Game woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Game woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Game

Game

  • Spel
  • Computerspel
Bezigheid ter vermaak op de computer.

Game Boy

De kleine meeneem-spelcomputer van Nintendo, waarop computerspelletjes (voor de Game Boy) te spelen zijn.

Game card

Een uitbreidingskaart voor je PC, waarop je één of meerdere joysticks kunt aansluiten. Een joystick kan ook worden aangesloten op de game port van een geluidskaart.

Game Gear

Kleine meeneem-spelcomputer van Sega.

Gamecube

  • Dolphin (codenaam)
Gameconsole van Nintendo. In tegenstelling tot de Nintendo 64 wordt er ditmaal geen gebruik gemaakt van dure cartridges, maar van het veel goedkopere te produceren CD-ROM en een eigen DVD-ROM formaat. De machine ziet er ongebruikelijk uit: kubusvormig, met een al net zo vreemdsoortig gevormde controller. Ook is een speciale cameraknop toegevoegd waarmee de actie vanuit verschillende hoeken kan worden bekeken. Aan de voorzijde van de Gamecube vinden we vier controllerpoorten en ruimte voor twee geheugenkaarten. Aan de achterzijde bevinden zich de gebruikelijke aansluitingen voor analoge AV, maar ook voor digitale AV. Aan de onderkant van de kubus treffen we nog enkele aansluitingen aan, ondermeer voor een modemadapter of een breedbandadapter.

Gamepad

Een soort joystick waarbij de knuppel vervangen is door een platte toets die in acht richtingen kan worden gedrukt. Een digitaal gamepad heeft maar twee opties: naar links of niet, maar niet een klein beetje naar links. Met een analoog gamepad kunt u wel traploos sturen. Omdat deze zo uitgebreid is wordt het een controller genoemd.

GamePC

Speciale computers voor spellen voor de consument.

Gameplay

De gameplay geeft aan hoe gemakkelijk een spel speelbaar is en hoe leuk het is. Gameplay is dan ook de belangrijkste eigenschap van een spel.

Gamepoort

Aansluitconnector voor een joystick.

Games

  • Spelletjes
  • Computerspelletjes
Bezigheden voor vermaak.

Gameserver

  • Server
Programma dat het hele spelverloop aanstuurt.

Geforce

Chip van Nvidia voor 3D-videokaarten.
Logo van Nvidia's Geforce 4 chip.
Logo van Nvidia's Geforce 4 chip.

Gender swapping

In een MUD (Multi User Dungeons) kun je iedere identiteit aannemen die je maar wenst. Veel mannen doen zich voor als vrouw en andersom.

GG

  • Good game
Een boodschap die na een potje online gamen wordt achtergelaten, meestal getypt door de winnaar. De verliezers laten vaak de melding bg (bad game) achter.

Glide

Om 3D-games op uw scherm te toveren kunnen computers beroep doen op verschillende API's (Application Program Interfaces). Glide is een van de meest gebruikte interfaces om met 3Dfx-kaarten om te gaan

Glide Only

In de begindagen van de 3d-kaarten stond 3dfx eenzaam aan de top. Sommige geavanceerde spellen konden uitsluitend met deze kaart werken. Zij waren 'Glide only'.

Godmode

Een modus in een spel waarbij de speler onverwoestbaar is. Vaak moet men deze mode activeren door middel van een cheat.