparatuur in een computerkast vaak heter dan wanneer de computer met niets bezig is (behalve de standaard activiteiten van het besturingssysteem). De temperatuur die gemeten wordt bij een situatie wanneer de computer met niets bezig is, noemen we idle temperature.
In de meeste fan-controllers zitten temperatuurmeters.
In de meeste fan-controllers zitten temperatuurmeters.
Een fancontroller van Coolermaster.
Een fancontroller van Coolermaster.
Middels een thermal sensor wordt de temperatuur gemeten.
Middels een thermal sensor wordt de temperatuur gemeten.

Sub-sims

Duikboot-simulaties

Survival horror game

Speltype, waarbij de bedoeling is dat de speler probeert zolang mogelijk te overleven in een omgeving dat luguber, griezelig en zeer dodelijk is. Kenmerken van dergelijke spellen zijn horror, donkere krachten, spookachtige figuren, bloederige taferelen en griezelige muziek. Enkele spellen die behoren tot deze genre zijn: Resident Evil, Silent Hill en Forbidden Siren. Dit type spellen zijn niet geschikt voor jonge kinderen.
Scene uit Resident Evil.
Scene uit Resident Evil.
Scene van Sillent Hill 3.
Scene van Sillent Hill 3.