Apple woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Apple woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Apple

Mac

  • Macintosh
Computers van Apple met eigen besturingssysteem. De Mac wordt veel gebruikt voor grafische toepassingen als DTP. Veel bedrijven in de grafische industrie gebruiken de Mac, zoals uitgevers en reclamebureaus.

Mac mini

Revolutionaire computer van Apple, met een afmeting van 16,5 x 16,5 x 5,08 cm, voor een lage prijs (Apple computers zijn vaak prijzig). De nieuwe Mac mini is verrassend klein en wordt geleverd met alle software die je nodig hebt om nog meer te genieten van al je muziek, foto's en films. Bovendien werkt de Mac mini direct: je hoeft niets te configureren. Heb je al een beeldscherm, toetsenbord en muis, dan is je systeem in een paar minuten klaar voor gebruik. Natuurlijk kun je ook allerlei andere apparaten aansluiten. Op de Mac mini kun je ook gewoon je toetsenbord en je USB-muis met scrollwieltje en twee knoppen gebruiken. Je hoeft ze alleen maar aan te sluiten.
De Mac mini, klein en goedkoop.
De Mac mini, klein en goedkoop.
Aansluitingen op de Mac mini.
Aansluitingen op de Mac mini.

Mac OS 8.1

Besturingssysteem voor de Macintosh Apple-computers. De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van het opmerkelijke succesvolle Mac OS 8 betreffen het file system, de snelheid en Java-compatibiliteit.
Het Extended Volume Format (ook bekend als HFS+) kan overweg met veel grotere schijven en bestanden dan ooit tevoren en lost bovendien het bekende probleem op dat op grote harde schijven kleine bestanden toch veel ruimte innemen.
Dankzij een verbeterd virtueel memory- en cache-mechanisme is Mac OS 8.1 een stuk sneller dan zijn voorganger. Vooral het starten van toepassingen, het kopiëren van bestanden en het netwerkverkeer profiteren van dergelijke aanpassingen. Ook Java-programma's draaien sneller en wel omdat de Mac OS Runtime for Java 2.0 (MRJ) verrijkt is met onder meer een Just-in-Time compiler.

Mac OS X

  • OS X
De tiende versie van het Apple Macintosh besturingssysteem. OS X is, wat door Apple zelf is omschreven, de eerste complete revisie van de vorige versie OS 9 en biedt ondersteuning voor op Unix-gebaseerde applicaties en natuurlijk de applicaties die voor Macintosh zijn gemaakt. Het besturingssysteem is modulair ontwikkeld, zodat toekomstige veranderingen eenvoudiger kunnen worden toegevoegd. Een zichtbaar verschil in OS X met de vorige versies is een bureaublad met een 3D-interface. OS X biedt de mogelijkheid om Quicktime films in de vorm van icoontjes af te spelen en een snelle ontwaak capaciteit voor notebooks. OS X is verkrijgbaar in zowel een desktop- als een server-versie. Met de OS X Family Pack is het mogelijk om één exemplaar te installeren op maximaal vijf Macintosh computers.
De verpakking van het OS X besturingssysteem.
De verpakking van het OS X besturingssysteem.
De desktop van Mac OS X is bekend onder de naam Aqua.
De desktop van Mac OS X is bekend onder de naam Aqua.

MacFile

File Server voor Macintosh.

MacFile menu

Het menu in Bestandsbeheer en Serverbeheer van Windows Server dat wordt afgebeeld wanneer Services voor Macintosh is geïnstalleerd. Met de opdrachten in dit menu kunt u voor Macintosh toegankelijke volumes maken, machtigingen instellen en andere opties kiezen.

Mach kernel

Een kernel dat is ontwikkeld door de Carnegie-Mellon Univeristeit en wordt gebruikt in de Apple PowerMac's Linux versie.

Macintosh

Het grafische besturingssysteem voor Macintosh Computers van Apple.

MacPrint

Print Server voor Macintosh.

MacTCP

Aansturingsprogramma voor de Macintosh voor het benaderen van TCP/IP netwerken.

Mappen bekijken

De Macintosh-machtiging die gebruikers het recht geeft een map te openen en te kijken welke bestanden in deze map zijn opgeslagen.

MRJ

  • Mac OS Runtime for Java 2.0
Verrijkt met onder meer een just-in-time compiler.